La despărţirea de Şerban Ionescu: „Atunci când moare un actor e mai rău decât atunci când moare un om”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decedat la mijlocul acestei săpătmâni, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă, actorul Şerban Ionescu ajuns astăzi pentru ultima oară la Teatrul Naţional din Capitală. Familia, colegii şi admiratorii şi-au putut lua rămas bun de la actorul de 62 de ani în Sala Media a teatrului bucureştean. Şerban Ionescu va fi înmormântat mâine, la ora 14.00, la Cimitirul Bellu.

În afară de fosta sa soţie, actriţa Magda Catone, pe la căpătâiul lui Şerban Ionescu au mai trecut Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional, actorii Dan Puric, Daniel Badale, Marius Bodochi şi alţii. Admiratorii, care la începutul anilor '80 au plâns în sălile de cinema la moartea lui Şerban Ionescu în filmul Ion, au plâns şi acum şi au aprins lumânări.

„Dane, mă duc”

„Dane, tu eşti din altă lume!”, şi-a amintit Dan Puric vorbele pline de căldură pe care i le-a spus nu demult  Şerban Ionescu. „Dincolo de imaginea lui de ţăran dârz se ascundea un munte de sensibilitate.Plec fără gânduri de aici. Nu pot pleca cu gânduri. Ştiţi, când moare un actor e mai rău decât atunci când moare un om. Pentru că un actor dă viaţă mai multor oameni”, a spus Dan Puric. El a mai povestit şi ultimele sale discuţii cu Şerban Ionescu: „Acum un an, în parcarea asta a Teatrului Naţional mi-a spus, cu zâmbetul pe buze: «Dane, mă duc. Am o boală incurabilă şi nu mai...».  Sunt gelos pe acel zâmbet. Acum o lună am vorbit cu el la telefon. Nu s-a plâns o clipă de boala lui. Avea tăria asta a ţăranului român care nu se plânge de dureri”.

Puric a vorbit şi despre felul în care presa a tratat intimitatea lui Şerban Ionescu în ultima perioadă de timp: „Din păcate, o anumită parte a presei i-a făcut viaţa praf în acest din urmă an al existenţei lui”.


Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti, ultima casă pentru Şerban Ionescu FOTO Mediafax

serban ionescu
image

Cea din urmă seară a lui Şerban Ionescu în Teatrul Naţional a început în sunte de rotopercutor. Teatrul e un şantier de câţiva ani iar lucrările de schimbare a faţadei sunt pe ultima sută de metri. În faţă sălii unde a fost depus, câteva florărese şi-au încropit tarabe şi vindeau garoafe cu un leu şi trandafiri galbeni cu trei lei.

Doi prieteni şi două sticle de vin pe Calea Călăraşilor

Actorul Daniel Badale a jucat alături de Şerban Ionescu în piesa Eduard al III-lea . Erau amândoi războinici britanici şi purtau armuri pe scena Naţionalului bucureştean. „Cea mai dragă amintire cu Şerban Ionescu – a povestit Badale – e seara de după premiera la Eduard al III-lea. Era în 2008. M-a luat Şerban Ionescu şi m-a dus pe Calea Călăraşilor la «La Scena». Acolo am băut noi doi două sticle de vin. Am băut vin. Acum sunt mai sărac. A murit încă un actor”.

Actorii au venit, au aprins lumânari şi au vorbit în gând cu Şerban Ionescu. Apoi au plecat în grabă spre teatrele unde trebuie să joace în această seară. În săli aşteaptă oameni care vor să fie distraţi.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite