Jeremy Irons a strălucit la Premiile Europene de Teatru

Jeremy Irons a strălucit la Premiile Europene de Teatru

Jeremy Irons, la Premiile Europene de Teatru  FOTOGRAFII: Facebook Premio Europa per il Teatro

Seducător, cu o voce inconfundabilă, Jeremy Irons a fost îndelung aplaudat la Premiile Europene de Teatru, supranumite şi Oscarurile Teatrului, care s-au desfăşurat între 12 şi 17 decembrie la Roma. "Am vrut să mă las, la un moment dat, şi de teatru, şi de film, şi de televiziune. Am renovat un castel. Am avut nevoie de o perioadă de linişte, alături de familie. M-am întors însă pe platouri, pentru că mi-au lipsit", a spus actorul britanic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jeremy  Irons (69 de ani) a povestit la Roma, într-o întâlnire cu criticii de teatru şi de film, despre cum şi-a început cariera în 1969 jucând într-o piesă de teatru şi a debutat pe Broadway în 1984, în piesa "The Real Thing", care i-a adus un premiu Tony.

Primul său rol major din cinematografie a fost cel din drama romantică "Logodnica locotenentul francez" (1981), pentru care a primit prima nominalizare la premiile BAFTA. "Deşi sunt cunoscut mai mult ca actor de film, iubesc teatrul. Se creeză o energie unică cu spectatorii. Contează enorm publicul din faţa ta. În faţa camerelor, încerc să uit de aparatele de filmat", a mărturisit Jeromy Irons la Roma.

După o serie de apariţii convingătoare în lungmetrajele "Moonlighting" (1982), "Trădare/ Betrayal" (1983) şi "Misiunea/ The Mission" (1986), actorul britanic a devenit celebru pe plan internaţional odată cu rolul din thrillerul psihologic "Inseparabilii/ Dead Ringers" (1988), regizat de David Cronenberg. În 1990, Jeremy Irons a făcut din nou un rol mare, jucând în "Misterul familiei Von Bullow/ Reversal of Fortune", prestaţia sa fiind recompensată cu o serie de premii importante, inclusiv un Oscar.

Printre celelalte filme importante în care a jucat se numără "Casa Spiritelor" (1993), "Regele Leu" (1994), "Greu de ucis 3" (1995), "Lolita" (1997), "Neguţătorul din Veneţia" (2004), "Julia" (2004) şi "Appaloosa" (2008). Jeremy Irons joacă ocazional şi în producţii de televiziune, el câştigând Globul de Aur pentru rolul din serialul "Întoarcere la Brideshead" (1981). În 2006, Jeremy Irons a jucat alături de Helen Mirren în miniseria produsă şi difuzată de HBO "Elizabeth I", pentru care a fost recompensat cu al doilea Glob de Aur şi un premiu Emmy.

Actorul britanic a putut fi admirat şi în serialul de televiziune "Georgia O'Keeffe", lansat în 2009. El a jucat şi în serialul "Familia Borgia/ The Borgias", în care interpretează rolul Rodrigo Borgia, patriarhul celebrei şi controversatei familii Borgia.

Într-un serial de televiziune te simţi mai rege când joci un rege, e tronul mai mare decât pe o scenă de teatru,  a glumit actorul.

Irons a subliniat că, din ianuarie 2018, se va întoarce la teatru, jucând, la Londra, în spectacolul "Drumul lung al zilei către noapte".

Actorul a povestit cum si-a început cariera in Anglia, in teatru, la Bristol Old Vic, apoi a debutat la Londra in “Godspell”, cu rolul Sf. Ioan Botezatorul. Cariera sa in West End si Stratford Upon Avon a culminat cu rolul “Richard al II-lea”, pentru The Royal Shakespeare Company. Si-a facut debutul pe Broadway cu productia lui Tom Stoppard “The Real Thing”, unde a jucat alaturi de Glenn Close, rol pentru care a obtinut Premiul Drama League si Premiul Tony pentru "Cel mai bun actor".

Irons a jucat multe roluri pentru televiziune, cele mai remarcabile fiind in “Love for Lydia” si Christopher Hampton - “Tales from Hollywood.” Rolul sau din “Brideshead Revisited” i-a adus succes si faima mondiala, precum si nominalizari la Premiul Emmy®, Premiul British Academy si Globul de Aur pentru "Cel mai bun actor".

In 1996 a regizat si jucat alaturi de sotia sa, actrita Sinead Cusack, in “Mirad, A Boy from Bosnia,” un film realizat de Channel 4 Television despre refugiati, dupa un scenariu de Ad De Bont. Alaturi de fiul sau Sam a jucat in filmul lui Roald Dahl - “Danny, Champion of the World.” Rolul din filmul lui David Cronenberg “Dead Ringers” i-a adus premiul pentru "Cel mai bun actor" din partea New York Film Critics Circle si un premiu Genie.


Irons a fost din nou alaturi de Glenn Close in filmul bazat pe rejudecarea lui Claus von Bulow, “Reversal of Fortune.” Pentru acest rol, Irons a primit in 1990 Premiul Oscar si Globul de Aur pentru "Cel mai bun actor". Irons a mai jucat in filme precum: Steven Soderbergh - “Kafka,” David Cronenberg - “M. Butterfly” si Bille August - “The House Of The Spirits”, din nou cu Streep si Close. In 1994, Irons a creat vocea lui Scar pentru productia Disney “The Lion King.”

A urmat filmul de actiune “Die Hard With A Vengeance”, unde a jucat alaturi de Bruce Willis, apoi filmul lui Bernardo Bertolucci “Stealing Beauty”, avand-o ca partenera pe Liv Tyler. Printre cele mai recente filme ale lui Irons se numara: Wayne Wang - “Chinese Box” si “Man In The Iron Mask” (Omul cu masca de fier), unde a jucat alaturi de Gerard Depardieu, Leonardo DiCaprio, si John Malkovich. A primit rolul lui Humbert Humbert in controversatul film al lui Adrian Lyne “Lolita.” Irons a lucrat la patru filme in 2001: “And Now…Ladies and Gentleman”, in regia lui Claude Lelouch, “The Time Machine”, inspirat dupa romanul lui H.G. Wells, “Callas Forever”, in regia lui Franco Zeffirelli si “Last Call”, o productie Showtime Original Picture, in regia lui Henry Bromell, film in care a aparut alaturi de Neve Campbell.In 2003, Jeremy Irons a debutat in productia Operei din New York City, Stephen Sondheim - “A Little Night Music”, in rolul lui Frederik, in regia lui Scott Ellis. A mai jucat in filmul lui Istan Szabo “Being Julia.” La sfarsitul lui 2004 Irons a jucat rolul lui Antonio in productia lui Michael Radford a piesei lui Shakespeare “Negutatorul din Venetia,” avandu-l ca partener pe Al Pacino.
 

citeste totul despre: