„Faust“, într-o nouă formulă. Miklós Bács, în rolul doctorului Faust, în locul lui Ilie Gheorghe. Spectacolul de la Sibiu merge în turneu la Budapesta

„Faust“, într-o nouă formulă. Miklós Bács, în rolul doctorului Faust, în locul lui Ilie Gheorghe. Spectacolul de la Sibiu merge în turneu la Budapesta

Miklos Bacs

Primele două reprezentaţii ale spectacolului „Faust” în 2017 şi turneul acestuia la Budapesta au loc în luna aprilie. Spectacolul îl aduce alături de Ofelia Popii (Mefisto) pe Miklós Bács, în rolul doctorului Faust.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Faust”, unul dintre cele mai aşteptate spectacole produse de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentaţii din acest an, programate în 8 şi 9 aprilie.

Spectacolul se bazează pe relaţia cu totul specială dintre Faust şi Mefisto. Încă de la început, regizorul Silviu Purcărete a lucrat cu mai mulţi actori pentru a găsi formula ideală în care să construiască spectacolul, printre care Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică şi Coca Bloss. Rezultatul căutărilor a fost distribuţia formată din Ilie Gheorghe (Faust) şi Ofelia Popii (Mefisto).„Dat fiind faptul că actorul Ilie Gheorghe se confruntă cu unele probleme de sănătate şi datorită faptului că la teatru au ajuns foarte multe solicitări venite din România şi din străinătate, atât din partea publicului cât şi din partea unor programatori culturali, organizatori de mari evenimente din Ungaria, Franţa, Germania, China, Japonia şi Statele Unite ale Americii, am hotărât să reluăm spectacolul cu Miklós Bács, actor care a evoluat în nenumărate spectacole ale regizorului Silviu Purcărete, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, dar şi în coproducţia internaţională a TNRS, Cumnata lui Pantagruel,” a declarat Constantin Chiriac.

Două reprezentaţii, în premieră cu această distribuţie, se vor juca la Fabrica de Cultură, în 8 şi 9 aprilie 2016, de la ora 19:00, urmând ca spectacolul să fie prezentat în 27 şi 28 aprilie la Budapesta, în cadrul Madách International Theatre Meeting (MITEM).

Cele două reprezentaţii de la Budapesta, sold out, vor avea loc de la ora 19:00, la Eiffel Műhelyház (Eiffer Workshop House), hală amenajată special pentru producţia naţionalului sibian. În cadrul turneului, reprezentaţia din 27 aprilie va fi urmată de o discuţie cu publicul, iar în 28 aprilie, de la ora 15:00, la Teatrul Naţional din Budapesta, va avea loc şi o conferinţă specială, moderată de George Banu, cu tema „Faust ca poetică teatrală a lui Silviu Purcărete”, care îi are ca invitaţi pe regizorul spectacolului, pe scenograful Helmut Stürmer, pe compozitorul Vasile Şirli şi pe directorul general al TNRS, Constantin Chiriac. Turneul este realizat cu sprijinul ICR.

Un reper important al teatrului românesc de după 1989, producţia TNRS a avut premiera pe data de 19 septembrie 2007 şi reprezintă unul din proiectele de referinţă ale Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Inclus pe lista celor mai mari spectacole ale lumii, spectacolul regizat de Silviu Purcărete a avut reprezentaţii pe unele dintre cele mai importante scene europene: Festivalul Goethe de la Frankfurt (Germania, 2008), Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Regatul Marii Britanii, 2009), Tour & Taxis Bruxelles (Belgia, 2011) şi Maribor Capitală Culturală Europeană (Maribor, 2012). Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentaţii, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

Biletele pentru reprezentaţiile de la Sibiu au fost puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Agenţia teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17 şi online prin eventim.ro.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările