Spectacolul „HOP (şi noi) în FNT“, premianţii Galei Tânărului Actor HOP, ediţia din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul  "Hop şi noi în FNT", cu momente din Gala Tânărului Actor, desfăşurată la Costineşti, a fost prezentat sâmbătă, 1 noiembrie, la Teatrul Excelsior, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). Spectacolul a fost transmis în direct pe Adevarul.ro.

Spectacolul a fost transmis pe adevarul.ro. Transmisiunea realizată de adevarul.ro poate fi vizionată şi pe plasmele din pasajul din Piaţa Universităţii.

„Moldovean, săgetător, idealist, de şcoală veche/ old school, trecut prin viaţă“, asta spune despre el Andrei Ciopec, actorul, în vârstă de 27 de ani, originar din Botoşani, care a câştigat Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la secţiunea individual la Gala HOP, desfăşurată între 9 şi 12 septembrie la Vox Maris Resort Costineşti.

Andrei Ciopec, care a cucerit publicul şi printr-un spectacol de improvizaţie şi de iluzionism, a interpretat în concurs rolul soţului părăsit Dorel din propria sa compoziţie. Un mecanic o înjură şi plânge pe „curva“ lui, o actriţă cu în(alte) aspiraţii care a ales alt drum. Showul, de un umor dureros, a fost inspirat de fotografia „Crabs Skinningrove“, de Chris Killip. Andrei Ciope, care a absolvit facultatea la Bucureşti la clasa profesorului Florin Zamfirescu, l-a personificat, în altă probă obligatorie din concurs, pe arătosul rapsod Nicolae Furdui Iancu.

Andrei Ciopec

Data şi locul naşterii: 24 noiembrie 1986, Botoşani

Studii: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secţia Actorie, clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014

A prezentat în SECŢIUNEA INDIVIDUAL

image

Proba la alegere: Dorel de Andrei Ciopec, după fotografia „Crabs,Skinningrove” de Chris Killip.

Proba obligatorie: Nicolae Furdui Iancu

Dă-i viaţă lui HOP! Cine / ce ar fi el?

O moară la care se aduce grâul pentru măcinat. Un distribuitor de faină. O fabrică de făcut pâini. Oameni flămânzi cu poftă de pâine proaspătă.

Cine ai vrea să te prezinte la Gala HOP?

Tudor Gheorghe

Fata şi pianul

Premiul pentru Cea mai bună actriţă, la secţiunea individual, a fost acordat Anei-Maria Bercu, pentru rolul Nina Zarecinaia din „Pescăruşul“, de A.P.Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald.

Ana-Maria (25 de ani), născută în Chişinău, a cucerit prin candoare şi prin interpretarea la pianină a multor melodii în spectacole libere, la Bonus Hop, showurile la alegere ale artiştilor din fiecare seară după secţiunile de concurs.

Data şi locul naşterii: 19 decembrie 1988, Chişinău
Studii: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secţia Actorie, clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag, promoţia 2013.


Prezintă prezintă în SECŢIUNEA INDIVIDUAL:
Proba la alegere
: Nina Zarecinaia în Pescăruşul de A.P. Cehov
Proba obligatorie: Ella Fitzgerald (foto)

image


 

image

Cinci cuvinte despre tine:

Înaltă, visătoare, muncitoare, timidă, dar curajoasă.

Dă-i viaţă lui HOP! Cine / ce ar fi el?

Hop are 17 ani, dar arată de 35. Îşi flutură părul ars de soare şi face multe promisiuni. S-a mutat de curând în Costineşti. Are ticul făcutului cu ochiul. Se agravează începând cu luna iulie a fiecărui an. Sute de admiratori tineri vor să-l vadă anual (ştiu ei de ce). Copleşit, organizează concursuri de unde-şi alege preferaţii (ştie el de ce). Merg să-l cunosc. Poate-mi face cu ochiul...

Cine ai vrea să te prezinte la Gala HOP?

Mama 

Ada Lupu: Premiul Ştefan Iordache

image

Cele mai multe premii ale ediţiei a a XVII-a a Galei Tânărului Actor, organizată de UNITER, al cărei director artistic a fost pentru al doilea an regizorul Radu Afrim, le-a obţinut Ada Lupu, originară ca şi Andrei Ciopec, din Botoşani. Actriţa, în vârstă de 23 de ani, a absolvit anul trecut Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, la secţia de actor mânuitor de păpuşi şi marionete. Ada a obţinut Premiul „Ştefan Iordache“ - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, Premiul Vox Maris şi Premiul publicului.

Data şi locul naşterii: 25 septembrie 1991, Botoşani

Studii: Universitatea de Arte „George Enescu" Iaşi, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, Secţia Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete, clasa lect. univ. dr. Ciprian Huţanu, promoţia 2013.

Prezintă în SECŢIUNEA INDIVIDUAL:

Proba la alegere: Nu e ceea ce pare de Ada Lupu, după fotografia „Penitent Daughter” de Gregory Crewdson.

Proba obligatorie: Olive Oyl

Prezintă în SECŢIUNEA GRUP:

Petit Tom în Feromonii de Theo Herghelegiu, regia Vlad Volf.

Cinci cuvinte despre tine:

Scenă, scară, mamă, noapte, căutare.

Dă-i viaţă lui HOP! Cine / ce ar fi el?

O stea „căzătoare în sus”. Câtă vreme pământul e încă sub tălpile mele, ştiu că n-o să se prăbuşească peste mine. Dar îi simt, totuşi, prezenţa deasupra capului. Asta până-ntr-o zi, când am să fac rost, poate, de o pereche de aripi. Până atunci, Hop străluceşte şi râde. Hop ştie că el este visul meu asumat

 „Joacă-te cu mine!“

Printre invitaţii concursului s-au numărat Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Călin Peter Netzer, Tudor Giurgiu, Gianina Cărbunariu, Ana Ularu, Ada Solomon. Cei 38 de tineri din competiţia pentru Cel mai bun tânăr actor tema de anul acesta au avut ca temă: „Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj“.

Gala Hop, organizată de UNITER, are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. La concursul de anul acesta s-au înscris actori, care au absolvit facultatea începând cu promoţia 2010, cu un moment de maximum 15 minute la secţiunea individual, iar la secţiunea grup,cu spectacole de piese scurte. Actorii au avut ca probă impusă să personifice un personaj celebru. Concurenţii i-au ales, spre savoarea publicului, să-i imite pe Freddie Mercury, Ştefan Bănică Jr., Gigi Becali, Amy Winehouse, Marilyn Monroe sau Tina Turner. „Anul acesta am pariat pe scrierea unei lumi inspirată dintr-o fotografie sau pe rescrierea unui personaj care a făcut istorie cu tristeţea lui. Mizăm pe libertate absolută, pe ignorarea limitelor“, a sublliniat Radu Afrim, directorul Galei Hop.

image
Mizăm pe faptul că unele «shouri» din Bonus Hop Shop vor fi înfiate de directori de teatre, selecţioneri de festivaluri şi producători, spune Radu Afrim, director artistic al Hop.

Juriul concursului Hop, desfăşurat pe o scenă amenajată în complexul Vox Maris din Costineşti, a fost format din regizorii Gianina Cărbunariu, Tudor Giurgiu, coregrafa Ioana Marchidan, actorii George Mihăiţă şi Ana Ularu.

image

 George Mihăiţă îi aprecia, după primele trei zile de concurs, în special pe actorii pregătiţi la universităţile din Cluj, Iaşi, Târgu-Mureş:

„Actorii Ana Maria Bercu, Andrea Bokor, Ada Lupu ne-au arătat că există umor de bună calitate, chiar şi la nivel studenţesc. Pe litoral, suntem bântuiţi de manele şi de şuşe. Au dispărut aici spectacolele de teatru adevărate. Înainte de 1989 veneam aici cu spectacole de teatru. După Revoluţie, asta s-a întâmplat din ce în ce mai rar. Avem însă o mână întinsă teatrului prin acest concurs Hop, desfăşurat la Vox Maris. Teatrul românesc nu dispare. E un fel de obligaţie să-i sprijinim pe tinerii actori, celor buni le voi oferi şansa de a juca la Teatrul Comedie pe care-l manageriez“, promite George Mihăiţă.

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP

image

Ion Caramitru, preşedintele UNITER,  pe scena Galei Hop de la VoX Maris Costineşti

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE”- Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, a fost acordat actriţeiADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie „Nu e ceea ce pare” – după fotografia „Penitent Daughter” de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând de anul trecut, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual.

Premiul a fost înmânat de criticul de teatru MARINA CONSTANTINESCU (foto).

image

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat actriţei
ANA MARIA BERCU pentru rolul Nina Zarecinaia din „Pescăruşul de A.P.Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald.

Premiul a fost înmânat de actorul FLORIN PIERSIC JR.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat actorului
ANDREI CIOPEC pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie – după fotografia „Crabs Skinningrove” de Chris Killip, precum şi pentru personificarea lui Nicolae Furdui Iancu.

image

Premiul a fost înmânat de actorul BOGDAN DUMITRACHE.

Premiul „Cornel Todea”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori, a fost acordat spectacolului„Paravan – Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.

Premiul este susţinut începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea.

Premiul a fost înmânat de regizorul MIRCEA CORNIŞTEANU.

Premiul SICĂ ALEXANDRESCU (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actorului ALEXANDRU APOSTOL pentru rolul Andrei Prozorov în „Trei surori” de A.P.Cehov şi pentru personificarea lui Iggy Pop.

Premiul a fost înmânat de actorul GEORGE REMEŞ.

PREMIUL PUBLICULUI
Cea mai bună actriţă: ADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie „Nu e ceea ce pare” – după fotografia „Penitent Daughter” de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Cel mai bun actor: IOAN ALEXANDRU SAVU pentru rolul Blaze din spectacolul „Ce a zis vrabia” de Danny Mitarotondo, precum şi pentru personificarea lui Robert Downey Jr. în „Tropic Thunder”.

Premiile a fost înmânate de Gyöngyi HUNYADI şi UNDINA BUBUR, reprezentantele MOL România, sponsorul principal al evenimentului.

Cel mai bun spectacol: „Paravan – Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.

Premiul a fost înmânat de actorul PAVEL BARTOŞ.

image


PREMII GĂZDUITE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR

PREMIUL pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actoruluiOCTAVIAN COSTIN pentru rolul Victor din spectacolul „Paravan-Două telefoane”, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, precum şi pentru personificarea lui Slava Polunin.

Premiul a fost înmânat de criticul de teatru ILEANA LUCACIU.

PREMIUL VOX MARIS: ADA LUPU pentru rolul din propria sa compoziţie „Nu e ceea ce pare” – după fotografia „Penitent Daughter” de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Premiul a fost înmânat de VIOREL RUSE, manager general VOX MARIS.

Premiul Vox Maris, acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent, se acordă, începând cu ediţia 2014, câştigătorului Marelui Premiu.

Începând cu această ediţiei, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţii viitoarelor Gale HOP şansa de a face parte din programul  „10 pentru FILM la TIFF”,iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Anul acesta această şansă este oferită actriţei  RÉKA SZÁSZ.

Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor alţi 10 actori talentaţi de teatru. „10 pentru FILM” îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.
Actorii beneficiază de materiale de prezentare - broşură, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist - participă la workshopuri şi întâlniri şi sunt prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi:

A prezentat actorul PAVEL BARTOŞ.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite