Oameni de radio pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în spectacolul lui Bobi Pricop

Oameni de radio
pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în spectacolul lui Bobi Pricop

Imagine din spectacolul „Radio”, de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop                                                      FOTO: Cătălin Cârneanu

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop va avea premiera în acest sfârşit de săptămână, în 14 şi 15 decembrie 2019, ora 19:00. Pentru fiecare reprezentaţie, regizorul va invita câte un nume relevant din FM-ul românesc pentru a fi parte din producţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primele două spectacole îl vor avea drept special guest star pe BOGDAN ŞERBAN, cunoscut publicului pentru emisiunile sale de la Radio Guerrilla. Deloc întâmplătoare alegerea, deoarece Bogdan Şerban a jucat, în urmă cu mulţi ani, la Craiova, în spectacolul DANAIDELE regizat de Silviu Purcarete.

„Mă întorc la Naţionalul din Craiova după mai bine de 25 de ani. Este spaţiul unde am debutat ca actor în spectacolul Danaidele, regizat de Silviu Purcărete, iar acum, un sfert de secol mai târziu, mulţumită lui Bobi Pricop, este locul în care găsesc două lucruri sacre din viaţa mea: scena şi radioul“. -Bogdan Şerban

Cu peste 20 de ani de experienţă în radio, Bogdan Şerban (foto: dreapta) este una dintre cele mai cunoscute voci din FM-ul românesc. Bogdan şi-a început cariera ca actor în anii ’90 cu spectacolul Danaidele de Silviu Purcărete. În aceeaşi perioadă a început să lucreze la Minisat, un post de radio din Târgovişte, şi pentru o perioadă a făcut radio în paralel cu spectacole şi turnee de teatru. Pentru că a realizat că are două pasiuni care îi trezesc interesul în egală măsură, dar că pe niciuna nu o practică cât de bine ar putea, a ales să se dedice radioului şi la scurt timp de la decizie a ajuns să fie directorul postului din Târgovişte. 

Din 2004 poate fi ascultat pe Radio Guerrilla, unde are drept scop să susţină şi să promoveze cultura şi muzica alternativă, prin emisiunile Avanpost Radio Guerrilla şi GuerriLIVE Radio Session cu Bogdan Serban. Despre rolul unui om de radio, Bogdan spune că este mai mult decât să fie doar un DJ care schimbă piese muzicale, ci un om care creează o legătură între artişti şi ascultători.

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, scenografia Nikola Toromanov, vorbeşte despre nevoia fiecăruia dintre noi de a fi vocea lumii sale.

În America anilor ′80, radioul era cea mai importantă platformă pentru libertatea de exprimare. Emisiunile TV aveau nişte reguli destul de stricte, dar FM-ul putea deveni terenul de joacă al celor mai îndrăzneţe şi nepopulare opinii, scena pentru cele 15 minute de faimă, comunitatea tuturor celor care voiau să se facă auziţi, spaţiul sonor în care nimeni nu se simţea singur.

Dramaturgul american Eric Bogosian alege tocmai o astfel de frecvenţă pentru piesa sa, un post de radio neconvenţional, unde oricine are ceva de spus poate intra în direct cu naţiunea. Ca maestru de ceremonii al acestei microlumi, în care fiecare vrea să îşi spună adevărul, îl pune pe Barry Champlain (Sorin Leoveanu), controversatul realizator al emisiunii „Night Talk”. Şi spectacolul vocilor unei naţiuni confuze poate să înceapă.

Bobi Pricop, unul dintre cei mai inovativi şi suprinzători tineri regizori, candidat, începând cu anul trecut, la Premiul Europa pentru Teatru, este la cea de-a patra montare la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, după PROFU DE RELIGIE de Mihaela Michailov, ILUZII  de Ivan Vîrîpaev şi AUTORUL de Tim Crouch.

Piesa RADIO a fost publicată de Eric Bogosian în 1987 (când a fost nominalizată la Premiul Pulitzer). În 1988, Oliver Stone a adus-o pe marile ecrane în filmul TALK RADIO (în care Bogosian juca rolul lui Barry), iar în 2007, dramaturgul a adaptat-o pentru Broadway.

Alături de Sorin Leoveanu, din distribuţia spectacolului mai fac parte: Gabriela Baciu, Ştefan Cepoi, Constantin Cicort, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Romaniţa Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoş Măceşanu, Cătălin Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru. 

Preţurile biletelor:  45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenţi/seniori) la Agenţia teatrală, şi 44, 34, 24 lei pe platforma online: ebilet


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: