Festivalul Multiart.Deţinuţi din cinci penitenciare din ţară vor deveni actori, timp de două zile, la Teatrul Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 22  şi 23 noiembrie, la Teatrul Nottara, va avea loc Festivalul Multiart pentru deţinuţi- Dana Cenuşă- Descătuşare prin cultură, organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Teatrul Nottara. În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu această ocazie, Ioana Morar- şefa Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul ANP şi Marinela Ţepuş- directoare a teatrului, au explicat ce înseamnă acest festival pentru societate.

Ajuns la cea de-a noua ediţie, Festivalul Multiart aduce pe scena Teatrului Nottara spectacole în care protagonişti sunt deţinuţi din cinci penitenciare din ţară: Botoşani, Bucureşti- Jilava, Bucureşti- Rahova, Craiova şi Galaţi. 

Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara, a explicat că unii dintre deţinuţii implicaţi în festival sunt de asemenea, şi „cei mai conştiincioşi muncitori care au trecut prin acest teatru”. Echipa teatrului Nottara, a mai punctat aceasta, au fost atât de conştiincioşi şi prietenoşi încât au ajuns să fie consideraţi colegii celor din teatru. 

„Este vorba de a vedea şi a simţi că aceşti oameni sunt alături de noi şi nu trebuie nicidecum marginalizaţi”, a mai spus Ţepuş. 

Şefa Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul ANP, Ioana Morar, a vorbit mai ales despre rolul festivalului Multiart. Evenimentul poartă acest anume pentru că, prin intermediul său- „o formă neconvenţională de prezentare a activităţilor de reintegrare socială derulate cu persoanele condamnate”-  se încearcă îmbinarea a cel puţin două forme de artă la fiecare ediţie. 

Anul acesta, pe lângă cele cinci spectacole incluse în program, vor fi, de asemenea, recitate şi poezii care au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect anterior „Creaţie şi penitenţă”. 

„Ceea ce încercăm, prin intermediul colegilor noştri din penitenciare, este să atragem colaboratori de la nivelul comunităţilor locale, scenarişti, regizori, coregrafi, care să aducă plus valoare acelor piese care sunt pregătite de deţinuţi”, a explicat Morar. 

Aceasta a mai punctat că interesul principal al organizatorilor festivalului sunt  efectele pe care teatrul le are, în sens prosocial, asupra comportamentului şi atitudinii deţinuţilor. 

De asemenea, prin acest festival, spectatorii au ocazia de a percepe deţinutul şi din punctul de vedere al unui potenţial pozitiv, după cum s-a exprimat şefa Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul ANP.

„Este posibil ca fiecare dintre spectatori să perceapă deţinutul, condamnatul şi din punctul de vedere al unui potenţial pozitiv pe care, cu siguranţ, fiecare dintre aceşti oameni îl prezintă....”

„De noi depinde cum îi primim ca să se simtă şi ei oameni. Sau să simtă că acolo, educaţia de care au avut parte,  a fost suficientă încât să redevină egalii noştri. Aşa cum luptăm cu rasismul sau cu antisemitismul, cred că trebuie să luptăm foarte tare să ne apropiem şi de acest lucru”, a completat directoarea teatrului Nottara. 

Luând cuvântul, dramaturgul Mircea M. Ionescu a povestit că festivalul este un eveniment de o sensibilitate rară, prin intermediul căruia se face „o educaţie formidabilă”. 

În programul din acest an, două reprezentaţii vor fi cu „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare, puse în scenă de deţinuţii de la pentienciarele din Botoşani şi Craiova. Ionescu a propus ca în 2018, cel mai bun dintre aceste două spectacole, să facă parte din Festivalul Inernaţional Shakespeare.  

Programul Festivalului Multiart 

22. 11. 2017- ora 18.00

„Decidem singuri, nu există ziduri”- Penitenciarul Bucureşti Jilava/ Autor: Costin Nedelcu/ Regizor: Costin Nedelcu/ Durata: 15 minute

Scena meşterilor”-adaptare după „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare - Penitenciarul Botoşani/ Regizor: Nistor Mirela Cornelia/ Durata: 30 de minute

O scrisoare pierdută”- Penitenciarul Bucureşti Rahova/ Autor: I.L. Caragiale/ Regizor: Gliţă Iulian/ Durata: 50 de minute

23.11. 2017- ora 18.00

Prostia omenească” (teatru de păpuşi)/ Autor: Ion Creangă/ Regizor: Agafiţei Daniela/ Durata: 15 minute

Noaptea mişună” -adaptare după „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare- Penitenciarul Craiova/ Regizori: Ştefănescu Andrei, Miculeasa Cătălin, Tudor Radu/ Durata: 35 de minute. 


Intrarea la spectacole este liberă. 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite