Yuri Kordonskiy, la dispariţia Cătălinei Buzoianu: „Regret că nu am avut şansa să bem împreună un al doilea pahar de şampanie"

Yuri Kordonskiy, la dispariţia Cătălinei Buzoianu: „Regret că nu am avut şansa să bem împreună un al doilea pahar de şampanie

Regizorul Yuri Kordonsky mărturiseşte că îi datorează Cătălinei Buzoianu, care a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, venirea lui în România, la Teatrul Bulandra, acum 20 de ani. Elevul lui Lev Dodin, actor pe atunci al Teatrului Maly din Sankt Petersburg, în prezent profesor de Regie la Yale School of Drama din SUA, a realizat spectacole memorabile la Bucureşti, Sibiu şi Tmişoara.

Cătălina Buzoianu a murit la 81 de ani. „Am făcut în viaţă tot ce am putut“. Artista era numită „o legendă în armură de argint rar“ VIDEO

Cătălina Buzoianu a murit la 81 de ani. „Am făcut în viaţă tot ce am putut“. Artista era numită „o legendă în armură de argint rar“ VIDEO

Lumea teatrului îşi exprimă regretul făţă de dispariţia marii regizoare Cătălina Buzoianu, care s-a stins, ieri, la vârsta de 81 de ani. „Îmi doresc singurătatea”, spunea artista care se retrăsese în ultima perioadă. Cătălina Buzoianu a r ealizat spectacole memorabile la Teatrul Mic şi Bulandra: "Maestrul şi Margareta" sau "Dimineaţă pierdută".

A treia stagiune „Teatru în TVR“. Ce spectacole vor putea fi văzute în Grădina Molière

A treia stagiune „Teatru în TVR“. Ce spectacole vor putea fi văzute în Grădina Molière

Televiziunea Română continuă programul „Teatru în TVR”, pregătind o stagiune în adevăratul sens al cuvântului. „Comedie” este tema celei de-a treia ediţii a programului „Teatru în TVR”. Se vor juca şase titluri, fiecare dintre spectacolele stagiunii având mai multe reprezentaţii, astfel încât spectatorii să îşi poată alege data la care doresc să vină în Grădina Molière, între 26 iulie - 14 septembrie.

Caramitru, într-o scrisoare deschisă: „Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea“

Caramitru, într-o scrisoare deschisă: „Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea“

Ion Caramitru, directorul TNB, a transmis presei o scrisoare deschisă în care vorbeşte despre a treia oară în care este nevoit să îşi salveze onorabilitatea. „Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torenţial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat”, punctează ironic Caramitru, referindu-se la controlul pe care Ministerul Culturii îl va face la TNB.

Final de stagiune la Excelsior

Final de stagiune la Excelsior

Teatrul Excelsior a încheiat o stagiune prolifică, cu spectacolele  "Arlecchino şi pierdutele iubiri după o canava" de Flaminio Scala, "Năpasta| de I.L. Caragiale, "Turandot" şi "Băiatul cu şosete roz", spectacol realizat pe baza textului câştigător al celei de-a IV-a ediţii a Concursului de dramaturgie pentru adolescenţi New Drama.

Cărţile verii 2019 de la Editura Vremea

Cărţile verii 2019 de la Editura Vremea

Ce vacanţă e aceea în care nu-ţi acorzi plăcerea de a te relaxa cu o carte? Preferi să citeşti dimineaţa, cu o cafea bună alături. Sau preferi să citeşti după-amiaza, cu o limonadă rece în mână. Ori poate seara, în compania unui pahar de vin.Oricum ar fi, sunt cărţi pentru toate momentele vacanţei tale. Adevarul.ro va prezenta o selecţie de recomandări de lectură ale celor mai importante edituri.

VIDEO Protestul actorilor. Dorina Chiriac: „Greşeala lucrătorului din instituţiile de cultură este că vine la lucru indiferent de ce are acasă de mâncare“

VIDEO Protestul actorilor. Dorina Chiriac: „Greşeala lucrătorului din instituţiile de cultură este că
vine la lucru indiferent de ce are acasă de mâncare“

Nemulţumiţi de tăierile bugetare şi de concedierile care au urmat din pricina acestora, aproximativ 250 de artişti, au protestat duminică, în Piaţa Victoriei. Printre aceştia s-au numărat actori precum Victor Rebengiuc, Dorina Chiriac, Marius Manole şi Tudor Chirilă, dar şi regizori precum Stere Gulea.

Victor Rebengiuc, în stradă, la protestul actorilor pentru demnitate: „Noi nu suntem capabili să facem o revoluţie acum, să-i dăm la o parte pe ăştia“

Victor Rebengiuc, în stradă, la protestul actorilor pentru demnitate: „Noi nu suntem capabili să facem o revoluţie acum, să-i dăm la o parte pe ăştia“

Actorii au ieşit duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de starea în care a ajuns domeniul cultural, teatrele confruntându-se cu tăieri de buget. Printre personalităţile care au ieşit în stradă se numără şi Victor Rebengiuc care a ironizat clasa politică, spunând că a tot văzut creşteri economice aşa cum sunt cele anunţate de PSD. „Suntem sus de tot, avem creştere, avem economie mare, avem tot ce ne trebuie”, a spus actorul.

Nu mi-a fost niciodată la îndemână, omeneşte nu avea cum să-mi fie, să scriu despre dispariţia marilor artişti. Însă cred că niciodată nu mi-a fost mai greu decât acum când încerc să aştern pe ecranul computerului câteva cuvinte la moartea marelui Artist care a fost, rămâne regizorul Alexandru Darie.

Când a apărut în lumea teatrului, cu zulufii lui rebeli şi felul jucăuş de a fi, nimeni n-a ghicit ce zăcământ preţios e dincolo de această aparenţă zglobie. Am scris la revista Luceafărul despre Magie roşie de Michel de Ghelderode, spectacolul de debut al lui Alexandru Darie, cu profundă admiraţie pentru opţiunile repertoriale alese ale tânărului absolvent.

acum 2 zile · comentarii (1)

Într-o cronică datând de la începutul anului 2014, cronică dedicată unui spectacol cu piesa „Conversaţie după înmormântare”, montat la Teatrul bucureştean „Bulandra” de regizorul Alexandru Darie, invocam destinul straniu de care a avut parte în atât de complicata şi imprevizibila lume teatrală românească literatura dramatică scrisă de Yasmina Reza.

acum 2 zile · comentarii (5)

Absolut notabil din multiple puncte de vedere, începând cu calitatea şi (pe mai departe) îndrăzneala opţiunii repertoriale şi continuând cu originalitatea şi curajul viziunii regizorale, vizibil şi programatic necantonată în cadrele stricte ale esteticii expresioniste al căruia exponent de seamă a fost Frank Wedekind, mi se pare a fi spectacolul cu piesa „Lulu” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

acum 4 zile · comentarii (0)

Ajunsă la a XXII-a ediţie, „Gala Hop - Gala tânărului actor“, rămasă pe mai departe unul dintre proiectele fundamentale şi de mare anvergură ale UNITER căruia anul acestuia i s-a asociat în chip de co-organizator Teatrul de Stat Constanţa cu noul lui director, Erwin Simsensohn, a suferit câteva importante şi cred că şi utile schimbări de paradigmă.

acum 10 zile · comentarii (0)

Vara este, în general, perioada în care Bucureştiul mai respiră. Haosul lui cotidian se reduce cumva, fiindcă mulţi locuitori părăsesc metropola, bucurându-se de vacanţe petrecute în locuri de vis (fiecare, cu visul lui, desigur!). Dar nu sunt puţini nici cei care, în ciuda vipiei, rămân în oraş şi sigur vor să-şi petreacă serile într-un loc plăcut. De pildă, la teatru.

acum 25 zile · comentarii (0)

Parfumul delicat al doamnei de fier a teatrului românesc, regizoarea Cătălina Buzoianu, s-a ridicat la cer. A fost condusă pe ultimul drum terestru, la capătul unei săptămâni negre a teatrului şi a filmului românesc, în care ne-au mai părăsit alte trei personalităţi ale scenei şi ecranului: actriţele Monica Ghiuţă şi Florina Cercel, precum şi dramaturgul Puşi Dinulescu.

luna trecuta · comentarii (6)

Fanii regizorului Radu Afrim vor putea vedea la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru ce va avea loc în Capitală în perioada 18-27 octombrie nu mai puţin de trei producţii semnate de acest creator atât de special.

acum 2 luni · comentarii (3)

Uităm uneori că prin alte locuri ferite de larma oraşelor mari unde oferta culturală e vrând nevrând mai bogată, a face ceva bun în acest sens, pentru populaţie devine o misiune. Şi ce-ar însemna asta? Evident ocazii cât mai multe pentru localnici cu ajutorul scenei, de a trăi frumos şi diferit cotidianul care adesea copleşeşte cu ponoseala şi problemele lui.

acum 2 luni · comentarii (0)

Desigur, am urmărit şi eu transmisia „live“, apoi am citit pe îndelete şi cu creionul în mână lista, am ascultat şi emisiunea de la Radio France Internationale în care realizatoarea Mihaela Dedeoglu a invitat-o pe Marina Constantinescu, selecţioner unic şi director artistic al celei de-a XXIX-a ediţii a FNT, să discute despre ceea ce vom vedea pe parcursul celor zece zile de festival la toamnă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Să facem un scurt exerciţiu de memorie, să ne întoarcem în timp, dar nu foarte departe şi să ne reamintim că la ediţia din anul 2018 a Galei „Hop“, ultima desfăşurată sub conducerea sa, binecunoscutul actor şi profesor clujean Bács Miklós le-a propus concurenţilor explorarea complexului univers pirandellian.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente