Festivalul de Teatru Sibiu. Actriţa Ofelia Popii: „Am două inimi acum“

Festivalul de Teatru Sibiu. Actriţa Ofelia Popii: „Am două inimi acum“

Ofelia Popii, în „Faust“, spectacol regizat de Silviu Purcărete FOTO Mihaela Marin

Actriţa-revelaţie din „Faust“, care urmează să devină mamă în luna octombrie, joacă duminică ultima reprezentaţie din 2014 a spectacolului regizat de Silviu Purcărete, în închiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest weekend, Ofelia Popii (36 de ani) va juca în două spectacole în cadrul Festivalului Internaţio-
nal de Teatru de la Sibiu (FITS): „Oidip“ (vineri, de la ora 18.00, Teatrul Naţional „Radu Stanca“) şi „Faust“ (duminică, de la ora 22.00, la Hala Balanţa). 
 
Duminică, odată cu închiderea FITS, se va juca şi ultimul „Faust“ din 2014, spectacolul regizat de Silviu Purcărete în 2007 la Sibiu. Ofelia Popii, care interpretează rolul Mefisto în „Faust“, s-a hotărât să devină mamă. Însărcinată în cinci luni, actriţa a fost programată să joace în şase spectacole, în cadrul FITS, desfăşurat în perioada 8-15 iunie: „Faust“ (trei reprezentaţii), „Călătoriile lui Gulliver“, „Oidip“, producţii regizate de Silviu Purcărete, şi „Solitaritate“, de Gianina Cărbunariu.
 
„Vom relua spectacolul «Faust» în primăvara anului 2015, când sper să mă întorc la teatru. Nasc la jumătatea lunii octombrie. Sper să fim bine, şi fetiţa, şi eu, să mă pot întoace curând pe scenă“, a declarat Ofelia Popii, pentru „Weekend Adevărul“.
 
„Nu mă mai arunc pe burtă“
 
„Am avut norocul să mi se întâmple să rămân însărcinată. Eram tot timpul contra cronometru, numai în teatru, mi-am dorit să nu-mi pară rău mai târziu că nu m-am împlinit şi ca mamă. Sarcina mă influenţează pozitiv, am două inimi acum, sunt foarte fericită“, a mărturisit Ofelia Popii. 
 
„Actriţa-fenomen“, după cum a fost caracterizată Ofelia Popii de presa internaţională, este cap de afiş la Sibiu şi în spectacolele „Lulu“, de Silviu Purcărete, „Breaking the waves“, de Radu Alexadru Nica, şi „Felii“, de Lia Bugnar.
 
Pentru că rolul Mefisto din „Faust“ este foarte solicitant atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic, Ofelia Popii, aflată în noua condiţie fizică, a făcut câteva modificări. „Sarcina nu e o boală. Nu pot renunţa să joc, indiferent de dificultatea rolurilor: pentru mine teatrul nu e o corvoadă, ci o mare bucurie. Am pus acum accent mai mult pe text. Nu mă mai arunc pe burtă, nu mai fac lucruri periculoase, am modificat uşor doar traseul strict fizic al personajului meu, Mefisto“, a explicat actriţa. „Simt în mine energia fetiţei, mă bucur din tot sufletul de starea în care sunt acum, iar spectatorii cred că simt şi ei energia mea pozitivă“, a subliniat ea.

 
 Spectacolul „Oidip“, care se joacă vineri seara la Sibiu, este o adaptare după „Oedip la Colonos“ şi „Oedip Rege“ de Sofocle. În noua producţie, regizorul Silviu Purcărete dezvoltă, cu o viziune aproape cinematografică, o poetică a detaliilor sfâşietoare. Ofelia Popii interpretează, în spectacol, două personaje: pe Iocasta, mama lui Oedip, şi pe Antigona, fiica regelui din cetatea Teba. 
 
Noapte valpurgică
 
Spectacolul „Faust“, care va închide duminică seară Festivalul de Teatru de la Sibiu, reconstituie grandios infernul din opera lui Goethe: flăcări care ard, o poartă către infern deschisă după o cortină metaforică, ritualuri şi numere de echilibristică la mare înălţime, o tenebroasă şi vulcanică noapte valpurgică.
 
Silviu Purcărete a creat în „Faust“ o metaforă uriaşă, care prinde într-un carusel fantasmagoric ritualuri de sacrificare a unor animale. În actul al II-lea, spectatorii sunt invitaţi să circule prin hală, să ajungă în mijlocul infernului. Peste 80 de actori sunt metamorfozaţi de Lia Manţoc, care semnează costumele, în licurici, troli, lemuri, elfi, gnomi, nimfe, furii şi graţii. O formaţie cântă live rock pe muzica lui Vasile Şirli, iar un cor psalmodiază în latină, germană şi română. Spaţiile sunt delimitate prin ferestre translucide, ingenios exploatate scenografic şi cromatic de scenograful Helmut Stürmer, cu scene pictate din infern. 
 
Grandoarea şi amplitudinea barocă a spectacolului i-a lăsat fără respiraţie pe invitaţii străini prezenţi la Sibiu, în primul weekend al festivalului, când „Faust“ a avut primele două reprezentaţii. ;
„Faust“, spectacol premiat
 
Printre recunoaşterile naţionale şi internaţionale primite de „Faust“ se numără: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal (Ofelia Popii) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer) la Gala UNITER din 2008, participarea la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008,  Premiul Herald Angel pentru Ofelia Popii în 2009 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh în 2009, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER din 2010, participarea la Bruxelles în 2011 şi în cadrul Programului Maribor Capitală Culturală Europeană 2012.
 
Recomandări în festival
 
Vineri
18.00 „Oidip“, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu
18.00 „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?“, regia Alexandru Dabija, Sala de Sport a Colegiului Naţional „Octavian Goga“ 
18.30 Fanfara de la Cozmeşti, Pietonala Nicolae Bălcescu
19.00 „Cabaretul cuvintelor“, regia Miriam Cuibus, Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong – sala etaj
22.30 Show de lasere, Piaţa Mare
22.40 Concert Viţa de vie, Piaţa Mare
23.45 Concert Robert  Turcescu şi Casa Presei, Maximus Pub
 
Sâmbătă
18.00 „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?“, regia Alexandru Dabija, Sala de Sport a Colegiului Naţional „Octavian Goga“ 
19. 00 „Medeea superstar“, regia Kim Hyuntak, Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Studio, 
intrarea C
19.00 „Mozart steps“, coregrafia Gigi Căciuleanu, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu
21.00 „Sufleurul fricii“, regia Gerard Audax, Cetatea Cisnădioara
 
Duminică
13.00 Conferinţă specială cu Mircea Dinescu, Librăria Habitus
18.00 Trecea fanfara… italiană, pietonala Nicolae Bălcescu 
21.00 „Întoarcerea acasă“, de Peter Stein, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu
21.00 „Prinţul fericit“, regia Radu Alexandru Nica, Sala de Sport a Colegiului Naţional „Octavian Goga“ 
21.00 „Sânziana şi Pepelea“, regia Alexandru Dabija, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu
22.00 „Faust“, de Silviu Purcărete, Hala Libra – Balanţa
22.30 „Invazia insectelor“, Piaţa Mare
23.50 Foc de artificii, Cazarma 90

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările