Festivalul de Teatru Sibiu. Constantin Chiriac, în „Oidip“, spectacolul lui Silviu Purcărete: „O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi“

Festivalul de Teatru Sibiu. Constantin Chiriac, în „Oidip“, spectacolul lui Silviu Purcărete: „O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi“

Constantin Chiriac în rolul principal "Oidip", în spectacolul lui Silviu Purcărete

Astă-seară va avea loc premiera spectacolului „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete, cu Constantin Chiriac în rolul principal. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu, programată de la ora 19.00, este o adaptare după „Oedip la Colonos” şi „Oedip Rege” de Sofocle.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spectacolul "Oidip", care are premiera în această seară, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (8-15 iunie), surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului care îmbină realul cu imaginarul, printr-o poetică a detaliilor sfâşietoare.

„Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult“, a declarat regizorul Silviu Purcărete.

Consum energetic, consum psihic

Constantin Chiriac, care interpretează personajul principal, spune că Oidip e un rol copleşitor.

"Silviu Purcărete a ştiut şi ştie atât de bine ce vrea, ca ritm, ca viziune totală, m-a ajutat să găsesc calea şi să creez acel personaj care dă titlul spectacolului şi ale cărui ultime cuvinte nu întâmplător sunt: O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi, a mărturisit Constantin Chiriac.

"Şi, într-adevăr, e vorba de complexul Oidip, această temă pe care psihanaliştii atât au dezbătut-o, despre care s-au scris atâtea tratate. E o sarcină absolut uriaşă. Şi este vorba nu numai de consumul fizic, ci şi de consumul energetic, consumul psihic", a subliniat directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Actriţa Ofelia Popii, în spectacolul „Oidip“, regizat de Silviu Purcărete FOTO Mihaela Marin 

Ofelia Popii, una dintre actriţele pe care Silviu Purcărete a distribuit-o aproape în toate spectacolele sale de la Sibiu, va interpreta în "Oidip"  două roluri: pe Antigona şi pe Iocasta.

"Acest spectacol e prima întâlnire cu teatrul antic pe care o fac alături de Silviu Purcărere", a declarat actriţa pentru "Adevărul". "Spectacolul nu e în zona declamativă, e o mare reuşită. Am ajuns la personaje prin alte drumuri. Datorită lui Silviu Purcărete am ajuns în alt loc, care m-a făcut să înţeleg textul cu mult mai multe nuanţe. Şi în Faust, şi în Lulu, şi în De-ale carnavalului  am roluri mai complicate, dar  mie îmi plac toate provocările lui Silviu Purcărete", a punctat actriţa.

"OIDIP"

Traducere după Sofocle: Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu

Scenariu original şi regie: Silviu Purcărete
la Sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

Scenografie: Dragoş Buhagiar;

Light design: Dragoş Buhagiar şi Silviu Purcărete;

Muzică originală: Vasile Şirli:

Distribuţie: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările