Două reprezentanţii cu „Faust“, în memoria lui Ilie Gheorghe la Sibiu

Două reprezentanţii cu „Faust“, în memoria lui Ilie Gheorghe la Sibiu

Ilie Gheorghe, alături de Ofellia Popii. Actorul l-a interpretat pe Faust timp de zece ani la Sibiu, în spectacolul regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu

Cele două reprezentaţii „Faust”, din 30 aprilie şi 1 mai, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca", vor fi "prinosul şi omagiul artiştilor şi publicului faţă de Ilie Gheorghe, cel care, vreme de aproape 10 ani, l-a întruchipat pe Faust în România şi în lume". În aprilie 2017, după ce se îmbolnăvise, Ilie Gheorghe a fost înlocuit cu Miklos Bacs în distribuţia spectacolului. Ilie Gheorghe a murit sâmbătă noaptea, la 77 de ani, în spital, la Craiova.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Rămas bun, Ilie Gheorghe! S-a înălţat la Cer unul dintre cei mai mari actori ai neamului românesc: Ilie Gheorghe. A plecat pe puntea dintre cele mai frumoase luni ale anului: aprilie cea plină de rugăciunea luminii şi florilor, şi mai – bucuria culorilor şi a primelor fructe! Cum nimic nu este întâmplător în viaţă, „Faust” revine primăvara pe scenă pentru a arăta învăţătura Domnului Iisus: „cu moartea pre moarte călcând”! Cele două reprezentaţii „Faust”, din 30 aprilie şi 1 mai, vor fi prinosul şi omagiul artiştilor şi publicului, celui care, vreme de aproape 10 ani, l-a întruchipat pe Faust în România şi în lume. Aşa cum a mărturisit: „Faust m-a învăţat să nu mă mai tem de moarte!” 
Întreaga suflare îndoliată a TNRS va cânta înălţarea la cer a sufletului marelui artist Ilie Gheorghe precum în finalul spectacolului, când Faust se înalţă cu tinerii la cer, cântând. Drum cu lumină, Maestre!“, spune Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
 

„O creaţie ca a lui Ilie Gheorghe nu se poate înlocui“

Spectacolul „Faust“, care a avut premiera în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, reconstituie grandios infernul din opera lui Goethe: flăcări care ard, o poartă către Infern deschisă după o cortină metaforică, un pui de labrador negru care devine Mefisto, ritualuri şi numere de echilibristică la mare înălţime, o tenebroasă şi vulcanică noapte valpurgică. Revelaţia spectacolului este interpreta unui Mefisto androgin, cu sâni de femeie şi sex de bărbat: Ofelia Popii. Faust, care a fost interpretat timp de zece ani de Ilie Gheorghe, apărea înfrânt în final, deşi îşi căuta o nouă victimă printre spectatori. În luna aprilie 2017, actorul Ilie Gheorghe s-a îmbolnăvit, iar rolul a fost preluat de Miklós Bács (53 de ani), cunoscut actor şi profesor, care conduce în prezent şi Gala HOP, Gala Tânărului Actor de la Costineşti. Miklos Bacs  povestea, într-un interviu pentru  „Weekend Adevărul“, despre dificultăţile preluării într-un timp scurt a unui rol de o asemenea anvergură. „M-am aruncat în acest rol, tocmai pentru că iubeam atât de tare spectacolul (...) O creaţie ca a lui Ilie Gheorghe nu se poate înlocui“.
 
„Când a trebuit să preiau rolul, am văzut de foarte multe ori imprimarea spectacolului, pentru că timpul era foarte scurt, pentru că mi-am dorit foarte mult să nu trădez o anumită linie pe care el şi Silviu Purcărete deja o formaseră. De la început a fost un pariu foarte greu, pentru că nu poţi să imiţi o creaţie ca aceea a lui Ilie Gheorghe.
Costumul purtat de Ilie Gheorghe, în care m-am îmbrăcat, vorbeşte. Îl avea şi pe Ilie Gheorghe în el. Era costumul lui Ilie Gheorghe. A fost o experienţă absolut fulminantă pe care o resimt şi acum când îmbrac costumul. Îmi cere o anumită corporalitate", povestea Miklos Bacs, în interviul pentru „Weekend Adevărul“. 

În „Faust“, regizorul Silviu Purcărete s-a întrecut pe sine în crearea unei metafore uriaşe, care prinde într-un carusel fantasmagoric ritualuri de sacrificare a porcilor. Un rinocer grotesc, uriaş, este purtat dintr-o parte în alta a halei. În actul al II-lea, spectatorii sunt invitaţi de vrăjitoare chiar în mijlocul Infernului. Peste 80 de actori sunt metamorfozaţi de Lia Manţoc în licurici, troli, lemuri, elfi, gnomi, nimfe, furii şi gratii, o formaţie cântă live rock, pe muzica lui Vasile Şirli, un cor psalmodiază în latină, germană şi română.

Citţi şi:

A murit Ilie Gheorghe. Actorul, faimos pentru rolul lui Faust din spectacolul regizat de Purcărete, s-a stins la 77 de ani

"După ce l-am jucat pe Faust, nu mai mă tem de moarte"

Profesorul şi actorul Miklós Bács: „L-am învăţat pe Faust noaptea“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările