Noutăţile festivalului de teatru independent Undercloud: spectacole de dans şi performance

Noutăţile festivalului de teatru independent Undercloud: spectacole de dans şi performance

Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud debutează pe 22 august şi se va desfăşura până pe 31 august în Bucureşti, la ARCUB-Gabroveni. Cea de-a unsprezecea ediţie aduce o noutate în programul festivalului: pe lângă spectacole teatrale din România şi din străinătate, Undercloud inaugurează secţiuni de dans şi performance, dar şi selecţia unor spectacole independente din afara Bucureştiului.

Ediţia de anul acesta a festivalului de teatru independent Undercloud, care va avea loc în perioada 22-31 august în Bucureşti anunţă două noutăţi importante: crearea a două secţiuni - dans şi performance - şi invitarea unor producţii independente din afara Bucureştiului.

„Intrăm într-un nou deceniu. Uundercloud a crescut firesc, organic şi a ajuns, după 11 ani, un reper al mişcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune şi a ajuns să fie un eveniment aşteptat toată vara. Secţiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferenţă artistică.”, a declarat Chris Simion-Mercurian, fondatoarea festivalului, în comunicatul de presă remis redacţiei.

Noutăţile celei de-a 11-a ediţii Undercloud

Printre spectacolele de dans de anul acesta se numără şi două producţii din Israel. Este vorba de The Third Dance, „un show care pune în lumină romantismul şi toate clişeele acestuia“ şi Territorial Opera, conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promiţătoare tânără coregrafă, potrivit organizatorilor. Secţiunea performance include spectacole precum: Homo Love, Nok !Nok ! şi Institute of Change, se arată în comunicat.

De asemenea, o altă noutate pe care o aduce această ediţie este selecţia unor spectacole independente din afara Bucureştiului. Se vor juca: Complet alb (Iaşi), În umbra marelui plan (Cluj) şi MaRo (Târgu-Mureş).

Spectacol internaţional în deschiderea festivalului

O categorie deja consacrată a festivalului este secţiunea de spectacole internaţionale. În acest an, festivalul şi-a îndreptat atenţia către artişti români cunoscuţi în străinătate. „Am continuat tradiţia din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitaţi internaţionali şi spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiştii români care au succes în afara ţării şi care sunt mai puţin cunoscuţi aici”, a declarat Carla-Maria Teaha, directorul executiv al festivalului. 

Aşadar, Undercloud se va deschide cu The Fever (22 şi 23 august), o producţie franceză care o are în prim-plan pe actriţa Simona Măicănescu. The Fever e un spectacol monolog despre inegalitatea socială, regizat de Lars Norén - considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg, anunţă organizatorii. Textul aparţine lui Wallace Shawn, celebru actor şi scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen.

O altă producţie care pune în evidenţă contribuţia unui român la un spectacol internaţional este Stretto (22 august). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul şi coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia. De asemenea, spectatorii vor putea urmări, pe 24 august, performance-ul londonez Victory Over The Sun, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

Pe lângă teatru, spectacole-lectură, workshop-uri cu artişti străini

În programul Undercloud vor fi, ca în anii trecuţi, spectacolele-lectură, cum ar fi: „Orbi” (de Petronela Rotaru) şi „mai drăguţ decît dostoievski” (de Nora Iuga şi Angela Baciu), dramatizate de Chris Simion-Mercurian.

Pentru profesioniştii din industria artelor spectacolului organizatorii au pregătit şi două workshop-uri cu  artiştii străini: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia şi regizorul chinez Tang Shu-Wing,  denumit şi „Achimistul teatrului minimalist”.

Programul complet al Undercloud 2018 poate fi consultat pe www.undercloud.ro.

Undercloud a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: