Interviurile FNT Radu Afrim, la Adevărul Live: „Nu trebuie să se mai traseze directive“ VIDEO

Interviurile FNT. Lumea spectacolelor lui Radu Afrim

Radu Afrim, care va fi în studioul Adevărul Live, de la ora 13.00, are trei spectacole selecţionate în Festivalul Naţional de Teatru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Îm selecţia oficială a FNT sunt trei spectacole regizate de Radu Afrim, care vor fi prezentate la Sala Mare a TNB: „Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu de Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional Târgu Mureş – Compania „Tompa Miklós” (22 octombrie, ora 18:00); „Măcelaria lui Iov” de Fausto Paravidino – Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (27 octombrie, ora 17:00 şi ora 20:00); „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonić – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (29 octombrie, ora 18:00).

Măcelăria lui Iov

Vineri, 27 Octombrie

ora 17.00, ora 20.00

TNB Teatrul Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”, Sala Mare, Bucuresti

Radu Afrim a absolvit secţia regie a Facultăţii de Teatru în 2000, dar şi Facultatea de Litere - română-franceză (1995) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Printre spectacolele montate de Radu Afrim se numără: No Mom`s Land, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârşitul lumii - la Teatrul Odeon din Bucureşti, Trei surori sau Alge-Bernarda's house remix la Teatrul Andrei 

Dacă am gândi cu voce tare

Vineri, 27 Octombrie, 17:00 
TNB Teatrul Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”, Sala Mare, Bucuresti
Vineri, 27 Octombrie, 20:00

Cincisprezece personaje de vârste diferite, dar de condiţii apropiate sunt în story-ul imaginat de Adnan Lugonic tot atâtea figuri ale epocii consumeriste: oameni furioşi, cu problemele lor, iar când problemele lor intră în coliziune devin şi mai furioşi. Moartea vânzătorului de la magazinul din cartier îi face o clipă să fie atenţi la faptul că sunt muritori ei înşişi, iar când tânărul corporatist se sinucide şi el destinul pare să funcţioneze în simetrii simbolizante.

Radu Afrim inventează o lume-show, de cabaret care nu ascunde însă drama fiecăruia dintre protagonişti. Lumea pensionarilor Constantin şi Tamara, a copiilor de cartier Raluca, Claude şi Cala, a şoferului de taxi Juvete, văduv, care de abia acum îşi descoperă propriul copil, a gravidei, a prostituatei, a tânărului gay iritat de jocul dublu al iubitului său, a învăţătorului terorist de altădată care astăzi face box – lumea celor astfel confruntaţi cu violenţa şi cu moartea  îi determină să redevină, măcar pentru o clipă, sinceri, să spună ceea ce gândesc cu adevărat, să gândească cu voce tare însăşi viaţa.

Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim

22 octombrie | 18:00 – Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”, Sala Mare
 
Blocurile de cartier – cu scările, etajele şi apartamentele lor, cu pereţii subţiri, cu vecinii şi cu copiii care-şi purtau cheia în jurul gâtului – erau un fel de furnicar omenesc, alcătuit totodată din vieţile particulare ale conlocuitorilor. Desigur, aceste vieţi înghesuite într-un singur bloc nu decurg fără niciun conflict…
Pasărea retro… este o evocare a României anilor `70, ducându-ne (înapoi) într-o epocă în care căminele erau apartamente repartizate, în care casetofonul era articol de lux, iar expresiile „ecologic” şi „depresie” nu făceau parte din vocabularul zilnic.
Traducerea: Sándor László
 
Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania “Tompa Miklós”
 
citeste totul despre: