Eugenio Barba ne face să înţelegem "Sensul vieţii" la Sibiu, în festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugenio Barba şi George Banu, la Centrul Habitus
Eugenio Barba şi George Banu, la Centrul Habitus

Reputatul regizor italian (79 de ani) Eugenio Barba va prezenta la Sibiu două spectacole: "Memorie devastatoare" şi "Sensul vieţii", în cadrul Festivalului  de Teatru. Eugenio Barba este o personalitate marcantă a teatrului contemporan: regizor, teoretician, creator de şcoală şi fondator al legendarului Teatru Odin din Danamarca(Holstebro). Spectacolele şi cărţile sale au influenţat generaţii întregi de regizori, actori şi teatrologi.

Eugenio Barba, născut în 1936, este o personalitate marcantă a teatrului contemporan. Este regizor, teoretician, creator de şcoală şi fondator al legendarului Teatru Odin (1 octombrie 1964). Spectacolele şi cărţile sale au influenţat generaţii întregi de regizori, actori şi teatrologi. Este şi fondatorul Şcolii Internaţionale de Antropologie Teatrală.

Prima producţie a Teatrului Odin, Ornitofilene, după un text al autorului norvegian Jens Bjørneboe, a fost prezentată în Norvegia, Suedia, Finlanda şi Danemarca. Eugenio Barba a fost invitat ulterior de municipalitatea din Holstebro, un oraş mic din nord-vestul Danemarcei, să creeze un laborator de teatru. Pentru început, i s-a oferit o fermă veche şi o sumă modestă de bani. Astfel, regizorul se hotărăşte să mute Odin Teatret la Holstebro. În 1979, Eugenio Barba fondează ISTA (International School of Theatre Anthropology). A realizat peste şaptezeci de producţii, unele având nevoie de mai bine de doi ani de repetiţii.

Printre cele mai cunoscute spectacole ale sale se numără Ferai, Min Fars Hus, Rămăşitele pământeşti ale lui Brecht, Evanghelia de la Oxyrhyncus, Talabot, Kaosmos, Mythos, Visul lui Andersen, Ur-Hamlet şi Don Giovanni all’Inferno.

A publicat, de asemenea, numeroase volume, dintre care amintim: O canoe de hârtie, Teatru – singurătate, meştesug, revoltă şi Pământ de cenuşă şi diamant. A primit titlul de Doctor Honoris Causa la mai multe universităţi de renume (Århus, Ayacucho, Bologna, Havana, Varşovia, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca) şi a obţinut diverse premii de prestigiu.

La Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru, va prezenta spectacolele Memorie devastatoare şi Sensul vieţii.

Memorie devastatoare se joacă la Cisnădioara (17 iunie, oora 21.00 şi 18 iunie, ora 18.00)

memorie devastatoare

Spectacolul are ca temă povara amintirii şi angajamentul de a nu uita, în contextul provocărilor datorate întoarcerii acasă după deportare, şi motivul unui străin care cântă sub un copac. Un spectacol cameral cu muzică şi cântece despre copiii Moshe şi Stella, şi poveştile lor cu final fericit.

Memorie devastatoare le este dedicat scriitorilor Primo Levi şi Jean Améry care au supravieţuit deportării la Auschwitz, dar s-au sinucis mai târziu.

Poveştile adevărate ale lui Moshe şi Stella provin din cartea scrisă de Yaffa Eliach: Povestiri Hasidice despre Holocaust. În spectacol apare şi un fragment dintr-un poem scris de Paul Celan: Fuga Morţii.

Regia: Eugenio Barba
Text de: Else Marie Laukvik în colaborare cu Eugenio Barba şi Frans Winther
Musia: Frans Winther, şi cântece idiş
Muzician: Frans Winther
Cu: Else Marie Laukvik

Sensul vieţii

sensul vietii eugenio barba

Reprezentaţii pe 18 iunie (ora 20.00) şi 19 iunie (ora 16.00) la Fabrica de Cultură

Spectacol dedicat Annei Politkovskaya şi Nataliei Estemirova - scriitoare din Rusia şi activiste pentru drepturile omului, ucise de asasini anonimi în 2006, respectiv 2009, pentru că s-au opus conflictului din Cecenia.

Personajele: o Madonă Neagră, văduva unui ofiţer Basc, un refugiat din Cecenia, o femeie casnică din România, un avocat danez, un interpret de muzică rock din Insulele Feroe, un băiat din Columbia care îşi caută tatăl dispărut în Europa, un violonist stradal din Italia, doi mercenari.

Acţiunea din „Sensul vieţii” se petrece în diverse ţări din Europa în anul 2031, după al Treilea Război Civil. Grupuri şi indivizi converg, provocându-se unii pe alţii, fiecare având propriile vise, dezamăgiri şi speranţe. Un băiat din America Latină soseşte, căutându-şi tatăl, care a dispărut în mod inexplicabil. „Nu îţi mai căuta tatăl”, îi spun oamenii, care îl trimit din uşă în uşă.

Băiatul nu este salvat de cunoaştere sau inocenţă. Mai curând, ignoranţa recent descoperită îl conduce la uşa tatălui. Toate acestea se întâmplă spre uimirea tuturor, care nu mai cred în ceea ce e de necrezut: că viaţa unei singure victime este nepreţuită, sau că valorează mai mult decât Dumnezeu.

Text de: Ursula Andkjær Olsen & Odin Teatret
Regia: Eugenio Barba
Dramaturgie: Eugenio Barba
Dramaturg: Thomas Bredsdorff
În distribuţie: Kai Bredholt, Roberta Carreri, Jan Ferslev, Elena Floris, Donald Kitt, Tage Larsen, Carolina Pizarro, Fausto Pro, Iben Nagel Rasmussen, Julia Varley
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite