Doliu în lumea teatrului: au murit regizorul Harry Eliad şi actorul Florin Mircea

Doliu în lumea teatrului: au murit regizorul Harry Eliad şi actorul Florin Mircea

Regizorul şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad (3 oct. 1927 - 5 aug. 2012) FOTO: Agerpres

Regizorul Harry Eliad (84 de ani), directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, şi actorul Florin Mircea (70 de ani), de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, nu mai sunt printre noi. Cei doi artişti au murit duminică seară la Bucureşti şi, respectiv, la Iaşi.

Regizorul Harry Eliad şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală a încetat din viaţă, la vârsta de 84 de ani. Directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad, care a murit duminică, 5 august, va fi înmormântat miercuri, de la ora 11.00, la cimitirul Filantropia din Bucureşti.
 
Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad a realizat aici proiectul pe care l-a nutrit încă din fragedă tinereţe, "Integrala Şalom Alehem". Cele mai multe dintre spectacolele acestui proiect au fost realizate după operele unor clasici ai literaturii idiş, regizate chiar de el şi transformate în musicaluri cu melodii folclorice evreieşti. Printre cele mai de succes spectacole ale sale se numără "Vânzătorii de haloimes" şi "Romanul unui om de afaceri".
Eliad a regizat piese aparţinând unor mari autori ai dramaturgiei universale, cum sunt A.P. Cehov şi Nikolai Gogol, şi a căutat să valorifice dramaturgia dintre cele două războaie mondiale, dar şi dramaturgia contemporană. Ultimul spectacol regizat a fost o comedie spumoasă după Woody Allen, "Cum se cuceresc femeile".
   

Florin Mircea avea un premiu UNITER
 
Lumea artistică a mai suferit o pierdere, tot duminică seară: actorul Florin Mircea de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a încetat din viaţă la vârsta de 70 de ani.
 
Trupul neînsufleţit va fi depus miercuri, 8 august, în foaierul Teatrului Naţional din Iaşi. Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la ora 14.00, la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.
 
În 1974, Florin Mircea a debutat în teatru, cu rolul „Timpul”, în „Poveste de iarnă”, de W. Shakespeare. Pentru cele peste 100 de roluri interpretate de-a lungul vieţii a fost declarat societar de onoare al teatrului ieşean. De asemenea, în palmaresul actorului se numără un trofeu UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, din 1996, în spectacolul „Anecdote provinciale”, de Alexandr Vampilov.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: