Festivalul de la Avignon, paralizat de grevă, în deschidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric din Avignon a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO
Centrul istoric din Avignon a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO

Cele două spectacole din deschiderea Festivalului de teatru de la Avignon au fost anulate, vineri, din cauza grevei angajaţilor responsabili cu punerea în scenă a reprezentaţiilor, care susţin mişcarea de protest a lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic. Festivalul de teatru de la Avignon, ajuns anul acesta la cea de-a 68-a ediţie, are loc între 4 şi 27 iulie.

În timpul unei adunări generale, care s-a desfăşurat joi, cei mai mulţi dintre salariaţii implicaţi în Festivalul de la Avignon au votat pentru susţinerea acestei greve, promovată de uniunea sindicală CGT Spectacle, care a organizat protestele împotriva noilor reguli de austeritate privitoare la asigurarea de şomaj, ce înăspresc condiţiile de acordare a indemnizaţiilor lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic - tehnicieni, operatori de recuzită -, denumiţi "intermitenţi" în Franţa.

Bilete de 29.000 de euro, pentru cele două spectacole

Spectacolele care trebuiau să aibă loc vineri seara sunt "Le Prince de Hombourg", o piesă creată la Avignon de fondatorul festivalului, Jean Vilar, în 1951, şi care l-a avut pe marele actor Gérard Philipe în rolul principal, şi "Coup fatal", un spectacol de balet de Alain Platel, cu muzică tradiţională cântată de artişti din Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo.
Pentru cele două spectacole anulate se vânduseră bilete în valoare de 29.000 de euro. Posesorii de bilete îşi vor putea primi banii înapoi sau vor putea alege un alt spectacol din cadrul festivalului.
Spectacolul "Le Prince de Hombourg" nu va fi însă reprogramat, din cauza lipsei unui interval orar disponibil.
"Respect fără discuţie dreptul la grevă, lupta angajaţilor trebuie să rămână într-un cadru legal, chiar dacă este greu pentru directorul festivalului din Avignon (...)", a precizat Olivier Py, regizor de carieră, care conduce pentru prima oară acest eveniment.

Potrivit lui Olivier Py, directorul Festivalului internaţional de teatru de la Avignon, citat de AFP, spectacolele programate pentru sâmbătă s-au desfăşurat conform programului stabilit.
Cu toate acestea, spectrul grevei generale s-a îndepărtat, după ce 80% din personal a votat marţi împotriva unei mişcări care să afecteze totalitatea reprezentaţiilor din festival.

Deşi a respins ideea blocării sau a anulării pur şi simplu a festivalurilor ce au loc în perioada verii, CGT Spectacle a menţinut apelul la o "grevă masivă" în Franţa în cursul zilei de vineri, pentru a marca inaugurarea Festivalului de la Avignon, înaintea unei alte zile de mobilizare naţională, pe 12 iulie.
Angajaţii "intermitenţi" din Franţa (artişti, tehnicieni, regizori care îşi desfăşoară activitatea alternând perioade de angajare cu perioade de şomaj) au denunţat noua convenţie de asigurare de şomaj, care înăspreşte condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru perioadele de inactivitate, într-un domeniu marcat de instabilitate pe piaţa muncii.
Festivalul de teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe.

Festivalul cuprinde şi secţiunea "Avignon Off", dedicată companiilor de teatru independente, care se desfăşoară în paralel cu evenimentul tradiţional. În cadrul acestei secţiuni, vor fi prezentate şi patru spectacole ale dramaturgului Matei Vişniec: "Moi, le mot", "Caii la fereastră/ Les chevaux à la fenêtre", "Trois nuits avec Madox", "L'Homme poubelle", dar şi lectura "Lettres d'amour à une princesse chinoise", în interpretarea autorului şi a actorului Béla Czuppon.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite