Două producţii noi, pe scena Teatrului Odeon. Spectatorii vor putea vedea operele lui Kafka interpretate pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia "Kafka.5 vise" va avea premiera la Teatrul Odeon
Producţia "Kafka.5 vise" va avea premiera la Teatrul Odeon

Stagiunea Teatrului Odeon s-a îmbogăţit cu două noi producţii: „Kafka. 5 Vise“ şi „Refugiul“. Dragoş Galgoţiu va regiza prima producţie, al cărei scenariu se bazează pe texte scrise de Franz Kafka. "Refugiul", de Jennifer Haley, va fi pus în scenă de Horia Suru.

Scenariul teatral al noii producţii, în care regizorul Dragoş Galgoţiu semnează şi decorul, are la bază fragmente din romanul "Procesul" şi din patru dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Franz Kafka: "Metamorfoza", "O dare de seamă pentru o Academie", "Verdictul" şi "Colonia penitenciară". Costumele sunt realizate de Lia Manţoc, iar coregrafia de Răzvan Mazilu. Despre experienţa sa cu Kafka, regizorul afirmă:

Ca toate marile experienţe ale spiritului, povestirile lui Kafka sunt o privire a fiinţei în oglindă, privirea alunecă însă adânc dincolo de imagine, în jocul bizar al umbrelor care compun imaginea, căutând matricea din spatele fumului imaginii… Prin Kafka intuim răspunsuri la întrebările fără răspuns, dar odată atins, odată văzut, sensul pare să se risipească aşa cum dispar dimineaţa acele vise teribile în care am avut impresia că ni s-a revelat ceva care pare de neatins. Impresia atingerii însă rămâne, e intensă, tulburătoare. Aşa îl simt eu pe Kafka.

Primele reprezentaţii sunt programate pe 20, 21, 22 şi 28 mai, de la ora 19.30, la Sala Studio.

Cealată piesă, "Refugiul",  este un thriller sci-fi despre efectul tehnologiei şi al lumii virtuale asupra personalităţilor, gândurilor şi viselor noastre. Un spectacol despre explorarea consecinţelor trăirii online a celor mai întunecate dorinţe personale.

Piesa a fost distinsă în 2012 cu Premiul Susan Smith Blackburn, Premiul Los Angeles Ovation şi Premiul Drama Critics Circle. A avut premiera mondială în 2013. Primele reprezentaţii sunt programate pe 22 şi 27 mai, de la ora 19:00, la Sala Majestic. Horia Suru a spus despre această piesă:

„Refugiul" reprezintă cele mai mari frici ale noastre cu privire la viitorul internautic. Cei mai mulţi dintre noi nu ne preocupăm activ de evoluţia tehnologică, însă ne aşteptăm ca progresul ştiinţei să ne vină în întâmpinare cu produse din ce in ce mai adaptate nevoilor noastre şi cât mai conectate. Tehnologia reprezintă pentru noi în acest moment al istoriei cel mai puternic instrument aflat in slujba confortului uman. Dezvoltarea exponenţială a inteligenţei artificiale însă, trimite spre un scenariu care nu numai ca nu mai are confortul uman în centru, ci pune sub semnul întrebării însăşi superioritatea umană în faţa a ceea ce acum numim generic “maşini virtuale”.

Jennifer Haley este un apreciat dramaturg şi scenarist de televiziune american. Este preocupată de aspectul etic al realităţii virtuale şi impactul tehnologiei asupra relaţiilor dintre oameni, identităţii şi dorinţei

Horia Suru este unul dintre cei mai apreciaţi creatori ai tinerei generaţii. A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, semnând încă din 2008 regia a numeroase spectacole. Cele mai recente montări ale sale sunt "Umbre. Un studiu" la Teatrul Excelsior Bucureşti şi spectacolul "Columbinus" la Teatrul Municipal Baia Mare.

Dragoş Galgoţiu s-a născut în 14 septembrie 1956 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti, Secţia Regie de Teatru, în 1980. Din 1990 este regizor la Teatrul Odeon Bucureşti.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite