INTERVIU Actorul Radu Beligan, la 95 de ani: „Nu trebuie să renunţi niciodată la starea de elev“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Beligan, care împlineşte sâmbătă 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de carieră, a intrat în Cartea Recordurilor. Cel mai longeviv actor în activitate joacă de ziua sa, în spectacolul „Lecţia de violoncel“.

Sâmbătă, Radu Beligan urcă pe scenă în premiera spectacolului „Lecţia de violoncel“ de la Teatrul Metropolis, iar duminică este omagiat de echipa Teatrului Naţional Bucureşti, pentru 75 de ani de carieră, după o reprezentaţie a celebrului spectacol „Egoistul“. Tot duminică, actorului îi va fi decernat premiul drept cel mai longeviv actor încă în activitate, de către prezentatorul de televiziune Cătălin Măruţă. 

În „Lecţia de violoncel“, o piesă scrisă special pentru actor, de Mona Radu, Beligan joacă alături de fiica sa, Lamia Beligan, şi de actorii Marius Manole, Tania Popa/Rodica Ionescu, într-un spectacol regizat de Felix Alexa. Spectacolul va fi pus în scenă pe 14 şi pe 16 decembrie, la Teatrul Metropolis. 

„Adevărul“: Care este secretul unei asemenea longevităţi a profesiei?

Radu Beligan: Seriozitatea. Meseria de actor, boemă în aparenţă, impune multă muncă şi disciplină. Şi un respect desăvârşit pentru public, marele nostru stăpân.

Care este motto-ul sub semnul căruia v-ati construit cariera?

Nu trebuie niciodată să renunţi la starea de elev. Sunt elev şi la 95 de ani.

Împărţiţi scena cu fiica dumneavoastră, Lamia Beligan, alături de care aţi mai jucat în mai multe spectacole. Ajută relaţia tată-fiică în relaţia profesională?

Ca să răspund întrebării dumneavoastră, aş putea spune că relaţiile de rudenie nu pot funcţiona pe scenă, decât dacă cei implicaţi uită că sunt rude. Niciodată numi-am tratat, pe scenă, fiica precum pe o fiică, ci ca pe partenera mea, alături de care jucam un rol. Cu atât mai mult, pot spune că sunt foarte fericit că Dumnezeu mi-a dat-o şi că ea va ducemai departe meseria căreia eu mi-am închinat viaţa. Am jucat alături de Lamia în mai multe producţii: "Cui îi e frică de Virginia Woolf", "Harvey", "Cotletele", de curând în "Egoistul", şi de fiecare dată am fost impresionat de seriozitatea şi profesionalismul ei. În „Lecţia de violoncel“, ultimul şi cel mai recent proiect al nostru, Lamia dă adevărata măsură a talentului ei. Mă bucur pentru ea.

image

Repetiţiile la spectacolul „Lecţia de violoncel“ FOTO Petrică Tănase / Ziarul Metropolis

„Radu Beligan e foarte împăcat cu el însuşi“

În cel mai recent spectacol regizat de Felix Alexa, „Lecţia de violoncel“, actorii expun o felie din viaţa cotidiană: o actriţă de peste 40 de ani (Lamia Beligan), aflată într-o plină criză a vârstei de mijloc, se îndrăgosteşte de profesorul său de violoncel (Marius Manole), deşi acesta are soţie (Tania Popa) şi doi copii. Beligan este soţul actriţei care doreşte să-şi reinventeze viaţa. 

„Beligan abordează meseria de actor foarte liniştit şi foarte împăcat cu el însuşi. Iar asta este o mare lecţie, fiindcă actorii sunt de obicei isterici, mai ales în prag de premieră“.  Marius Manole, actor 

„E o bucurie să te întâlneşti cu maestrul Beligan“, a mărturisit Marius Manole. „El abordează meseria de actor foarte liniştit şi foarte împăcat cu el însuşi. Mi-ar fi făcut mare plăcere să lucrăm când şi dumnealui, şi eu eram mai tineri. Aş fi avut de învăţat mai multe. Lucrurile se întâmplă aşa cum trebuie să se întâmple – ne-am întânit acum: el la 95, eu la 35 de ani. Nu ne despart mult, doar vreo 60 de ani!“, a glumit actorul. 

„Beligan abordează meseria de actor foarte liniştit şi foarte împăcat cu el însuşi. Iar asta este o mare lecţie, fiindcă actorii sunt de obicei isterici, mai ales în prag de premieră“, a mai completat Marius Manole. 

„Un actor de mare fineţe“

image

Alături de fiica sa, Lamia Beligan FOTO Maria Ştefănescu

Lamia Beligan, fiica actorului, a jucat de mai multe ori alături de tatăl său şi de fiecare dată au colaborat cu mult profesionalim. „Ne respectăm amândoi profesia şi suntem extrem de riguroşi şi responsabili pe scenă. Întotdeauna ne-am înţeles bine pe scenă şi a fost foarte exigent cu mine, dacă i-a plăcut ceva la mine – mi-a spus, la fel şi dacă nu i-a plăcut. E o relaţie de respect profesional“. 

Regizorul Felix Alexa a mărturisit că este fericit şi mândru să lucreze alături de marele om de teatru Radu Beligan: „Cum să nu te simţi impresionat când acest mare actor, cu un stil cu totul aparte, inteligent, cultivat şi practicând o actorie de mare fineţe, face teatru de 75 de ani şi aduce pe scenă o nobleţe din ce în ce mai rar întâlnită?“. Felix Alexa îl consideră pe Beligan „un adevărat profesionist, de o rigoare şi seriozitate profesională impresionante, este primul la repetiţii, nu se plânge niciodată dacă reiau o scenă de mai multe ori, ne fascinează cu energia sa şi cu sensurile neaşteptate, de o inteligenţă sclipitoare pe care le dă fiecărei replici“. 

Ne-am strâns cu toţii în jurul unui mare actor, într-un moment aniversar nu numai pentru dânsul, ci pentru tot teatrul românesc. Felix Alexa, regizor

Spectacolul „Lecţia de violoncel“ este cea mai recentă premieră a lui Radu Beligan, după „Egoistul“, care a fost pus în scenă pentru prima dată în urmă cu nouă ani, „Am repetat într-o atmosferă încărcată de emoţie, de rigoare, alături de actori excelenţi, din generaţii diferite, actori cu care am mai colaborat si la alte spectacole – cu Marius Manole mă aflu acum la al 11-lea spectacol şi al treilea pe anul acesta – şi pe care îi cunosc foarte bine“, a povestit regizorul. 

„Ne-am strâns cu toţii în jurul unui mare actor, într-un moment aniversar nu numai pentru dânsul, ci pentru tot teatrul românesc. Un moment care trebuie sărbătorit cu mândria că avem valori de acest calibru şi în acelaşi timp o ocazie pentru a ne încărca cu energia, voinţa şi pasiunea pe care domnul Beligan, la această vârstă, le are din plin“, a încheiat Felix Alexa. 

   

Un spectacol „ca acasă“

Actriţa Tania Popa este convinsă că joacă alături de o legendă a teatrului românesc. „Faptul că joc pe aceeaşi canapea cu el va fi o experienţă de povestit şi voi fi invidiată toată viaţa mea că am stat la doi paşi de el. El mi-a arătat că nu trebuie să mă consum inutil şi să îmi văd de treaba mea. Trebuie să fii foarte relaxat şi să te distrezi, să nu fii încrâncenat. Lumea vine (n.r. la spectacolul «Lecţia de violoncel») clar pentru Beligan şi mi se pare normal“, a spus actriţa, pentru care rolul este rupt din viaţa reală. „Când am avut primele repetiţii şi Felix Alexa ne-a dat indicaţii, el a vorbit jumătate de oră, iar eu mi-am scris doar atât: «ca acasă». Personajul este exact ca mine, nu trebuie decât să învăţ replicile şi să mă port cum sunt eu. Vor fi oameni care se vor recunoaşte în spectacol, iar asta e o mare calitate a textului. Sunt scene luate acum, sunt calde, din stradă“, a punctat Tania Popa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite