Imaginile de la proteste au dus la amânarea unui eveniment „DoR“. Teatrul Excelsior, administrat de PMB, acuzat de cenzură. Reacţia conducerii teatrului

Imaginile de la proteste au dus la amânarea unui eveniment „DoR“. Teatrul Excelsior, administrat de PMB, acuzat de cenzură. Reacţia conducerii teatrului

Protestul din seara de 5 februarie din Piaţa Victoriei Sursa foto Facebook Dan Mihai Bălănescu

Un eveniment al „Decât o Revistă“ a fost amânat, după ce Teatrul Excelsior a decis că un film - un montaj cu fotografii realizate în timpul protestelor din Capitală, care urma să fie prezentat joi seară - este nepotrivit, pentru că ”frizează sfera politică faţă de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanţi”, fapt ce a dus la decizia publicaţiei de a încheia colaborarea cu instituţia publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul ”DoR Live: Revista prinde viaţă” era programat să aibă loc joi seară la Teatrul Excelsior. Instituţia culturală face parte din teatrele aflate sub administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.
 
”Ieri (miercuri, n.r.), după repetiţiile tehnice, am fost informaţi de teatru că momentul (filmul, n.r.) e nepotrivit. Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conţinutul, mai ales pe criterii care nu ţin de propria judecată curatorială şi editorială. Am cerut o poziţie oficială. Ni s-a răspuns aşa: «E de datoria noastră, ca instituţie publică de cultură, să rămânem neutri faţă de sfera politicului, să nu aderăm la niciun fel de manifestare cu caracter politic în sfera publică. Ori o mică parte din evenimentul vostru, cu sau fără voie, frizează sfera politică faţă de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanţi. Nu ne propunem să vă cenzurăm sau să dictăm conţinutul manifestării, vă solicităm doar să respectaţi îndatoririle spaţiului în care aţi ales să vă desfaşuraţi activitatea»”, a fost mesajul publicat de reprezentanţi ai revistei pe Facebook.
 
”DoR Live” este gândit ca o succesiune de peste 20 de momente artistice - lecturi, cântări live, proiecţii de scurtmetraje - care evidenţiază tema spectacolului Generaţii, diferenţele dintre ele, comunicarea sau lipsa de comunicare dintre ele şi potenţialul de a învăţa unii de la alţii.
 
”Filmul - 5 minute dintr-un desfăşurător de 2 ore - urma unei poezii recitate de Svetlana Cârstean şi e un montaj de imagini şi sunete de la protestele din Piaţa Victoriei, făcut de Aural Eye, împreună cu SEMI/ SILENT şi Documentaria.ro. (Fotografiile au fost publicate în DoR #27.) L-am considerat tot o poveste despre generaţii”, se mai arată în mesaj.
 
 
Decât o Revistă a decis să nu ducă mai departe colaborarea cu teatrul. ”Credem că e important să nu cedăm la astfel de presiuni, pentru că nu vrem să fim complici într-o cultură a tăcerii care domină atâtea sfere publice româneşti, de la medicină, la învăţământ, la cultură. Ne pare rău că nu putem face evenimentul aşa cum l-am plănuit azi, dar îl vom face la o dată ulterioară, în condiţiile noastre. Cei care au cumpărat bilete au fost anunţaţi personal despre modalitatea în care îşi pot recupera banii dacă doresc”.
 
Preţul unui bilet pentru acest eveniment a fost de 40 de lei.
 
Teatrul Excelsior despre evenimentul DoR şi acuzaţia de cenzură: Nu au fost respectate clauzele contractului
 
Reprezentanţii Teatrului Excelsior afirmă că evenimentul DoR Live a fost amânat pentru că nu au fost respectate clauzele din contractul de închiriere a sălii şi respinge acuzaţiile de cenzură ale organizatorilor evenimentului, spunând că nu a fost limitat un act artistic, dar nu s-a dorit asocierea cu mesaje politice.
 
"Teatrul EXCELSIOR îşi manifestă regretul pentru neînţelegerea intervenită în comunicarea cu Asociaţia MEDIA DOR pentru organizarea evenimentului DoR Live programat joi, 30 martie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR. Precizăm că motivul disensiunilor dintre cele două părţi vizează nerespectarea clauzelor contractului nr. 542/10.03.2016 încheiat între Teatrul EXCELSIOR (LOCATOR) şi Asociaţia MEDIA DOR (LOCATAR)", se arată într-un comunicat al instituţiei de cultură.
 
Documentul menţionează că nu au fost respectate prevederile conform cărora "spaţiul închiriat va fi folosit de LOCATAR în vederea organizării unui eveniment cultural în data de 30.03.2017, între orele 17.00-20.00", iar "LOCATARUL va putea desfăşura şi alte activităţi decât cele menţionate la pct.4.1., însă numai după obţinerea în scris a acordului prealabil al LOCATORULUI".
 
"Destinaţia spaţiului închiriat nu va putea fi schimbată fără consimţământul scris al LOCATORULUI. Orice toleranţă nu implică renunţarea la această clauză şi la sancţiunile prevăzute în contract", spun reprezentanţii teatrului, care apreciază că "o parte din evenimentul Asociaţiei MEDIA DOR vizează o poziţie politică faţă de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul şi misiunea sa, trebuie să-şi păstreze o poziţie neutră".
 
Reprezentanţii Excelsior precizează că este vorba despre "un film despre protestele de stradă care au avut loc în Bucureşti în această iarnă", care prezintă imagini cu protestatarii din Piaţa Victoriei, "însă coloana sonoră cuprinde mesaje instigatoare".
 
"Teatrul EXCELSIOR nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susţinut pe scena unei instituţii care desfăşoară o activitate dedicată copiilor şi tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică şi depăşeşte spaţiul şi tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conţinut politic", conchide conducerea teatrului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările