Regizorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul, autorul şi traducătorul Petre Bokor a murit sâmbătă, 26 aprilie 2014, în Canada, informează reprezentanţii Teatrului Nottara. Artistul avea 73 de ani.

Petre Bokor va rămâne în amintirea colegilor de breaslă „atât prin realizările  profesionale şi artistice, cât şi prin personalitatea sa caldă – un regizor delicat în lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligenţă remarcabilă, un artist cu o tandră pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simţ al umorului. A iubit literatura, filmul şi teatrul. A fost creator în toate aceste domenii şi a împărtăşit din cunoştinţele sale în calitate de profesor de teatru în Edmonton, Canada. Nu a încetat nici o clipă să se dedice publicului şi oamenilor de teatru“, se arată în comunicatul emis de Teatrul Nottara. 

Deşi stabilit în urmă cu mulţi ani în Canada, Bokor nu a fost niciodată cu adevărat departe de ţară, profitând de orice prilej să revină în România, pentru a lucra împreună cu artiştii din ţară. În urma unor astfel de colaborări s-au născut spectacole de succes pe scenele teatrelor din Bucureşti, cum ar fi: „Leul în iarnă“, de James Goldman (2001, Teatrul Naţional I.L. Caragiale), „Cumetrele“, de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), „A fi sau ce va fi…“, de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), „Nebunia regelui George“, de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), „Vrăjitorul din Oz“, după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).

De Teatrul Nottara l-a legat o prietenie îndelungată, un ataşament generos ce l-a determinat adesea să revină. Aici, a realizat montări memorabile, precum: Scandal la operă! de Ken Ludwig, „Ultimul Don Juan“, de Neil Simon, „39 de trepte“, după un film de Alfred Hitchcock – producţii care bucură şi în prezent publicul -, „Blues“, de Arthur Miller (2008), „Război şi pace“, adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), „Miresele căpitanului“, de Larry Gelbart (2002) sau „Operele complet prescuratate ale lui WLM ŞXPR“, de J. Borgeson, A. Long şi D. Singer (2001) – un spectacol care şi-a atras succesul, poate şi datorită aurei de fantezie pe care Petre Bokor a aprins-o în jurul celor trei actori apropiaţi sufletului său: Mircea Diaconu, Emil Hossu şi Constantin Cotimanis, „Două femei celebre“ („Conferinţă la nivel înalt“), de M. Donald şi R. David (1996).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite