INTERVIURILE FNT. Lumea scenografului Helmut Stürmer s-a arătat la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmut Sturmer                                                                FOTO: Adi Marineci
Helmut Sturmer                                                                FOTO: Adi Marineci

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scenografi români, cu o bogată activitate în ţară şi peste hotare, Helmut Sturmer a fost invitatul Interviurilor FNT la Adevărul Live.

Helmut Stürmer este scenograf de teatru şi film, personalitate marcantă a scenografiei internaţionale. S-a născut în anul 1942, în Timişoara. În 1967, a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, la clasa profesorului Paul Bortnovski. Între anii 1968 şi 1977 a fost scenograf la Teatrul de Stat din Sibiu şi la Bulandra din Bucureşti. Tot în această perioadă, pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj, Braşov, Bucureşti, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, a făcut scenografia şi pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Piţa, Mircea Veroiu, Radu Gabrea şi Alexandru Tatos.

În 1971 şi 1975, la invitaţia Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig şi Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) şi la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul "Azilul de noapte", în regia lui Liviu Ciulei.

În 1977, Helmut Stürmer s-a stabilit în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l'Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naţionale din Craiova şi Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.

Printre premiile primite de-a lungul carierei, se numără: Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul "Aşa este (dacă vi se pare)" (Teatrul Naţional din Craiova, regia Vlad Mugur, 2001), Premiul UNITER pentru întreaga activitate şi premiul Festivalului Teatrelor Maghiare din Pécs pentru cel mai bun decor şi cele mai bune costume ale stagiunii 2005 -2006, pentru spectacolul "Troilus şi Cresida" de la Teatrul "Katona Jószef" din Budapesta, regia Silviu Purcărete, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru “Hamlet” de Shakespeare, Teatrul Nottara, regia Dinu Cernescu (1974), Premiul Criticii, pentru “Tănase Scatiu”, regia Dan Piţa (1975).

În cadrul FNT, instalaţia teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, „Fuchsiada”, un poem eroico-erotic şi muzical, în proză, va avea două reprezentaţii, pe 26 şi 27 octombrie, la Teatrul Odeon. 

Fuchsiada, prezintă odiseea lui Fuchs, începând cu naşterea sa: „Fuchs, când a luat naştere, a preferat să iasă prin una din urechile bunicii sale, mama sa neavând deloc ureche muzicală”. Fuchs are talent muzical, de aceea devine un virtuoz al pianului. Într-o noapte pleacă în călătorie cu pianul său şi ajunge într-un cartier obscur unde, pentru trei ore, cântă „felurite exerciţii de legato, de staccato” dedicate Vestalelor Plăcerii. Venus îi aude muzica, se simte atrasă de Fuchs şi îl invită pentru o noapte în Olimp.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite