Profesoara Sanda Manu, la Adevărul Live: "George Mihăiţă era electric"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Mihăiţă şi Sanda Manu au venit la Adevărul Live pentru a vorbi de Festivalul Comediei Româneşti. Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti - festCO a început pe 23 mai  şi va dura până pe 31 mai în Bucureşti. Tematica evenimentului de anul acesta stă sub semnul superstiţiilor şi a antinomiei noroc-ghinion.

 

Festivalul Comediei Româneşti - festCO a fost înfiinţat în 2003 şi are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.

E un omagiu adus comediei româneşti. Avem bucuria de a vedea pe scenă dramaturgi importanţi, regizori impoortanţi, asta ne spune de 13 ani, nu va dispărea aşa uşor comedia românească.

Succesele româneşti cele mai importante au fost cu piese româneşti. Tragedia este o comedie, a spus Sanda Manu.

Este un anume mangnetism care ţine de talentul fiecărui talentul, a spus Sanda Manu.

Meseria cea mai grea este cea de actor, a subliniat Sanda Manu.

Talentul este o floare rară. Băiatul ăsta a venit cu un buchet, a spus Eugenia Popovici despre George Mihăiţă.

George Mihăiţă a fost elevul Sandei Manu. George Mihăiţă era electric, nu l-am văzut niciodată prost dispus, a subliniat Sanda Manu.

Festivalul s-a deschis sâmbătă, la ora 18.00, pe scena aflată în faţa Teatrului de Comedie, cu un moment inspirat de tematica ediţiei din acest an. Spectatorii sunt invitaţi să vizioneze în continuare, în sediul Teatrului de Comedie, spectacolele "(N)aum" - texte de Gellu Naum, regia Mariana Cămărăşan, coproducţie UnTeatru şi Teatrul Metropolis, şi "La vita e bella", de Radu F. Alexandru, regia Vlad Cristache, producţie a Teatrului de Comedie.
Programul festCO 2015, desfăşurat de-a lungul a nouă zile, cuprinde o secţiune "IN", în care se află în concurs cele mai bune producţii pe texte de comedie românească din întreaga ţară, care au avut premiera în 2014, o secţiune "OFF" în care sunt prezentate spectacole din sectorul independent, spectacole de teatru pentru copii şi tineret şi spectacole câştigătoare la festivalurile de teatru pentru liceeni, evenimente în aer liber (pe strada Poştei), care vor începe la ora 21.30 (proiecţie de filme româneşti de comedie, concert, spectacol de improvizaţie, street art), "Laboratorul de comedie" - workshop de scriere dramatică desfăşurat în parteneriat cu Drama League New York, spectacol - lectură cu textele câştigătoare la Concursul de Comedie Românească, ediţia a X-a, proiecţie documentar şi lansare catalog expoziţie "Comedia REMIX", proiect care îşi propune să readucă în atenţia publicului momente marcante din istoria Teatrului de Comedie, realizat de Cristina Modreanu şi Maria Drăghici, prezentarea a două dintre cele mai longevive spectacole ale Teatrului de Comedie - "Poker" (200 de reprezentaţii) şi "...escu" -, care vor fi celebrate fiecare printr-o mini-expoziţie de fotografii şi cronici.

Festivalul se va încheia pe 31 mai, cu Gala festCO, în cadrul căreia vor fi decernate premiile festCO, ediţia a XIII-a, şi premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a X-a, 2015. Va urma vernisajul expoziţiei de fotografii realizate de Emanuel Tânjală - Hai la gard! - Siliştea Gumeşti 2014.


În final, va fi prezentat publicului spectacolul-eveniment "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", text scris de Cătălin Ştefănescu după romanul "Moromeţii", de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, producător Teatrul Act.

George Mihaita la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

George Mihăiţă este un cunoscut actor de teatru si film, nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni / Dambovita, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promotia 1971, clasa profesorului universitar Sanda Manu.

Zeci de roluri in piese de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul L. S. Bulandra, teatrul National I.L. Caragiale etc., in film (Reconstituirea/1968, regizat de Lucian Pintilie fiind un film de referinta al cinematografiei romanesti), aparitii TV, in piese de teatru, seriale sau emisiuni de divertisment.

Este tatal jurnalistului sportiv Tudor Mihaita, prozator in devenire, comentator de MMA si kickbox, instructor principal al clubului Absoluto BJJ, un sport cu cea mai mare dezvoltare si apreciere in ultimii ani, Mixed Martial Arts, fiu din o casatorie anterioara care-i seamana leit fizic.

Intr-o zi geroasa de iarna merge dupa spectacol la o cafenea si isi intalneste actuala sotie, Delia Seceleanu, studenta in anul doi la teatru (in prezent actrita a Teatrului de Comedie din Bucuresti), ii propune o colaborare la revista “Salut”, se indragostesc, se casatoresc, au impreuna doi baieti: Andrei de sase ani si jumatate si Vlad de aproape cinci ani.

Considerat "om orchestra" de prieteni si de publicul larg, un om deosebit de activ, este si la aceasta varsta actor de teatru si film, directorul Teatrului de Comedie din Bucuresti (din 2002), patron si gazda de cafenea in centrul orasului, asociat in proiectul - pilot de reintegrare socio - profesionala prin arta a categoriilor defavorizate din Bucuresti "Opera Prima", citeste alaturi de studenti si actori in licee, texte din programa scolara, si iubeste adolescentii...

Detinator a numeroase premii pentru activitatea teatrala si cinematografica este nominalizat pentru editia UNITER (a XVIII / 19 aprilie 2010 ) pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din piesa "Casa Zoikai" de la Teatrul de Comedie ca fiind cel mai bun interpret de teatru al anului 2009.

Sanda Manu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A fost căsătorită cu regretatul Ştefan Tapalagă (fratele mai cunoscutei actriţe Rodica Tapalagă), cu care are un copil, Irina. A absolvit cursurile Facultăţii de Regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, fiind colegă, printre alţii, cu Radu Penciulescu. După absolvirea facultăţii, a lucrat ca regizor de teatru şi de televiziune şi profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC şi, în fine, UNATC. Şi-a încheiat cariera pedagogică (şi universitară) la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureşan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteşteanu, Vlad Rădescu.
A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru şi de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania şi S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varşovia, Moscova, Riga şi Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.
A fost distinsă cu Premiul de Excelenţă al UNITER 1992 şi cu Premiul pentru regia spectacolului "Bolnavul închipuit" (de Moliere) de la Teatrul Naţional din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galaţi 2003. Un alt spectacol longeviv şi de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este "Cum iubeşte cealaltă jumătate" de la Teatrul Mic din Bucureşti. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din Bucureşti textul lui Jean Cocteau, "Vocea umană" cu Oana Pellea ca protagonistă.
În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC şi după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreşedinte al UNITER.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite