PREMIERĂ „Totul  e relativ”, la Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Nottara cu spectacolul „Totul e relativ”, prin programul „Regizori mari pe bulevard”. Spectacolul va avea loc vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, dar şi pe 21 mai, de la ora 17.00, ca parte a programului aniversar Nottara '70.

Programul „Regizori mari pe bulevard” îl readuce pe Felix Alexa la Teatrul Nottara după treisprezece ani, cu spectacolul „Totul e relativ” (Relatively Speaking), piesă semnată de Alan Ayckbourn, un renumit dramaturg britanic, şi tradusă de Irina Velcescu.

Primele reprezentaţii ale acestui spectacol vor avea loc  vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu. Spectacolul va avea, de asemenea, o reprezentaţie  pe 21 mai, de la ora 17.00, ca parte din programul aniversar Nottara ’70.

Scenografia piesei alese de Alexe este semnată de Andrada Chiriac, iar muzica, de Alexei Ţurcan. Din distribuţie fac parte Catrinel Dumitrescu (Sheila), Constantin Cotimanis (Philip), Gabriel Răuţă (Greg) şi Raluca Gheorghiu (Ginny).

„Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzaţia că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorinţa de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Şi asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în Totul e relativ nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz şi situaţiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ţine de relativitatea şi fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relaţiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristeţe profundă. Tristeţea ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viaţă… e relativ.”, a declarat Felix Alexa.

Acţiunea piesei „Totul e relativ” se petrece într-un weekend din vara anului 1965, în dormitorul unui apartament din Londra, al tânărului cuplu Ginny şi Greg, şi în curtea interioară a grădinii soţilor Sheila şi Phillip.

Piesa este despre Greg care, într-o zi, devine curios în legătură cu o pereche de papuci din apartamentul în care locuieşte cu iubita sa, precum şi de numeroase atenţii primite de aceasta, buchete de flori sau cutii de ciocolată. Sub pretextul că pleacă să îşi viziteze părinţii, Ginny pleacă la ţară pentru a se despărţi de un alt iubit al său, mai în vârstă, Phillip, care este căsătorit, dar nefericit, cu Sheila. Greg decide însă să o urmărească şi se prezintă în faţa lui Phillip înainte de sosirea ei şi, asumând în mod greşit că este tatăl iubitei sale, îi cere acestuia mâna lui Ginny. Philip, la rândul său confuz, crede că tânărul din faţa sa îi cere permisiunea de a se căsători cu Sheila. Odată sosită, Ginny îl convige pe Phillip să se dea drept tatăl său. Pe parcursul piesei, situaţia devine din ce în ce mai încurcată, dar şi din ce în ce mai hilară.

Felix Alexa s-a născut în 1967 şi a absolvit UNATC în 1991. A obţinut de-a lungul timpului o serie de premii prestigioase, iar în 2004 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

image

În perioada 1991-1992, a lucrat, ca asistent de regie, cu Peter Brook, la Bouffes du Nord Paris. Începând din 1993, a predat fără întrerupere la Departamentul „Regie Teatru” al UNATC, fiind în prezent directorul departamentului. A montat peste cincizeci de spectacole în România, Croaţia şi Coreea de Sud şi a susţinut workshopuri în numeroase oraşe ale lumii: la Paris, la Seul, la Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore şi la Sydney. De asemenea, a participat la festivalurile internaţionale din Avignon, Florenţa („Fabbrica Europa”), Moscova („Solo. International Theatre Festival of One-Man Productions”) şi St. Petersburg („Baltic House Theatre Festival”), Dublin, Sibiu, după cum arată un comunicat de presă emis de Teatrul Nottara.

Printre cele mai importante spectacole ale sale de teatru clasic şi contemporan se numără: „Livada de vişini” şi „Pescăruşul” de A.P. Cehov, „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare şi Richard al II-lea de acelaşi autor, „Domnişoara Iulia” şi „Pelicanul” de A. Strindberg, „Scaunele” de E. Ionesco, ş.a. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite