„Furtuna” lui Alexander Morfov a cucerit Grecia la International Forest Festival

„Furtuna” lui Alexander Morfov a cucerit Grecia la International Forest Festival

Grecii au urmărit cu atenţie „Furtuna” la Theatro Dassos din Salonic          FOTO: Florin Ghioca

Spectacolul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, a cucerit publicul la prima ediţie internaţională a Festivalului de Teatru în aer liber de la Salonic, Forest Festival NTNG.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele două reprezentaţii ale TNB (5 şi 6 iulie 2017), care s-au desfăşurat la Dassous Theatre (Forest Theatre), un amfiteatru impresionant, aflat pe culmea unui deal şi în apropierea mării, au fost primite cu aplauze şi ovaţii de către greci, mulţi dintre aceştia declarând că spectacolul regizat de Alexander Morfov le-a depăşit aşteptările. Participarea la acest festival a avut loc într-o companie selectă, alături de trupa românească figurând pe afişul evenimentului spectacole de succes din Polonia, Slovacia, Spania, Israel.
 
„Cred că a fost unul dintre cele mai semnificative turnee ale Teatrului Naţional de-a lungul istoriei recente a acestui teatru. Au fost două seri magice, două succese teatrale importante, în condiţii cu totul remarcabile. Cred că ne-am întors de acolo încununaţi de bucuria unei recunoaşteri publice deosebite, dar şi cu o satisfacţie morală cu totul aparte”, a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” la întoarcerea în ţară.
Primele cronici nu au întârziat să apară după reprezentaţiile de la Salonic: „Trebuie să spun că spectacolul s-a jucat cu un anume fior, sub stelele Greciei, într-un amfiteatru antic cu mii de locuri, unde actorii cred că erau marcaţi de continuitatea peste milenii a actului lor de creaţie. Decorul adus de acasă s-a amplificat datorită spaţiului natural, amfiteatrul a însemnat nebănuite ieşiri şi intrări, s-a jucat pe mai multe nivele decât a fost iniţial gândită montarea, s-a umblat prin public, s-a spart bolta deasupra capului lor, iar la picioare li s-au întins luminile Salonicului”, scrie Monica Săvulescu - Voudouris într-o cronică după cele două reprezentaţii.
 
„A existat o anume magie a serii şi a locului, care te-a făcut la sfârşit să spui: da, desigur, Prospero a inventat şi teatrul, cu rîsul-plânsul lui, cu puterea de-a figura şi a desfigura, cu imensa bucurie de a comunica, peste podium şi proscenium, peste miile de locuri pe băncile din piatră, peste valea în care se vedeau luminile oraşului Tessaloniki, peste secole. Da, Caramitru, acel bărbat melancolic cu pantalonii lălâi şi pulovărul lăbărţat a creat în seara spectacolului din Grecia în mod sigur şi teatrul”, adaugă acelaşi cronicar.
„Furtuna” a beneficiat de supratitrare în limba greacă
 
„Jocul imaginativ, cu descoperiri vizuale şi tehnici de interpretare, s-a desfăşurat ca o poveste exotică, apasând pe magia visurilor, pe intrigile întunecate şi forţa imaginaţiei, vorbind despre putere şi artă, exagerare şi falsitate, iluzie şi convingere, despre măsuri universale şi legile naturale. Privirea regizorală a dezvăluit complexul întunecat al energiei, puterea artei şi a imaginaţiei îndrăzneţe, aparenţa iluzorie precum şi lumea oamenilor şi a spiritelor, într-o poveste despre răzbunare, cunoaştere şi pasiune poetică”, remarcă şi Angela Mantziou într-o cronică publicată în City Culture.
 
În momentul de faţă, chiar dacă oficial a intrat în vacanţa de vară, Teatrul Naţional din Bucureşti nu îşi opreşte activitatea. Peste mai puţin de o lună, spectacolul „Magic Naţional” va participa la Ohrid, în Macedonia, la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Vară. Ȋnfiinţat ȋn 1961, Ohrid Summer Festival are loc ȋntr-o zonă culturală şi istorică aparte. Oraşul, lacul Ohrid şi biserica mai sus amintită sunt incluse ȋn patrimoniul mondial UNESCO. Pe scenele festivalului, de-a lungul timpului au răsunat voci celebre. Din 1994, Festivalul Internaţional de Vară din Ohrid face parte din Asociaţia Festivalurilor Europene (EFA).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările