„Faust“ se joacă de cinci ori la Festivalul de la Edinburgh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Faust“ se joacă de cinci ori la Festivalul de la Edinburgh
„Faust“ se joacă de cinci ori la Festivalul de la Edinburgh

Spectacolul regizorului Silviu Purcărete va fi pus în scenă în zilele de 18, 19, 20, 21 şi 22 august, la Lowland Hall din Scoţia. Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Edinburgh se va desfăşura în perioada 14 august-6 septembrie. Evenimentul propune, în cele trei săptămâni, piese de teatru, dans, muzică şi expoziţii de artă.

Biletele pentru toate cele cinci reprezentaţii din luna august ale piesei de teatru „Faust“, la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, s-au epuizat de săptămâna trecută.

Jonathan Mills, directorul Festivalului Internaţional de la Edinburgh, declara într-o conferinţă de presă că „Faust“ este unul dintre spectacolele importante ale evenimentului. „Faust“, montat într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom din Sibiu, cu Ofelia Popii (Mephistopheles) şi Ilie Gheorghe (Faust) în distribuţie, este „o adaptare strălucită, sălbatică, a unui mit arhetipal al umanităţii“, se arată pe site-ul festivalului.

De la Voltaire la Peter Pan

Programul spectacolelor de teatru mai cuprinde:  „Optimism“, după „Candid“ al lui Voltaire, în versiunea australiană a artiştilor de la Malthouse Melbourne, „The Last Witch a Ronei Munro“, despre Janet Horne, ultima femeie executată în Scoţia pentru vrăjitorie, „Peter şi Wendy“ (o variantă reimaginată a legendei lui Peter Pan), pe muzica lui Johnny Cunningham, interpretată live pe scenă, „Diaspora“, o producţie vizionară a regizorului Ong Keng Sen cu TheatreWorks şi Singapore Chinese Orchestra. Nu vor lipsi trei dintre capodoperele celui mai popular dramaturg în viaţă al Irlandei, Brian Friel, puse în scenă de Dublin Gate Theatre: „Faith Healer“, „Afterplay“ şi „The Yalta Game“.

La dans, coregraful Christian Spuck şi artiştii de la Royal Ballet of Flanders propun „The Return of Ulysses“, pe muzica lui Purcell, Charles Trenet şi Doris Day. Michael Clark, originar din Scoţia, se întoarce în festival după două decenii de absenţă, cu o nouă creaţie care porneşte de la trioul de aur al rockului anilor ’70: David Bowie, Iggy Pop şi Lou Reed.

Programul spectacolelor de operă este la fel de impresionant: „Judas Maccabaeus“ de Handel, cu Scottish Chamber Orchestra şi William Christie, „Macbeth“ a lui Verdi, cu Lado Ataneli şi Susan Neves, în interpretarea BBC Scottish Symphony Orchestra, dirijată de David Robertson, „Acis şi Galatea“ de Händel, interpretată de Festspiel Orchester Gottingen şi Nicholas McGegan sau „The Fairy Queen“ a lui Purcell, în interpretarea lui Harry Christophers şi The Sixteen. Favoritele publicului sunt concertele de zi de la The Queen’s Hall. Printre artiştii care au anunţat că vor susţine recitaluri se numără Lisa Milne, Alexei Ogrinciuk, Bejun Mehta, Hebrides Ensemble, Christopher Maltman şi Christian Zacharias.

Edinburgh Şi iluminismul

În fiecare an, din 1947 încoace, de la jumătatea lunii august şi până în septembrie, Edinburgh se transformă într-unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Pentru un turist, alegerea este foarte grea. Sute de evenimente au loc pe o perioadă de trei săptămâni. Mai mult, în acelaşi timp cu Edinburgh International Festival, a cărui temă în acest an este „Iluminismul“, se petrec alte zece evenimente asemănătoare, de talie mondială. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite