Hârca se întoarce, la Teatrul Elisabeta

Hârca se întoarce, la Teatrul Elisabeta

Imagine din spectacol

După 30 de ani de la cea mai recentă punere în scenă, celebra poveste a „Babei Hârca” revine într-o adaptare modernă la Teatrul Elisabeta din Bucureşti. Primul spectacol din acest an cu celebrul vodevil are loc joi, 4 februarie, de la ora 20.00.

Ştiri pe aceeaşi temă

Textul „Baba Hârca“ a fost scris în 1851 de Matei Millo, unul dintre cei mai importanţi artişti ai teatrului românesc, marcând începutul istoriei literaturii muzicale româneşti. Compozitorul de renume Alexandru Flechtenmacher a transformat textul în prima operetă românească. Matei Millo propunea şi primul travesti românesc, întruchipând-o pe Baba Hârca.

Cel mai recent, textul a fost pus în scenă în 1984 de regizorul Alexandru Dabija la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamţ, rolul Hârcăi fiind atribuit actorului Constantin Ghenescu. Doi ani mai târziu, în 1986, Anda Călugăreanu intra în rolul Babei Hârca, pe scena bucureşteană, într-o adaptare muzicală semnată de Nicu Alifantis. Adaptarea textului realizată acum de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga păstrează câteva elemente din povestea originală, transformând-o într-o comedie muzicală savuroasă. Mai mult, Baba Hârca devine o Hârcă a lumii moderne, o femeie abilă şi seducătoare din lumea interlopă, avidă de putere şi bani, manipulatoare a slăbiciunilor celorlalţi.

Partitura mea din Harca este o arieta in stil oriental, o transpunere in peisaj dambovitean a  celebrei "If I were a rich man", din musicalul "Fiddler on the Roof", de Jerry Bock. - Orest Pislariu Ranghilof, solist al Teatrului de Opereta şi Musical „Ion Dacian”

„Hârca se întoarce” este o comedie muzicală în care Hârca (Dana Rotaru), personajul principal, este o femeie abilă, avidă de putere şi bani, manipulatoare a slăbiciunilor celorlalţi. O incitantă ocazie se naşte atuni când Hârca află că, atât seducătorul tânăr Vlad (Alexandru Suciu), cât şi bătrânul şi bogatul domn Bâzu (Bogdan Talaşman) visează la tânăra ingenuă Viorica (Diana Dumitrescu). În dorinţa de a o cuceri pe Viorica, ambii cer ajutorul Hârcăi. Pasiunea lor nu trece neexploatată, Hârca încercând să manipuleze lucrurile în favoarea celui care plăteşte mai bine. După un şir de peripeţii şi situaţii comice, adevărul e gata să iasă la lumină.

Spectacolul se mai joacă în datele de 24 februarie (de Dragobete) şi 7 martie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările