PREMIERELE TOAMNEI „Căile libertăţii“ ni se arată la Cluj, la Întâlnirile Internaţionale aflate la a patra ediţie

PREMIERELE TOAMNEI „Căile libertăţii“ ni se arată la Cluj, la Întâlnirile Internaţionale aflate la a patra ediţie

Mihai Măniuţiu este directot al Teatrului Naţional din Cluj din 2010

Evenimentul cel mai important al acestei toamne de la Teatrul Naţional din Cluj va fi cea de-a patra ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj – Căile libertăţii (8-12 octombrie 2014).

Ştiri pe aceeaşi temă

În noua stagiune 2014/2015, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca propune un set de evenimente şi spectacole variate,

Prima avanpremieră, care marchează deschiderea stagiunii în culorile vii ale regăsirii teatralităţii hiperbolice a copilăriei este spectacolul Clovni extratereşti, ale cărui scenariu şi regie sunt semnate de Eli Simon. Aflat la a doua colaborare cu Naţionalul clujean (după spectacolul de mare impact, Războiul clovnilor, realizat în 2012) Eli Simon continuă această sagă a clovnilor pe muzica originală funk compusă de Vincent Olivier, în interpretarea Adei Milea.
A doua avanpremieră, Mein Kampf  (foto)de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, introduce spectactorii în lumea morbid-grotescă a unei farse crunte pe care ne-a jucat-o istoria recentă: ascensiunea la putere a unui tânăr împiedicat şi frust pe nume Hitler.

Evenimentul cel mai important al acestei toamne va fi cea de-a patra ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj – Căile libertăţii (8-12 octombrie 2014). Se anunţă un program bogat, cuprinzând 9 spectacole ale TNC şi un spectacol invitat, acompaniate de dezbateri şi mese rotunde care permit gruparea reprezentaţiilor pe genuri (teatru politic, teatru-dans, teatru şi circ, teatru clasic) şi acordarea activităţii teatrale a Naţionalului clujean la problematicile culturale contemporane internaţionale.

Până la sfârşitul acestui an vor avea loc încă trei premiere: În trafic de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu şi spectacolul-lectură, Brâncoveanu 300, în regia Ştefanei Pop-Curşeu la Studioul „Euphorion“, iar la Sala Mare, Elling de Axel Hellstenius, o adaptare a romanului Fraţi de sânge de Ingvar Ambjornsen, în regia lui Sorin Misirianţu.

În perioada ianuarie-iulie 2015, sunt prevăzute premierele Emigranţii de Słavomir Mrożek, în regia lui Tudor Lucanu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război după Camil Petrescu, în regia şi dramatizarea Adei Lupu şi Ubu înlănţuit de Alfred Jarry, în regia lui Gábor Tompa. În luna iunie vor începe repetiţiile la Ferma animalelor de George Orwell, în regia lui Răzvan Mureşan, premiera spectacolului urmând să aibă loc în prima jumătate a lunii septembrie 2015.

Pe lângă spectacolele în premieră se vor relua, de asemenea, multe din spectacolele de succes ale teatrului, iar publicul va avea din nou ocazia să profite de mult îndrăgitele evenimente anuale „Noaptea Porţilor deschise“ (6 decembrie 2014) şi „Ziua Porţilor deschise“ (27 martie 2015).

Turnee şi Festivaluri

Trupa Teatrului Naţional Cluj-Napoca va participa la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea – în Festivalul de Teatru Scurt – Secţiunea Concurs, cu spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, în regia lui Tudor Lucanu.
La Festivalul Naţional de Teatru sunt invitate spectacolele: Amalia respiră adânc de Alina Nelega, Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija şi Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: