FITS 2013: Sibiu, oraşul stelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FESTIVITATE Printre cele şase personalităţi europene care au primit stele pe Aleea Celebrităţilor, inaugurată sâmbătă la Sibiu, sunt doi români: regizorul Silviu Purcărete şi teatrologul George Banu

Şase stele au fost inaugurate sâmbătă seară, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), lângă zidurile fostei cetăţi, pe Aleea Celebrităţilor. Stelele au fost acordate unor personalităţi din lumea teatrului, regizorilor Ariane Mnouchkine (Franţa), Eugenio Barba (Danemarca), Silviu Purcărete (România), Declan Donnellan (Irlanda), teatrologului George Banu (România) şi, post-mortem, actorului Kabuki Nakamura Kanzaburo XVII (Japonia).  Festivalul de Teatru s-a încheiat aseară, după un maraton de zece zile,  în perioada 7-16 iunie.

Sibiul (Hermannstadt în germană)  a fost o cetate medievală ce nu a putut fi cucerită. Între primul şi al doilea zid de apărare al cetăţii se află, sub cupola unor copaci seculari, o potecă care găzduieşte acum Aleea Celebrităţilor. Aleea uneşte primul teatru construit pe teritoriul României la 1788 (actuala Sala Thalia) cu „Cazarma 90” (unde va fi construit viitorul teatru al oraşului).  

Punct de atracţie turistică

„Între trecut şi viitor s-a născut această Alee a Celebrităţilor, unde în fiecare an vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului. Deşi este inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu are propria personalitate şi va deveni un punct de atracţie turistică care va confero unicitate locului”,  a spus Constantin Chiriac, preşedintele FITS. 

Absenţii „prezenţi“

Fondatoare în 1964  a avangardistului Théâtre du Soleil din Paris, regizoarea Ariane Mnouchkine, care a primit steaua de la Sibiu pentru „fenomenul comunitar unic creat în domeniul teatrului şi al filmului şi pentru excelenţa în dialogul între artişti şi culturi”, nu a putut fi prezentă la ceremonia la care a participat primarul oraşului, Klaus Iohannis. 

Din partea regizoarei a venit muzicianul Jean-Jacques Lemêtre, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori de-ai ei de la Théâtre du Soleil. De asemenea, o legendă a teatrului japonez, actorul Nakamura Kanzaburo al XVII-lea (1955-2012) a primit post-mortem o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru „măiestria sa inegalabilă de artist şi pentru dialogul pe care l-a realizat cu alte culturi“. În numele familiei Nakamura Kanzaburo a participat la ceremonia de la Sibiu actorul şi producătorul japonez Kushida Kazuyoshi.

În ultimii ani, Sibiul a devenit un loc al turismului cultural, pentru că, într-adevăr, la noi în oraş cultura face diferenţa.  Klaus Iohannis primar al Sibiului

După ce a fost inaugurată Aleea Celebrităţilor,  la Sala Thalia s-a desfăşurat, cu covor roşu, prima ediţie a Galei Aniversare ce-a marcat cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La ediţia aniversară a galei prezentată de Cătălin Ştefănescu şi transmisă în direct de TVR 1, trupele Jazzapella si Cobzality au susţinut momente artistice. 

Gală cu 17 premii de excelenţă

ll La Gală au primit premii de excelenţă artişti şi operatori culturali europeni şi asiatici: regizorul Ariane Mnouchkine (Franţa), regizorul Eugenio Barba (Danemarca),  regizorul Declan Donnellan (Irlanda),  regizorul Nakamura Kanzaburo (Japonia), directorul Festivalului de la Edinburgh Jonathan Mills (Marea Britanie), profesorul Noel Witts (Marea Britanie), dramaturgul Esteve Soler (Spania),  regizorul Yasuda Masahiro (Japonia), profesorul Mike Phillips (Marea Britanie), regizorul Silviu Purcărete, teatrologul George Banu, artistul vizual Dan Perjovschi, scriitorul Mircea Dinescu,  muzicianul Vasile Şirli, Dragoş Buhagiar, regizorul Bogdan Sărătean, actriţa Ofelia Popii (România).

2.500 de invitaţi din peste 50 de ţări

ll Peste 2.500 de artişti şi invitaţi au fost la Sibiu pentru a sărbători ediţia aniversară de 20 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu în perioada 7-16 iunie.  Nu mai puţin de 300 de evenimente, 150 de premiere s-au desfăşurat timp de zece zile în  60 de spaţii. Festivalul de la Sibiu este cotat ca al treilea ca importanţă în artele spectacolului în Europa după deja celebrele festivaluri de la Edinburgh şi Avignon. „De la spectacolele de teatru jucate în accepţiunea clasică, în spaţii convenţionale, şi până la spectacolele inedite care se desfăşoară pe cele mai surprinzătoare scene, festivalul îi oferă fiecăruia dintre noi ocazia de a savura arta teatrală”, a spus Klaus Iohannis, primarul Sibiului. „Pieţele centrale ale Sibiului se umplu în fiecare primăvară de culoare, muzică, dans şi teatru, aducând laolaltă iubitori ai artelor spectacolului. În ultimii ani, Sibiul a devenit un loc al turismului cultural, pentru că, într-adevăr, la noi în oraş cultura face diferenţa”, a subliniat Iohannis.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite