ANIVERSARE Junele-prim Florin Piersic împlineşte 80 de ani pe 27 ianuarie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate cel mai îndrăgit actor român al tuturor timpurilor, Florin Piersic, împlineşte pe 27 ianuarie 80 de ani. Mai tânăr ca niciodată, legendarul actor îşi sărbătoreşte aniversarea acolo unde s-a simţit cel mai bine întreaga viaţă: pe scenă. Pe 27 ianuarie, de la ora 18.30, Opera Română din Cluj-Napoca găzduieşte un spectacol aniversar centrat pe suita „Peer Gynt“, acesta fiind primul rol interpretat de Florin Piersic, la vârsta de 22 de ani.

Omagierea actorului Florin Piersic se desfăşoară, pe 27 ianuarie, la Cluj-Napoca, oraşul său natal. Cifra rotundă a vârstei marelui actor va fi sărbătorită pe scena Operei clujene şi la cinematograful care-i poartă deja numele (fostul Cinema Republica). „Cinematograful unde am bătut la burtica mamei mele a fost cinematograful în care tatăl şi mama mea erau la un film cu Tarzan şi de acolo mama mea a spus tatălui meu în timpul proiecţiei, noaptea, la ora 10 noaptea, «Ştefane, să ştii că o să nasc!». Şi au dus-o şi la 04:45 dimineaţa am apărut eu pe lume – cinematograful acela poartă numele meu, aici, în Cluj. Ce poate să fie o satisfacţie mai mare, decât aceasta, că sala de cinema în care am bătut la poarta vieţii îmi poartă numele?“, spunea actorul într-un interviu.

„Am iubit mult teatrul“

Telefonul nostru l-a surprins pe marele actor chiar în interiorul Operei clujene, în timp ce repeta cu orchestra pentru spectacolul cu „Peer Gynt“ din această seară. „Acesta a fost primul rol pe care l-am interpretat, la absolvirea Institutului, în regia lui Dinu Cernescu. Aveam 22 de ani“, ne explică Florin Piersic. „Ibsen şi Grieg au fost contemporani, şi ne-am gândit că cel mai potrivit ar fi să cântăm în acest spectacol o parte din suita compozitorului norvegian. Eu voi recita un fragment din textul lui Ibsen.“

„Toate rolurile le-am iubit în egală măsură“, ne mărturiseşte actorul.

„Nu pot să mă identific cu unul anume. Cum aş putea eu să mă identific cu Mărgelatu, de exemplu?“, mai spune Piersic, apropo de rolul din cinema care i-a asigurat cea mai mare popularitate.

Mărturiseşte ceva important: „Am iubit mult teatrul“, ştiut fiind că publicul larg l-a apreciat în primul rând datorită spectaculoasei sale cariere cinematografice.

A avut trei soţii

A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj, iar apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC). I-a avut colegi de generaţie pe Leopoldina Bălănuţă, Geta Angheluţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Crăciun, Radu Voicescu, Anatolie Spânu şi alţii. A debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti cu rolul Richard din „Discipolul...“ şi cu Alexei din „Tragedia optimistă“.

S-a căsătorit în anii ‘60 cu actriţa Teatrului Mic Tatiana Iekel, născută în 1932, cu care l-a avut pe primul lor copil, actorul Florin Piersic jr. După divorţul de prima soţie, Piersic s-a căsătorit cu actriţa Ana Szeles, născută în 1942 la Oradea, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, pe Daniel. În 1985 Ana Szeles a cerut şi a obţinut divorţul, apoi s-a mutat împreună cu fiul în Ungaria. Florin Piersic s-a recăsătorit în 1993 cu Anna Torok, o clujeancă cu care avea o relaţie de şapte ani.

O carieră strălucită



În teatru, Florin Piersic a primit elogii pentru interpretarea Indianului din dramatizarea după „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ şi pentru rolul din „Cartea lui Ioviţă“, ambele pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, dar şi pentru Lenny din „ Oameni şi şoareci“, după John Steinbeck. În cinema, a fost poate singurul „june prim“ real pe care l-am avut, într-o epocă în care încă se mai purtau junii primi. De-a lungul anilor ’60, a cochetat cu acest statut în câteva filme remarcabile ale perioadei: „Ciulinii Bărăganului“ (debutul său pe marele ecran), „S-a furat o bombă“ (în regia lui Ion Popescu-Gopo), „Neamul Şoimăreştilor“.

Consacrarea avea însă să i-o dea tot Gopo, oferindu-i rolul titular în „De-aş fi... Harap Alb“, un mare succes. Memorabile sunt, în aceeaşi perioadă, şi rolurile din „Columna“ (ofiţerul roman Sabinus, orbit după ce asistă la un misteriu al femeilor dace) sau „Mihai Viteazul“ (căpitanul Preda Buzescu). Un nou moment sideral al carierei sale îl va reprezenta interpretarea haiducului Anghel Şaptecai, în trei filme regizate de Dinu Cocea la începutul anilor ’70, personaj romantic care-o avea ca parteneră pe focoasa Marga Barbu.

Alte roluri remarcabile ale anilor ’70, sunt cele din serialul TV „Un august în flăcări“, cel al haiducului titular din „Pintea“ şi cel din comedia romantică „Eu, tu şi Ovidiu“, regia Geo Saizescu. Al treilea moment fast este cel al anilor ’80, când îl joacă pe justiţiarul paşoptist Mărgelatu în şase filme, serie începută cu „Drumul oaselor“ (1980), mai întâi în regia lui Doru Năstase (trei filme), apoi, după dispariţia acestuia, a lui Gheorghe Vitanidis şi Mircea Moldovan. După Revoluţie, a mai apărut doar în trei producţii: „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea“ (2003), „Fix Alert“ (2005) şi „Eminescu versus Eminem“ (2005), ultimele două în regia fiului său, Florin Piersic jr. În 2009 a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului de film Transilvania.

image

„Trăiesc cu speranţă“

image

„Spectacolul aniversar «Nu-ntreba câţi ani am», pentru care s-au vândut deja de câteva zile toate biletele, va avea loc, miercuri, de la ora 18.30, la Opera Naţională din Cluj-Napoca şi va debuta cu o suită scenică din concertul «Peer Gynt», pe muzica lui Edvard Grieg. Pe fundalul acesteia, Florin Piersic va interpreta un text din piesa cu acelaşi nume, scrisă de Henrik Ibsen. Cea de-a doua parte a evenimentului este dedicată exclusiv actorului Florin Piersic şi va reprezenta o surpriză atât pentru public, cât şi pentru organizatori. Se numeşte «Florin... pur şi simplu», iar actorul va fi singur pe scenă. Nu ştim cât va dura acest moment“, a explicat Daniela Plopeanu, reprezentant al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, pentru Mediafax. Ieri-seară, la Cinematograful „Florin Piersic“ din Cluj-Napoca, pentru filmul „Paraşutiştii“ (regia Dinu Cocea), în prezenţa actorului, nu mai erau bilete. Astăzi vor fi proiectate alte trei filme: „De-aş fi... Harap Alb“ (ora 10.00), „Haiducii lui Şaptecai“ (ora 13.00) şi „Colierul de turcoaze“ (ora 15.30).

image

Am jucat «Străini în noapte» (foto), la Paris, la Bruxelles, la Chişinău de câteva ori, la Montréal, la Toronto. Deci eu sunt totuşi un avantajat al sorţii, mă duc, sunt chemat şi m-am prezentat cu piesa asta pe care o jucăm şi pe 1 februarie la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Văd că spectacolul este programat în ţară şi toate biletele se vând. De şapte ani, numai cu sălile pline jucăm. Fac şi recitalul în continuare, iar în rest o să văd ce se mai întâmplă. Eu am un cuvânt pe care-l iubesc, se numeşte speranţă. Trăiesc cu speranţă“, a declarat ieri actorul într-un interviu pentru Mediafax.

„Mama mea a fost o sfântă“

„Nu sărbătoresc nicicum, pentru că nu am vrut. Nu ştiu dacă gândurile mele se vor înţelege. Pentru că am vârsta aceasta, zic eu, sunt foarte marcat de faptul că foarte mulţi colegi şi prieteni de-ai mei sunt în stele, printre ei parteneri, artişti, oameni simpli, cunoştinţe, colegi de şcoală, de liceu, de facultate, prieteni mai vechi şi mai noi. Toţi aceştia nu mai sunt, şi-atunci, nefiind pe lângă cei care, în felul lor, m-au iubit, au avut sentimente frumoase pentru mine, căci toţi îmi lipsesc, mi se pare o nedreptate ca eu să sălăşluiesc încă pe lumea asta“, mărturiseşte, impresionant, Florin Piersic în acelaşi interviu, pentru Mediafax.

Florin Piersic a avut cuvinte foarte frumoase şi despre mama sa:

„Eu am dăruit tuturor numai lucruri frumoase, am dorit să înnobilez pe toţi cei care sunt în jurul meu, să le transmit gânduri frumoase, bune. N-am spus nimănui nici «du-te mai încolo», n-am dat cu subsemnatul niciodată despre niciun coleg sau prieten sau neprieten de-al meu, am fost întotdeauna un urmaş demn al părinţilor, al mamei mele, pe care nu doar că am iubit-o, am adorat-o. Mama mea a fost o sfântă. Eu când am fost întrebat de Preafericitul Daniel, care m-a chemat la dumnealui şi la care am fost şi-am stat multă vreme de vorbă, i-am răspuns că mă rog la Maica Domnului, la Iisus Hristos, dar cel mai tare mă rog la mama mea, care, din tot ce ştiu şi-am văzut şi-am simţit, a fost o sfântă. Eu o moştenesc pe mama mea, pe Vera Piersic“.

Piersic se pune cu blondele

Florin Piersic îşi va sărbători ziua de naştere în platoul emisiunii „Te pui cu blondele?“, difuzată de Antena 1, de la ora 20.30. Sofia Vicoveanca, Gheorghe Zamfir, Claudiu Bleonţ, Tudor Gheorghe, Ileana Stana Ionescu şi Gabriel Cotabiţă le vor adresa întrebări de cultură generală actorului şi blondelor. De asemenea, chef Cătălin Scărlătescu îi va aduce în dar celebrului actor un tort special, făcut de el, sub forma unei piersici uriaşe: „Tortul a avut peste 60 de kilograme şi a fost făcut din trei feluri de ciocolată. S-a muncit la el timp de două zile“. (Alexandra Constanda)

<

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite