„Recitindu-l pe Eminescu“ cu actorul Emil Boroghină, la Teatrul Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul şi regizorul Emil Boroghină, care conduce Festivalul Shakespeare de la Craiova
Actorul şi regizorul Emil Boroghină, care conduce Festivalul Shakespeare de la Craiova

Un recital remarcabil marca Emil Boroghină, „Recitindu-l pe Eminescu... La steaua care-a răsărit“ va fi prezentat pe 22 ianuarie, de la 19.30, la Teatrul Nottara, în amintirea celor 164 de ani împliniţi, pe 15 ianuarie, de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu.

„Recitindu-l pe Eminescu... La steaua care-a răsărit“ e genericul ales de Emil Boroghină, managerul Festivalului Shakespeare de la Craiova. „Un generic cu dublă semnificaţie: să inducă la recitirea operei sale poetice şi să propună un traseu, prin codrul polimorf al versurilor sale, cât se poate de emblematic în perspectiva decelării unui mesaj unificator, pornind de la percepţia cadrului natural trecând spre cel erotic şi cel social, vânând, însă, admirabil, acel salt nu mai puţin miraculos în vaierul cosmic care-l face pe Eminescu unul dintre rarii poeţi ai lumii“, se arată în articolul „La steaua Eminescu“, de George Popescu, apărut în revista „Mozaicul“, din 2012. În acelaşi material se vorbeşte despre evenimentul de la Nottara ca despre „un spectacol-omagiu cât o provocare: de întoarcere la Poezie. Şi, nu mai puţin, la Poet. Ca una dintre puţinele revanşe ale spiritului în faţa turpitudinilor Materiei. Şi revanşa, în acelaşi timp, a aceluiaşi spirit în faţa unui prezent mustind de insidii.“

Din repertoriu fac parte operele: Copii eram noi amândoi..., ƒO, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii..., Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă..., De ce nu-mi vii..., Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor, Memento mori. 

Alexandru Vlahuţă: Lui Eminescu

Marin Sorescu: Trebuiau să poarte un nume

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite