Radu Beligan, înmormântat cu onoruri militare şi admiratori leşinaţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Admirator al actorului Radu Beligan, purtând chipul Maestrului la vedere   FOTO&VIDEO: Florin Ghioca
Admirator al actorului Radu Beligan, purtând chipul Maestrului la vedere   FOTO&VIDEO: Florin Ghioca

Ieri după-amiază, actorul Radu Beligan a făcut o ultimă reverenţă în faţa publicului său, trăgând cortina pentru totdeauna, în aplauzele celor care au înfruntat vremea caniculară. Condus pe ultimul drum de actori, familie, dar şi de câteva sute de admiratori, Meşterul a avut parte de onoruri militare.

Cu puţin timp înainte de ora 10.00, cortegiul funerar ajungea la Sala Mare a Teatrului Naţional, un loc în care Radu Beligan a fost actor, director şi societar, dar, aşa cum spunea şi directorul Ion Caramitru, "a fost mereu acasă". Zeci de jurnalişti şi sute de admiratori, actori din toate generaţiile şi politicieni care l-au preţuit pe actor au pătruns cu toţii în foaierul care găzduia spectacolul de adio al celui care a fost Radu Beligan.

Pe un ecran uriaş se desfăşurau permanent imagini ale numeroaselor roluri pe care acesta le-a interpretat de-a lungul timpului, iar în jurul coşciugului s-au adunat rapid zeci de coroane. Rând pe rând, cu emoţie, colegii Meşterului au trecut pe la căpătâiul acestuia pentru un rămas bun. Maia Morgenstern, George Ivaşcu, Florin Piersic, Dorel Vişan, Ştefan Bănică jr, Emilia Popescu, Horaţiu Mălăele, Costel Constantin, Adela Mărculescu, Constantin Dinulescu, sunt doar câţiva dintre cei care l-au aplaudat pentru ultima ieşire din scenă pe Radu Beligan.

Ion Caramitru a rostit câteva cuvinte în memoria celui dispărut: "Cu o carte în mână, cu un chip serafic, cu un trup subţire şi cu nasul mare, Radu Beligan a asigurat şi asigură teatrului românesc permanenţa calităţii lui intelectuale şi artistice. Este pionier şi academician în acelaşi timp. Veşnic debutant şi totodată istoric al fenomenului teatral. Supus greşelii ca om, dar intransigent cu sine şi cu colegii, a fost şi iată este sus pe scenă".

Omagiu Radu Beligan TNB FOTO Florin Ghioca

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a spus, la rândul ei, că "la dispariţia unui mare artist precum Radu Beligan suntem obligaţi la un moment de reculegere şi de linişte profundă. De reculegere pentru că el este unul dintre acei artişti care a însoţit generaţii întregi, generaţii de artişti care au crescut şi s-au dezvoltat şi-au evoluat şi au devenit mari artişti în umbra şi cu susţinerea lui".

Asaltat de jurnalişti, Florin Piersic a fost reţinut iniţial reţinut în declaraţii, însă ulterior a povestit mai multe întâmplări şi amintiri în care Radu Beligan i-a fost alături: "Îi sunt recunoscător pentru că a avut grijă de mine, întotdeauna mă chema să îmi spună ce trebuie să fac, cum trebuie să fac şi se interesa de viaţa mea, de sănătatea mea", a precizat actorul vizibil marcat de dispariţia celui care l-a descoperit şi l-a promovat.

image

La rândul său, actorul Dorel Vişan a avut cuvinte de laudă la adresa marelui dispărut: "Cu meşterul Beligan se încheie un capitol foarte important din teatrul românesc, un capitol al adevărului, un capitol în care generaţii întregi, timp de un secol, au nutrit credinţa că trăiesc ca să poată face teatru".

Între timp, sute de persoane se perindau la catafalcul cu trupul neînsufleţit al actorului Radu Beligan. Flori, lumânări aprinse la intrarea în teatru, lacrimi şi zâmebete, amintiri plăcute şi o atmosferă caldă precum vocea celui dispărut, toate se întâmplau în foaierul Sălii Mari.

La ieşirea din teatrul pe care l-a condus două decenii, sute de oameni l-au aplaudat minute în şir pe Radu Beligan, în arşiţa unui soare necruţător, de sfârşit de iulie. Cortegiul format din peste 20 de maşini şi un autocar al TNB-ului s-a îndreptat apoi spre Cimitirul Bellu, unde zeci de oameni erau deja adunaţi în faţa capelei, acolo unde militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazu".

După lunga slujbă oficiată la cimitir, în aplauzele celor prezenţi şi purtat pe umeri de şase militari, sicriul lui Radu Beligan a fost adus pe Aleea Artiştilor. Căldura excesivă şi aşteptarea îndelungată i-a afectat pe cei care au ţinut să-şi ia rămas bun de la Radu Beligan, mai multor persoane făcându-li-se rău, două dintre acestea pierzându-şi cunoştinţa.

Liniştea momentului a fost însă spartă de salvele trasede militari în onoarea celui dispărut, în sunet de trompetă şi în "veşnica pomenire" a soborului de preoţi, trupul firav al lui Radu Beligan a fost coborât în ţărână. În preajmă, pe cruci sunt trecute nume mari ale scenei: Anda Călugăreanu, Geo Barton, Gheorghe Dinică, Grigore Vasiliu Birlic şi Maria Tănase, o companie selectă, dar din păcate mută pentru totdeauna. 

Înmormântarea lui Radu Beligan, de la TNB la Bellu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite