Isabelle Huppert, pe Aleea Celebrităţilor de la Sibiu. Actriţa a citit din „Amantul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de Teatru de la Sibiu (8-17 iunie) s-a încheiat cu teatru, dans, spectacole de stradă, concerte la Cisnădioara şi în bisericile din Sibiu. În jurul actriţei Isabelle Huppert, care a fost distinsă la Sibiu cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, au fost şi două evenimente speciale programate la Filarmonica de Stat Sibiu (Sala Thalia): Cristian Mungiu în dialog cu Isabelle Huppert  şi Isabelle Huppert citeşte „Amantul”.

Gala Celebrităţilor din data de 16 iunie a fost prilejul revederii publicului FITS cu Mikhail Baryshnikov şi toţi ceilalţi artişti care au primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din 2018: Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender şi Wajdi Mouawad. Seara de sărbătoare a însemnat şi acordarea unor premii speciale. A fost o încheiere festivă a unei ediţii care a stat sub semnul pasiunii – tema din acest an.

Premiul „Iulian Vişa” i-a revenit Alexandrei Badea pentru vocea unică de artist a tinerei generaţii.

Premiul „Virgil Flonda” a fost acordat Alexandrei Maria Lara pentru contribuţia excepţională în dezvoltarea artei interpretării.

Premiul pentru un parteneriat de excepţie a fost acordat lui George Banu, la cea de -a 75-a aniversare.

Imagine indisponibilă

De la publicare, în 1984, romanul „Amantul”, din care actriţa Isabelle Huppert a citit fragmente duminică seara la Sala Thalia din Sibiu, s-a vândut în mii de exemplare, fiind apreciat de public şi câştigând un premiu Goncourt. „Amantul” e un roman fermecător, ce capturează experienţa unei vieţi întregi într-o formă simplă şi emoţionantă. În cazul lui Marguerite Duras, viaţa şi scriitura se învârt una în jurul celeilalte, ambele bântuite de tinereţea autoarei, petrecută în Indochina. În „Amantul”, avem senzaţia că scriitoarea, ajunsă la capătul vieţii, răsfoieşte un vechi album cu poze. Aproape că îi putem auzi vocea comentând fotografiile, amintindu-şi un peisaj îndepărtat. Forme neclare se prefigurează, completând priveliştea. Printre ele se află şi amantul, căruia niciodată nu i se spune pe nume.

isabel huppert si geroge banu

George Banu, Isabelle Huppert şi Kryzsztof Warlikowski, la Roma, în decembrie 2017

Isabelle Huppert a fost distinsă în decembrie anul trecut, la Roma, cu Premiul Europa pentru Teatru.

Actriţa, în vârstă de 64 de ani, a apărut în peste 90 de filme şi producţii ale televiziunii. Cristian Mungiu, în conversaţia cu ea, a insistat asupra diferenţelor dintre teatru şi film care apar inevitabil într-o carieră dedicată ambelor arte.

 Huppert a avut 14 filme în care a jucat, selectionate în Festivalul de Film Cannes, şi a câştigat premiul "Cea mai bună actriţă” de două ori, pentru filmele "Violette Noziere" (1978) şi La pianiste (2001). Ea este cea mai nominalizată actriţă pentru premiul Cesar, având 13 nominalizări. 

Tot ce fac fac cu seriozitate, a mărturisit actriţa.

A câştigat premiul Cesar pentru "Cea mai bună actriţă” în 1996 pentru prestanţa sa în "La Ceremonie". Isabelle s-a născut în Paris, fiind fiica lui Annick Beau, o profesoară de engleză, şi Raymond Huppert, născut evreu şi convertit la catolicism, descendent al unor imigranţi din Ungaria. A fost crescută într-o suburbie vestică din Ville d'Avray. Huppert a fost încurajată de mama ei să înceapă actoria la o vârstă fragedă, astfel devenind o adolescentă stea a Parisului. Mai târziu, a studiat la Conservatorul Versailles, unde a câştigat un premiu pentru rolurile ei. Ea a fost, deasemenea, o studentă la Conservatorului Naţional al Artelor Actoriceşti, din Paris.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite