Invitaţi de marcă la Festivalul „Interferenţe“ 2012

Invitaţi de marcă la Festivalul „Interferenţe“ 2012

Imagine din spectacolul „Les Corbeaux“

Festivalul Internaţional de Teatru „Interferenţe", organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, continuă cu spectacole şi concerte din Bulgaria, Franţa, România şi SUA. Astfel, joi, 29 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat se va juca spectacolul „Les Corbeaux" regizat de cunoscutul coregraf şi regizor francez Josef Nadj, prezent pentru a doua oară în cadrul Festivalului „Interferenţe“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Josef Nadj, Alex Harding, Lucian Ban, Felix Alexa şi Gábor Tompa se numără printre invitaţii importanţi ai festivalului. Seara va continua cu spectacolul „Julie, Jean şi Kristin", după Strindberg, regizat de Margarita Mladenova, Teatrul Sfumato din Bulgaria, care se va juca la Sala studio, la ora 21.00.

Vineri, 30 noiembrie este o zi important, pentru că la ora 13.00, pe strada Kogălniceanu 3-5, se va inaugura o placă memorială, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la înfiinţarea Teatrului Maghiar din Cluj. Pentru a marca momentul, la ora 18.00, la Sala studio este programată o producţie a Teatrului Maghiar de Stat, spectacolul „Domnişoara Julie" de August Strinberg, în regia lui Felix Alexa.

„Domnişoara Julie este o piesă de o modernitate tulburătoare care provoacă astăzi la fel de mult ca atunci când a fost scrisă. De o senzualitate stranie, un cinism ce dă fiori, piesa este străbătută de o cruzime specială, de un rafinament aproape oriental. O cruzime proprie lumii în care trăim", spune Felix Alexa.

Pornind de la dialogul dintre muzică şi teatru, „Dialog între voci", tema festivalului din acest an, la ora 20.00, în Sala Mare va avea loc concertul de jazz al trupei Blutopia din America.

Trupa Blutopia a fost înfiinţată în anul 2003 de către unul dintre cei mai apreciaţi saxofonişti ai jazzului modern - Alex Harding. El l-a invitat pe pianistul Lucian Ban, originar din Transilvania, să îi fie partener în noua formaţie. Împreună au colaborat cu câţiva dintre cei mai buni muzicieni de jazz din New York.

Caragiale reinterpretat

Sâmbătă, 1 decembrie, 20.00, la Sala studio este programat „Leonida Gem Session", adaptare după Caragiale în cădere liberă, un spectacol de Gábor Tompa.

„Se pare că, în zilele noastre, celebrele lupte politice prezentate în operele lui I. L. Caragiale nu se mai termină cu tradiţionalul „pupat Piaţa Independenţei". Adversarii tind spre discreditarea şi nimicirea celuilalt, iar vârtejul puterii îi absoarbe într-atât încât se comportă precum împăraţii romani care, convinşi fiind că sunt descendenţii zeilor, au revendicat şi înhăţat puterea şi privilegiile. În ziua de azi, partidele politice nu cred că a rămâne fidele programului lor ar fi o virtute şi preiau, fără scrupule, lozincile celor mai înverşunaţi duşmani, dacă lucrul acesta îi ajută să acapareze puterea. Legile şi constituţia au devenit în mâinile lor asemenea unor jucării pe care le pot schimba după bunul plac, convinşi fiind că sunt deasupra acestora", spune Gábor Tompa.

Pe lângă toate aceste evenimente, zi de zi, la Casa TIFF sunt programate discuţii cu creatorii invitaţi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe" şi proiecţii ale unor spectacole de operă. Tot la Casa TIFF, de la ora 23.00, joi va fi organizat un party, vineri un concert Quartum Jazz Band, iar sâmbătă este invitat Grupul de actriţe E A.K.T.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările