Radu Beligan a murit. Lumea teatrului, devastată de dispariţia actorului. Arşinel: „Să-i păstrăm o imagine de monument“. Şuteu şi Iohannis deplâng decesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Beligan a murit
Radu Beligan a murit

Radu Beligan a murit. Actorul s-a stins din viaţă miercuri, 20 iulie, la Spitalul Elias din Capitală, ca urmare a unui stop cardio-respirator. La auzul veştii, colegii de scenă ai maestrului şi-au exprimat la unison durerea.

Celebrul actor Alexandru Arşinel a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul“:

„Atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi actori şi publicul spectator, Radu Beligan a însemnat o minune nepreţuită.

Despărţirea de el reprezintă câte un pic, pentru noi artiştii, o despărţire de noi înşine. Beligan a însemnat un reper la care puteam să ne raportăm, să găsim normalitatea şi să mergem mai departe.

Este momentul ca cei care l-am iubit cu adevărat cât a fost în viaţă, împreună cu cei care nu i-au fost prieteni în anumite momente, să analizăm tot ce a însemnat în teatrul românesc şi să-i păstrăm o imagine de monument în teatrul românesc şi în lume“.

Ministrul Culturii: Decesul lui Radu Beligan marchează dispariţia unei generaţii a teatrului românesc

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj dprin care îşi exprim regretul faţă de moartea actorului şi regizorului Radu Beligan, despre care spune că a marcat o generaţie a teatrului românesc.

”Regret moartea actorului Radu Beligan şi exprim condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dispariţia dintre noi a marelui actor marchează dispariţia unei generaţii care a marcat istoria teatrului românesc. A interpretat roluri celebre, în capodopere ale dramaturgiei româneşti şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul demnitarului.

Iohannis: Ne vom aminti de Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină; a fost întruchiparea desăvârşită a actorului

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Radu Beligan, pe care îl numeşte "întruchiparea desăvârşită" a actorului şi a omului de teatru, afirmând că românii îşi vor aminti de el la fiecare coborâre şi ridicare de cortină.

"Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină", a scris Iohannis, în mesajul său, pe Facebook.

Actorul George Ivaşcu, despre Radu Beligan a murit: Unul dintre cei mai dedicaţi oameni de teatru. Era teatrul în sine

George Ivaşcu, director al Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat că actorul Radu Beligan, care a încetat din viaţă miercuri, a fost ”teatrul în sine” şi că plănuiau să joace un spectacol de comedie împreună.

”Acum am aflat. Îmi este foarte greu. Nu îmi vine să cred, pentru simplul motiv că dumnealui ne obişnuise să fie un om care pur şi simplu îşi făcea profesia aşa cum numai dumnealui a ştiut şi nu îmi vine să cred.

Aveam sentimentul că o să ne bucurăm de domnia sa până la 100 de ani. Era unul dintre cei mai dedicaţi oameni de teatru şi susţinea, în mod special, indiferent dacă a fost mai bolnav uneori, era chiar teatrul în sine. Teatrul şi publicul”, a spus George Ivaşcu.

Actorul a mai spus, pentru News.ro, că el şi Radu Beligan aveau în plan să joace împreună un spectacol de comedie.

”Se gândise la lucrurile astea şi ar fi trebuit, dar am avut eu nişte probleme. Era un text scris de domnişoara Mona Radu. Era o comedie”, a mai spus George Ivaşcu.

Radu Beligan a murit. Tristeţe la moartea maestrului

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, membru de onoare al Academiei Române, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite