Festivalul de Teatru de la Sibiu, între muzica trupei Nirvana, "Cartea lui Iov" şi "Tango la înălţime"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sibiu, în acest weekend au putut fi urmărite două spectacole de referinţă, "Courtney love", declarat „Cel mai bun spectacol din Polonia” în 2013, şi "Cartea lui Iov", realizat de celebrul regizor lituanian Eimuntas Nekrosius. Sâmbătă şi duminică, în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu (12-21 iunie), au avut loc două reprezentaţii cu  spectacolul de dans "Tango la înălţime"  al companiei argentiniene Brenda Angiel Aerial Dance.

Teatr Polski din Wroclaw a venit  vineri la Sibiu cu spectacolul care a fost declarat „Cel mai bun spectacol din Polonia” în anul 2013: „Courtney love”, realizat după un scenariu al cunoscutului dramaturg Pawel Demirski. 

Spectacolul combină imaginea carierei spectaculoase a trupei Nirvana cu realitatea industriei spectacolului din Polonia în anii ’90, când succesul – perceput ca unica opţiune demnă în viaţă – a fost întipărit în mentalitatea socială. Este o poveste muzicală bazată pe intrigi, limitări şi modalităţi triviale de construire a unei posibile cariere.

Dramaturgul Pawel Demirski a primit premiul revistei „Politica” (2010) „pentru dezvoltarea consecventă a proiectului teatrului critic. Pentru curajul de a vorbi mai mult şi mai dur decât am vrea să auzim”. El a fost prezent la Sibiu şi cu un spectacol-lectură, „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”.

Courtney Love – cea care a acompaniat cu loialitate marele succes al trupei Nirvana, fiind acuzată în acelaşi timp că a determinat prăbuşirea acestui grup – devine un simbol care accentuează în mod evident efectele negative ale unei realităţi capitaliste. Regia îndrăzneaţă a Monikăi Strzepka, dramaturgia intransigentă a lui Pawel Demirski şi cântecele nemuritoare ale trupelor Nirvana şi Hole, cântate live de actorii Teatrului Polski, fac ca acest spectacol să fie unul modern şi nonconformist.

Courtney Love (Courtney Michelle Harrison, născută pe 9 iulie 1964, San Francisco, California) este fiica psihoterapeutului Linda Carroll si a fostului manager al trupei Grateful Dead, Hank Harrison. Ea a fost căsătorită cu vocalul trupei grunge Nirvana, Kurt Cobain împreună cu care a avut o fiică.

 O fire rebelă, provocatoare şi nonconformistă, Courtney Love fost catalogată de revista Rolling Stone ca fiind cea mai controversată prezenţă feminină din istoria rock-ul alternativ.

Courtney Love l-a văzut pentru prima oară pe Cobain cântând în 1989, la un spectacol din Portland, Oregon; cei doi au discutat puţin după spectacol şi Love s-a îndrăgostit de el. În săptămânile care au urmat, Love a început să-l urmărească pe Cobain. După câteva săptămâni de incertitudine a relaţiei, în toamna lui 1991, cei doi au rămas împreună. Amândoi erau consumatori de droguri.

Pe 24 februarie 1992 Cobain s-a însurat în Hawaii cu Courtney Love, însărcinată cu copilul său. Pe 18 august s-a născut fiica lor, Frances Bean Cobain, a cărui al doilea nume i-a fost dat după Frances McKee din trupa The Vaselines.

Courtney Love nu a fost placută de fanii Nirvana deoarece aceştia considerau că se foloseşte de soţul ei pentru popularitate (se vehiculează că albumul Hole – Live Through This a fost compus chiar de Cobain). Acesta a fost totodată un motiv pentru critici de a-l compara pe Cobain mai departe cu idolul său John Lennon, relaţia celor doi fiind foarte des comparată cu relaţia lui Lennon cu Yoko Ono.

Pe 8 aprilie 1994 Kurt Cobain, împuşcat în cap, a fost găsit în casa din Lake Washington de către un electrician. Verdictul poliţiei a fost sinucidere, în urma unei supradoze.

Cartea lui Iov, un spectacol tulburător

Cea mai recentă producţie a lui Eimuntas Nekrosius a fost bazată pe scrierea din Vechiul Testament, Cartea lui Iov. Este unul dintre cele mai complexe texte din Biblie, dar nu prima scriere de acest gen pusă în scenă de regizorul Eimuntas Nekrosius. În 2004, el a pus în scenă o altă carte din Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor.

„Va fi probabil una dintre cele mai complexe lucrări ale mele. Un proces conştient, de interpretare. Aş fi putut alege un text clasic, totul ar fi fost mai uşor, aş fi putut trăi mai liniştit. Dar ceva m-a îndemnat să aleg această scriere”, declara regizorul Eimuntas Nekrosius. 

„Cartea lui Iov” spune povestea unui bărbat pe nume Iov, care pierde tot ce avea – avere, copii, sănătate –, dar refuză să renunţe la credinţa în Dumnezeu.

„Nimeni nu este ocrotit împotriva necazurilor vieţii. Scena este pătrunsă de o atmosferă de durere”, spune regizorul, care a primit sâmbătă o stea pe Aleea Celebrităţilor.

cartea lui iov

Decorul minimalist, costumele cu detalii precise, accentele muzicale subtile, interpretarea curajoasă, dar subtilă a actorilor, atenţia la cel mai mic detaliu de acţiune scenică, toate acestea acompaniază cuvintele din Cartea lui Iov, creând un tablou şocant şi uluitor.

Eimuntas Nekrošius (n. 1952) a absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978. A lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius (1978-1979) şi la Kaunas Drama Theatre (1979-1980).

 În 1994, Nekrošius a primit premiul „Regizorul anului”, din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities pentru spectacolul Mozart şi Salieri, Don Juan, Plaga. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale: Hamlet de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii.

Eimunstas Nekrošius

Din 1998 Nekrosius înfiinţează şi lucrează ca regizor artistic pentru teatrul-studio Meno Fortas.

Ultimele sale producţii includ Goethe de Faust, creat la Meno Fortas, şi Valkyrie de Wagner, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Lituania. 

Tango la înălţime, cu artişti care dansează pe frânghii

image

Brenda Angiel este director artistic şi coregraf al companiei Brenda Angiel Aerial Dance. Artista argentiniană reinventează cel mai popular dans din ţara ei, folosind metoda dansului în aer. Cu ajutorul sforilor şi corzilor elastice, creează o nouă formă de spaţialitate, dansul în aer având un vocabular cu totul special.

Prin încorporarea diverselor ritmuri ale celui mai iubit stil muzical argentinian şi inspirat de un faimos pas de tango, spectacolul „Tango la înălţime” este interpretat de talentata companie Brenda Angiel Aerial Dance.

Brenda Angiel şi compania ei au călătorit în întreaga lume, având reprezentaţii în Olanda, Italia, Mexic, China, Canada, Columbia, Costa Rica, Chile, Argentina, Boston, New York, cât şi la cele mai prestigioase festivaluri din Statele Unite, cum ar fi Festivalul Spoleto, Festivalul Culturii Americane al Centrului Kennedy, Festivalul American de Dans, Academia de Muzică Brooklyn. Muzica este interpretată live de o orchestră formată din 7 instrumentişti.

Spectacolul a avut două reprezentaţii sâmbătă, şi duminică, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite