„Noii infractori” - premieră la TNB, în prezenţa autoarei din Israel

„Noii infractori” - premieră la TNB, în prezenţa autoarei din Israel

Virginia Mirea şi Daniel Badale, în „Noii infractori”                            FOTO: Florin Ghioca / TNB

Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti a pregătit o nouă premieră la Sala Mare, de data aceasta o comedie contemporană israeliană, în regia neobositului Ion Caramitru.

„Noii infractori” este o piesă scrisă de Edna Mazia, „prima doamnă a teatrului israelian” şi are la bază o poveste cu tâlc despre tentaţia banului, câştiguri facile pe căi nu tocmai ortodoxe, riscante manevre de supravieţuire şi apăsătoarea rutină a grijilor casnice.

Edna Mazia s-a remarcat mai întâi ca scenarist, apoi ca dramaturg şi regizor de teatru, a urmat studii de filosofie şi de teatru, iar cariera i-a fost încununată de recunoaşterea publicului şi de cea a criticii de specialitate. Dintre numeroasele ei piese de teatru, cele care s-au bucurat de o deosebită apreciere au fost „Povestea unei familii” - răsplătită, în 1997, cu Premiul Meir Margalit (după numele unui faimos actor israelian din secolul al XX-lea) şi cu Premiul Lea Goldberg, ca numai după doi ani, pentru „Rebelii”, scriitoarea să fie declarată Dramaturgul anului 1998-1999, recunoaştere dublată de un nou Premiu Meir Margalit. În România, cea mai cunoscută montare a unei piese de Edna Mazia este cea din 2011, “Jocuri în curtea din spate”,  examenul de debut al regizorului Bobi Pricop, preluat de Teatrul Act.

Cu ”Noii infractori”, autoarea, care a fost şi regizor pentru această piesă jucată cu mult succes de Teatrul Cameri din Israel, ne oferă o comedie de frapantă actualitate, balansând între râs şi lacrimă, despre o familie care speră să-şi regăsească bunăstarea pierdută. Este povestea unei femei simple şi modeste, care ajunsă într-o situaţie financiară precară alege să găzduiască un bordel în propria casă pentru a „rotunji” veniturile tot mai mici ale familiei. O comedie amară, rezervată exclusiv adulţilor, cu partituri generoase şi actori extraordinari, o distribuţie de cinci stele pe scena mare a Naţionalului bucureştean.
 
Savuroasele situaţii şi personajele ce le declanşează sunt aduse în scenă de actorii: Virginia Mirea – invitată să se alăture trupei TNB odată cu acest rol, Alexandrina Halic, Andrei Finţi, Daniel Badale, Silviu Biriş, Afrodita Androne, Teodora Mareş, Ileana Olteanu, Aylin Cadîr/Diana Sar, Cosmina Olariu, George Piştereanu, Mihai Verbiţchi şi Alexandru Hasnaş.
 
La premiera care are loc pe 7 martie la Sala Mare a TNB va fi prezentă şi autoarea textului, Edna Mazia (foto sus), alături de Sandra Sade, care a interpretat rolul principal din „Noii infractori” în Israel, de altfel o actriţă de origine română.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: