„La traviata“ teatrală de la Iaşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Donose (Violetta Valery) şi Florin Guză (Alfredo Germont)            FOTO: Opera Naţională Iaşi
Ana Maria Donose (Violetta Valery) şi Florin Guză (Alfredo Germont)            FOTO: Opera Naţională Iaşi

Spectacolul de operă „La traviata“, pus în scenă de regizorul Beatrice Rancea, la Opera Naţională din Iaşi, copleşeşte prin strălucirea decorului şi a costumelor

Un spectacolul grandios la Opera Naţională din Iaşi. Scenografia şi costumele din „La traviata“ sunt semnate de renumita creatoare de modă Doina Levintza: sute de rochii au fost lucrate cu minuţiozitate pentru fiecare interpret în parte. Materialele au fost cusute sau pictate manual, iar actriţele au purtat bijuterii-unicat, ceea ce a contribuit la reuşita acestui spectacol inedit, regizat de Beatrice Rancea.

INSPIRAT DIN VIAŢA REALĂ


„Dama cu camelii“, un roman scris de Alexandre Dumas fiul, a fost publicat pentru prima oară în Paris în anul 1848, fiind un mare succes al scriitorului care până atunci fusese în umbra tatălui său, Alexandre Dumas (1802-1870). Romanul a fost inspirat de un episod din viaţa lui Alexandre Dumas fiul: dragostea lui pentru curtezana Marie Duplessis. Iar opera în trei acte, „La traviata“, compusă în 1853 de Giuseppe Verdi (1813-1901), are libretul semnat de Francesco Maria Piave după romanul „Dama cu camelii” de Alexandru Dumas fiul. Portretul eroinei principale, originalitatea soluţiilor expresive, într-un stil romantic realist al compozitorului, fac din această capodoperă una dintre cele mai renumite creaţii ale teatrului liric.

O CURTEZANĂ BOLNAVĂ
Violetta Valéry, o tânără curtezană, renumită în lumea bună a Parisului, participă alături de prietenii săi la balul unei prietene. Aici, îi este prezentat un nou admirator, Alfredo Germont, care îi mărturiseşte că e fascinat de frumuseţea şi inteligenţa ei. El îi închină un toast şi îi şopteşte cuvinte de dragoste, prevenind-o că viaţa ei aventuroasă îi va ruina sănătatea. Violetta ştie acest lucru, pentru că este bolnavă de tuberculoză, însă nu acceptă adevărul şi preferă să-şi continue viaţa în lux şi petreceri.


În actul al II-lea, Violetta şi Alfredo sunt deja de trei luni împreună. S-au retras într-o casă la ţară pentru a scăpa de agitaţia oraşului. În absenţa lui Alfredo, soseşte la vilă Giorgio Germont, tatăl acestuia. Violetta şi Alfredo sperau ca prin promisiunea Violettei de a renunţa la viaţa de curtezană, să-l înduplece pe tată să le binecuvânteze relaţia. Deşi descoperă în Violetta o altă femeie decât s-ar fi aşteptat, o doamnă distinsă, o fiinţă bună şi credincioasă, Giorgio Germont îi cere imposibilul: să se despartă de fiul său.  Într-un final, cedează, acceptă despărţirea. Alfredo îşi mărturiseşte încă o dată dragostea pentru Violetta, care moare cu gândul consolator că a primit iertarea celui pe care l-a iubit.

traviata

BEŢIE DE CULORI
Violetta Valéry a fost interpretată, impecabil, la Iaşi, de soprana Ana Maria Donose, de o frumuseţe şi o expresivitate deosebite, Alfredo Germont, de tenorul Florin Guzgă, iar Giorgio Germont, de baritonul Adrian Mărcan. Scena turnantă, pe care s-a montat o pantă în spirală, a asigurat planuri paralele, care dădeau totuşi senzaţia de înghesuială. Rochiile spectaculoase, în culori vii, cu croieli clasice, elegante, pălăriile fanteziste, alături de costume bărbăteşti  moderne, s-au derulat în cadre somptuoase.

De pe scena plină de flori, unde a fost construită o piramidă din cupe de şampanie, nu au lipsit candelabrele şi artificiile. Eroii s-au bătut cu perne, s-au filmat cu camere de luat vederi, o plasmă a dominat decorul unuia dintre acte.

Relaţiile dintre personajele puternice s-au construit printr-un amalgam continuu între clasic şi modern. Balul a avut lumini stroboscopice de discotecă, iar montarea a impresionat printr-o beţie de culori şi lumini, prin fast şi  strălucire

La Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediţia a II-a,  „La traviata“ a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, Doina Levintza, a fost premiată pentru concepţia costumelor, iar Beatrice Rancea a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2013-2014.  De asemenea, Gabriel Bebeşelea a obţinut premiul pentru cel mai bun dirijor. Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave.

La traviata Iasi

„La traviata“
Opera Naţională Iaşi

Muzica: GIUSEPPE VERDI
Regia: Beatrice Rancea
Scenografia: Doina Levintza
 

DiRIJOR: GABRIEL BEBEŞELEA;

DISTRIBUTIE:  Violetta Valery – ANA MARIA DONOSE; Alfredo Germont – FLORIN GUZGĂ; Giorgio Germont– ADRIAN MĂRCAN  (Opera Braşov); Flora Bervoix – MARIA MACSIM NICOARĂ; Baronul Douphol –ALEXANDRU AGHENIE – (Opera Braşov); Dr.Grenvil – VICTOR ZAHARIA; Annina – DANIELA BURLACU;Gaston – ANDREI APREOTESEI; Marchizul d`Obigny –DANIEL MATEIANU; Giuseppe – ALEXANDRU SAVIN;Comisionarul, Grădinarul  – IONUŢ TODICĂ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite