Marcel Iureş, Ohad Naharin şi Robert Wilson, printre personalităţile care au primit o Stea pe Aleea Celebrităţilor FITS

Marcel Iureş, Ohad Naharin şi Robert Wilson, printre personalităţile care au primit o Stea pe Aleea Celebrităţilor FITS

Fotografie de grup cu personalităţile care au stele pe Aleea Celebrităţilor    FOTO: Florin Ghioca

Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii s-a îmbogăţit cu şase personalităţi marcante din cultura mondială. Vasile Şirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureş şi Robert Wilson au fost artiştii ale căror nume au completat colecţia de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetăţii Sibiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima stea i-a fost oferită compozitorului Vasile Şirli, "pentru forţa, rafinamentul şi unicitatea creaţiei sale, precum şi pentru dialogul artistic planetar pe care ştie să-l genereze", după cum a anunţat în prezentarea sa preşedintele festivalului, Constantin Chiriac.

Acesta a mai precizat, pentru început, că din acest an, decernarea stelelor va avea un "maestru de ceremonii", care va fi ales din cei care deja au înscris numele în istoria FITS pe Aleea Celebrităţilor. Consultantul artistic al festivalului, criticul de teatru George Banu a fost cel care a înmânat diplomele pe care noii deţinători ai stelelor le-au primit.

Rimas Tuminas a primit steaua "pentru capacitatea sa unică de a pune împreună măreţia şi derizoriul, ironia cu amarul întru slava umorului şi a lui Dumnezeu". De asemenea, celebrul coregraf israelian Ohad Naharin, supranumit "guru al dansului contemporan" şi unul dintre cei mai apreciaţi creatori de dans din lume, a primit o stea "pentru miracolul pe care l-a creat la Batsheva Dance Company şi pentru pedagogia Gaga, ca limbaj al mişcării".

"Ştiu că aproape sună ca un clişeu, dar este uimitor! Nu ştiam la ce să mă aştept când am venit aici, acum trei zile. Mai întâi, oamenii pe care i-am întîlnit, atât de deschişi, de ospitalieri. Apoi, când am văzut calitatea festivalului... E de-a dreptul... wow!", a declarat pentru Adevărul coregraful Ohad Naharin.

Marcel Iureş, care a fost numit "artistul care a fondat şi dezvoltat primul teatru cu adevărat independent din România, dar şi cel mai bine cotat actor român de la Hollyood", a primit o stea pentru "vitalitate şi pentru veticalitate".


Luk Perceval, Christoph Marthaler, Thomas Ostermeier, Yevgeny Mironov, Alvis Hermanis, Victor Rebengiuc şi Tim Robbins au fost cele şapte personalităţi care au primit stele pe Aleea Celebrităţilor anul trecut. 

În urmă cu patru ani, reprezentanţii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu au demarat proiectul „Aleea Celebrităţilor”, recunoscând prin stelele pe care le acordă meritele colaboratorilor săi din domeniul cultural. Proiectul urmăreşte să aducă un tribut realizărilor în domeniul cultural şi artistic din Sibiu, fiind inspirat de celebrul Walk of Fame de la Hollywood.
 
Aleea din Sibiu este situată şi într-o zonă cu semnificaţie istorică, între primul şi al doilea zid de apărare ale Cetăţii, pe o alee pietonală, ce uneşte primul teatru construit pe teritoriul României, la 1788, cu „Cazarma 90”, unde va fi construit un viitor teatru, proiect al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: