"Păi, despre ce vorbim noi aici, domnule?", la Londra

George Mihăiţă şi Marcel Iureş dau viaţă personajelor din "Moromeţii"

Pe 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere” va aduce o reprezentaţie unică a spectacolului Teatrului ACT din Bucureşti „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Într-un adevărat tur de forţă teatral, universul inconfundabil al „Moromeţilor” este readus la viaţă cu ajutorul unei adaptări semnate de Cătălin Ştefănescu şi în regia lui Alexandru Dabija. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie şi sclipind de inteligenţă cu cel mai bun prieten al său, slobodul la gură Cocoşilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale şi politice ale unei lumi ce a luat-o razna.
 
      Premiera absolută a piesei a avut loc pe 3 martie 2014 la Teatrul ACT din Bucureşti, având parte de o primire de o primire călduroasă atât din partea publicului, cât şi a criticilor. Regizorul Alexandru Dabija saluta iniţiativa lui Cătălin Ştefănescu, practic debutul acestuia în dramaturgie, şi spunea despre această punere în scenă: „Mi-e frică de ţărani şi de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu ţărani. Şi, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ştefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George şi Marcel. Aşa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”.
 
      „Moromeţii 60: Jubileul unei capodopere” este un program dedicat uneia dintre cele mai influente cărţi din literatura română modernă, precum şi un omagiu adus personalităţii autorului ei, cuprinzând evenimente din mai multe domenii  (teatru, cinematografie, literatură şi arte vizuale) şi avându-i ca invitaţi pe regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul şi criticul literar Caius Dobrescu, precum şi pe actorii Marcel Iureş, George Mihăiţă şi Jack Klaff.
 
Seria de evenimente va continua luna aceasta şi în prima jumătate a lunii iulie prin intermediul Seriei „Marin Preda în film” la „Cinemateca românească”. De asemenea, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată, până în data de 10 iulie, expoziţia expoziţia de fotografie „Marin Preda: O viaţă în imagini şi cărţi”, realizată de ICR Londra cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române, care include instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar şi imagini de pe platourile de filmare a „Moromeţilor” lui Stere Gulea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: