Interviurile FNT: Regizorul Victor Ioan Frunză vorbeşte la Adevărul Live, despre sensul teatrului în comunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi regizori din România, Victor Ioan Frunză, având trei spectacole selecţionate în ediţia cu numărul 25 a FNT, „Mobilă şi durere”, „Steaua fără nume” şi „Visul unei nopţi de vară”, va fi prezent în studioul Adevărul Live, unde va vorbi despre problemele sistemului teatral din România.

Pe 30 şi 31 octombrie şi pe 1 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” se va juca spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Victor Ioan Frunză. Cunoscut şi premiat în România şi în străinătate, unul dintre regizorii care au revoluţionat teatrul prin spectacole care au făcut istorie, Victor Ioan Frunză crede în impactul teatrului asupra comunităţii.

„Locurile unde se face teatru sunt întotdeauna mai sigure pentru democraţie, pentru că teatrul pune în circulaţie teme extrem de importante. Teatrul este un instrument prin care putem să ne afirmăm o identitate în masificatul bloc european. În sensul ăsta, teatrul este al comunităţii, pentru că livrează comunităţii teme extrem de importante de care are nevoie chiar dacă nu ştie”, afirmî regizorul. „Până la urmă, asta e datoria noastră ca oameni de teatru, să punem în circulaţie teme de care poate publicul nu e conştient că e lipsit. Teatrul subvenţionat de asta există, ca să-i ofere spectatorului accesul la opere fundamentale, pe care el poate că nu le cunoaşte. Asta e datoria noastră, nu cea de a distra. Pentru asta există teatrul de consum… Dacă vrei să-l joci pe Beckett şi să nu-ţi laşi comunitatea fără să fi auzit vreodată de el, atunci trebuie să-ţi asumi şi anumite riscuri. Or, subvenţia te fereşte de asta. Problema mare care ar trebui pusă în discuţie e, de fapt, să nu părăseşti nicio secundă gândul la publicul tău. Şi să încerci să-l aduci în sala de spectacol, dar fără să abordezi o piesă bulevardieră. Una este să-ţi doreşti să aduci publicul în sală la un repertoriu altitudinar şi alta e să cauţi cu lumânarea succesul.”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite