Contractele mai multor tehnicieni de la Teatrul Naţional Bucureşti nu vor mai fi prelungite din cauza tăierilor de buget. Caramitru: Ar putea duce la blocaj total

Contractele mai multor tehnicieni de la Teatrul Naţional Bucureşti nu vor mai fi prelungite din cauza tăierilor de buget. Caramitru: Ar putea duce la blocaj total

Mai multe instituţii de cultură, aflate în subordinea ministerului sau a administraţiilor locale, se confruntă cu probleme financiare. Regizorul Radu Afrim semnala, miercuri, într-o postare pe Facebook, de situaţia a 40 de tehnicieni de la Teatrul Naţional Bucureşti ale căror contracte nu au mai fost prelungite. Ion Caramitru, directorul TNB, a declarat pentru, B1 TV, că solicită „expres o întâlnire cu doamna premier şi ministrul Finanţelor“.

Miturile cetăţii, festival de teatru la malul mării

Miturile cetăţii, festival de teatru la malul mării

Teatrul de Stat Constanţa organizează în perioada 20 - 30 iunie cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru "Miturile cetăţii", la care participă peste 30 de teatre din ţară şi străinătate. Spectacolele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare” dar şi în Piaţa Ovidiu.

Maia Morgenstern, o actriţă cu „stea“, a fost îndelung aplaudată pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

Maia Morgenstern, o actriţă cu „stea“, a fost îndelung aplaudată pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a onorat, sâmbătă seară, mai multe personalităţi din lumea artelor spectacolului în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebrităţilor. Actriţa Maia Morgenstern, cu flori în păr şi cu rucsac în spate, a fost îndelung aplaudată, pentru naturaleţea şi talentul ei, de spectactorii prezenţi sub zidurile Cetăţii din Sibiu.

„Bucuria” lui Pippo Delbono

„Bucuria” lui Pippo Delbono

Actorul şi regizorul Pippo Delbono, care a fost premiat de ICR cu o stea în cadrul Galei Celebrităţilor de la Sibiu, se înconjoară în recitalurile sale de oameni cu dizabilităţi. „Joy”/ Bucurie” , care s-a jucat pe 20 şi 21 iunie în cadrul  Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), e un spectacol dedicat lui Bobo, partener de scenă surdo-mut,  care a murit în luna februarie

Maia Morgenstern şi Pippo Delbono, distinşi cu stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

Maia Morgenstern şi Pippo Delbono, distinşi cu stele pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu

Aleea şi Gala Celebrităţilor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS, 14 -23 iunie 2019) onorează, la Sibiu, în fiecare an, unele dintre cele mai expresive personalităţi din lumea artelor spectacolului. Ediţia Galei din acest an, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, îi sărbătoreşte pe cei şase artişti care primesc stele pe Aleea Celebrităţilor.

Povestea prinţesei deocheate, la FITS

Povestea prinţesei deocheate, la FITS

Zeci de mii de oameni pe străzile Sibiului  au venit să admire spectacolele itinerante şi concertele în aer liber din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2019), desfăşurat în perioada 14-23 iunie. De asemenea, spectatorii au fost încântaţi de spectacolele din programul indoor, printre acestea cap de afiş fiind "Povestea prinţesei deocheate" de Silviu Purcărete.

Regizorul Lev Dodin, ovaţionat la Sibiu, după spectacolul „Hamlet“, invitat din Rusia în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru

Regizorul Lev Dodin, ovaţionat la Sibiu, după spectacolul „Hamlet“, invitat din Rusia în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru

Un spectacol eveniment alFestivalului Internaţionl de Teatru de la Sibiu (FITS) este „Hamlet“, regizat de  Lev Dodin la  Maly Drama Theatre din Sankt Petersburg, care a deschis vineri seară ediţia din acest an a FITS (14-23 iunie). Spectacolul se joacă şi sâmbătă seară, având a doua reprezentaţie în Sala Faust de la Sibiu.

Nu mi-a fost niciodată la îndemână, omeneşte nu avea cum să-mi fie, să scriu despre dispariţia marilor artişti. Însă cred că niciodată nu mi-a fost mai greu decât acum când încerc să aştern pe ecranul computerului câteva cuvinte la moartea marelui Artist care a fost, rămâne regizorul Alexandru Darie.

Când a apărut în lumea teatrului, cu zulufii lui rebeli şi felul jucăuş de a fi, nimeni n-a ghicit ce zăcământ preţios e dincolo de această aparenţă zglobie. Am scris la revista Luceafărul despre Magie roşie de Michel de Ghelderode, spectacolul de debut al lui Alexandru Darie, cu profundă admiraţie pentru opţiunile repertoriale alese ale tânărului absolvent.

acum 2 zile · comentarii (1)

Într-o cronică datând de la începutul anului 2014, cronică dedicată unui spectacol cu piesa „Conversaţie după înmormântare”, montat la Teatrul bucureştean „Bulandra” de regizorul Alexandru Darie, invocam destinul straniu de care a avut parte în atât de complicata şi imprevizibila lume teatrală românească literatura dramatică scrisă de Yasmina Reza.

acum 2 zile · comentarii (5)

Absolut notabil din multiple puncte de vedere, începând cu calitatea şi (pe mai departe) îndrăzneala opţiunii repertoriale şi continuând cu originalitatea şi curajul viziunii regizorale, vizibil şi programatic necantonată în cadrele stricte ale esteticii expresioniste al căruia exponent de seamă a fost Frank Wedekind, mi se pare a fi spectacolul cu piesa „Lulu” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

acum 4 zile · comentarii (0)

Ajunsă la a XXII-a ediţie, „Gala Hop - Gala tânărului actor“, rămasă pe mai departe unul dintre proiectele fundamentale şi de mare anvergură ale UNITER căruia anul acestuia i s-a asociat în chip de co-organizator Teatrul de Stat Constanţa cu noul lui director, Erwin Simsensohn, a suferit câteva importante şi cred că şi utile schimbări de paradigmă.

acum 10 zile · comentarii (0)

Vara este, în general, perioada în care Bucureştiul mai respiră. Haosul lui cotidian se reduce cumva, fiindcă mulţi locuitori părăsesc metropola, bucurându-se de vacanţe petrecute în locuri de vis (fiecare, cu visul lui, desigur!). Dar nu sunt puţini nici cei care, în ciuda vipiei, rămân în oraş şi sigur vor să-şi petreacă serile într-un loc plăcut. De pildă, la teatru.

acum 25 zile · comentarii (0)

Parfumul delicat al doamnei de fier a teatrului românesc, regizoarea Cătălina Buzoianu, s-a ridicat la cer. A fost condusă pe ultimul drum terestru, la capătul unei săptămâni negre a teatrului şi a filmului românesc, în care ne-au mai părăsit alte trei personalităţi ale scenei şi ecranului: actriţele Monica Ghiuţă şi Florina Cercel, precum şi dramaturgul Puşi Dinulescu.

luna trecuta · comentarii (6)

Fanii regizorului Radu Afrim vor putea vedea la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru ce va avea loc în Capitală în perioada 18-27 octombrie nu mai puţin de trei producţii semnate de acest creator atât de special.

acum 2 luni · comentarii (3)

Uităm uneori că prin alte locuri ferite de larma oraşelor mari unde oferta culturală e vrând nevrând mai bogată, a face ceva bun în acest sens, pentru populaţie devine o misiune. Şi ce-ar însemna asta? Evident ocazii cât mai multe pentru localnici cu ajutorul scenei, de a trăi frumos şi diferit cotidianul care adesea copleşeşte cu ponoseala şi problemele lui.

acum 2 luni · comentarii (0)

Desigur, am urmărit şi eu transmisia „live“, apoi am citit pe îndelete şi cu creionul în mână lista, am ascultat şi emisiunea de la Radio France Internationale în care realizatoarea Mihaela Dedeoglu a invitat-o pe Marina Constantinescu, selecţioner unic şi director artistic al celei de-a XXIX-a ediţii a FNT, să discute despre ceea ce vom vedea pe parcursul celor zece zile de festival la toamnă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Să facem un scurt exerciţiu de memorie, să ne întoarcem în timp, dar nu foarte departe şi să ne reamintim că la ediţia din anul 2018 a Galei „Hop“, ultima desfăşurată sub conducerea sa, binecunoscutul actor şi profesor clujean Bács Miklós le-a propus concurenţilor explorarea complexului univers pirandellian.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente