Incendiu în Clubul Colectiv din Bucureşti: Marius Manole, Lia Bugnar şi Ada Milea, printre artiştii care şi-au anulat spectacolele

Incendiu în Clubul Colectiv din Bucureşti: Marius Manole, Lia Bugnar şi Ada
Milea, printre artiştii care şi-au anulat spectacolele

Mai mulţi artişti şi-au exprimat tristeţea şi regretul faţă de victimele tragediei din clubul Colectiv, în aceste zile, şi au ales să îşi anuleze spectacolele, postând în acelaşi timp mesaje pe contul lor de Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actori, regizori, scriitori şi muzicieni şi-au exprimat în aceste zile regretul faţă de moartea celor 29 de oameni, care s-au aflat în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie. Cei mai mulţi dintre ei au ales să nu comenteze sau să comenteze foarte scurt, schimbându-şi doar fotografia de profil şi afişând doliul. Lia Bugnar, Maris Manole, Ada Milea, Dorina Chiriac sunt doar câţiva dintre cei care au ales să respecte doliul de trei zile şi să nu urce pe scenă, anulându-şi spectacolele.

„Spectacolul <Două liniuţe> de la Palatul Copiilor nu se mai ţine. Suntem în doliu”, a scris pe pagina ei de facebook actriţa Lia Bugnar, mesajul fiind preluat şi de Marius Manole, protagonist al spectacolului. În loc de comentariu, Lia Bugnar a ales să posteze mărturia tulburătoare a asistentei pe Salvare, Violeta Maria Naca, postare care avea peste 4500 de distribuiri. Ada Condeescu, la rândul ei, posta un mesaj scurt „Locurile unde se poate dona... nimic în plus de spus...”. Iar actriţa Oana Pellea scria un fel de răspuns simplu la toate comentariile din ultimele zile: „Părerea mea… Când mor oameni, într-o astfel de tragedie, nu încape niciun comentariu.

De nicio factură. Nici filozofică, nici religioasă. Se poate afla ce se putea face pentru ca această tragedie să nu aibă loc. Se poate afla ce se poate face pentru ca să nu se repete. Se poate spune <Dumnezeu să-i ierte>, <Condoleanţe>. Se poate spune <Cu ce pot ajuta>. Dar a comenta… mi se pare… iertaţi-mă... lipsit de bun simţ şi de bună măsură. Deci: Cu ce pot ajuta? Unde pot dona? Dumnezeu să-i odihnească. Condoleanţe familiilor şi celor apropiaţi.”

La rândul lui, Mircea Cărtărescu şi-a exprimat regretul şi a criticat dur autorităţile de la Bucureşti: „Îmi pare teribil, teribil de rău. Fiecare dintre tinerii care au murit atât de îngrozitor şi de absurd, ca şi cei răniţi şi desfiguraţi ar fi putut fi copilul meu. M-am dezmeticit greu, toată noaptea am fost ca amorţit, abia acum simt durere şi neputinţă. Nu e nimic de reparat. Nicio condamnare, nici o încriminare nu le va reda acelor copii viaţa şi sănătatea, nimic nu le va şterge din minte oroarea trăită. Nimic din ce putem noi face nu-i va consola pe părinţi. Bucureştiul e o cursă de şoarici. Vor fi zeci de mii de victime la următorul cutremur major. Măcar gândindu-ne la aceşti morţi deja contabilizaţi undeva (adică la noi şi la cei dragi nouă) ar trebui în următoarea perioadă să facem ceva împotriva nepăsării criminale a edililor noştri. Vina e a lor pentru tragedia de la Club Colectiv şi pentru cele ce mai urmează”, a scris Mircea Cărtărescu, pe contul lui oficial de pe Facebook.

„Din respect pentru victimele tragediei de ieri, concertul <Apolodor> de mâine 1 Noiembrie ora 12.00 din Acuarela se suspendă. Mulţumim pentru înţelegere. Vom tăcea un timp”, au scris şi Dorina Chiriac şi Ada Milea.

Iar regizoarea Chris Simion a ales să suspende spectacolul „Ce caut eu aici? Hell”. „Suspendam spectacolul < Ce caut eu aici? Hell > din seara aceasta de la Godot. Ţinem doliu în memoria tinerilor care au murit în iadul din Clubul Colective. Unul dintre membrii formaţiei îmi este prieten. Se află intubat la terapie intensivă. Dincolo de anchetă şi de rezultatele ei... cer autorităţilor să verifice toate locaţiile unde se desfăşoara evenimente publice şi să suspende avizele obţinute ilegal de deţinătorii de spatii. CA MOARTEA LOR SĂ NU FIE INUTILĂ!”

De asemenea, patru spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru au fost amânate din acelaşi motiv şi multe instituţii de cultură s-au solidarizat cu acest gest, suspendându-şi spectacolele timp de trei zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările