Doamna din "Trei femei înalte“ de la Braşov. Revelaţia numită Virginia Itta Marcu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Butuc, Ada Condeescu, Relu Siriţeanu, în "Trei femei înalte", spectacolul de la Teatrul Sică Alexandrescu de la Braşov               FOTO:Teatrul "Sică  Alexandrescu"
Gabriela Butuc, Ada Condeescu, Relu Siriţeanu, în "Trei femei înalte", spectacolul de la Teatrul Sică Alexandrescu de la Braşov               FOTO:Teatrul "Sică  Alexandrescu"

Unul dintre cele mai puternice texte ale dramaturgului american Edward Albee, care a scris şi „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“, se joacă la Braşov, reflectând vulnerabilitatea unei femei puternice.Ce am visat să fim, ca femei tinere şi frumoase, şi ce am ajuns să fim? Sau, aşa cum spunea actriţa Virginia Itta Marcu, „şi cauţi în nebunia, frumosul şi liniştea din jur, din viaţă, cauţi...“.

 Spectacolul „Trei femei înalte“, de la Braşov, în regia tinerei Sânziana Stoican, a fost dedicat unei mari actriţe: Virginia Itta Marcu. O ţinută statuară, maiestuoasă, de o expresivitate tulburătoare. Complexitatea unei femei la senectute, creată de Albee după modelul inspirat de mama sa adoptivă, oferă un recital cu adevărat de excepţie. Virginia Itta Marcu, la 80 de ani, rămâne o forţă a naturii. O secondează Gabriela Butuc (menajera), Ada Condeescu (avocata) şi Relu Siriţeanu (fiul), toţi, inclusiv regizoarea, fiind eclipsaţi de personalitatea covârşitoare a actriţei.

Jocul de-a moartea

Piesa vorbeşte despre destinul unei femei, cu toate căderile şi urcuşurile sale, vorbeşte despre iubire şi despre conflictul dintre generaţii. Privirea pătrunzătoare, „înaltă“, a Virginiei Itta Marcu ne urmăreşte. E o privire retrospectivă şi introspectivă în faţa pasului final. Confesându-se avocatei şi menajerei, personajul Virginiei Itta Marcu, un adevărat Harpagon în variantă feminină, se frânge şi se poticneşte, însă nu este niciodată înfrânt. Se reface de fiecare dată din propria cenuşă până când nu mai există nici măcar cenuşă...

Zgârcită, aparent uitucă, cu o ironie şi o luciditate amare, personajul se joacă cu nervii şi cu răbdarea interlocutoarelor sale. Bineînţeles, o face intenţionat, accentuându-şi slăbiciunile şi senilitatea şi vulnerabilitatea. Lumina interioară a personajului străbate, de fiecare dată, dincolo de derizoriul stării fizice.

Câştigător al premiului Pulitzer, considerat unul din cei mai buni dramaturgi ai secolului al XX-lea, Edward Albee, în vârstă de 85 de ani, a scris ca nimeni altul, prin mijloacele suprarealismului, despre înstrăinare şi despre incapacitatea de a comunica, în piesele „Poveste zoologică“ (1959), „Visul american“ (1961) şi „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ (1962).

Actriţa Virginia Itta Marcu şi-a dedicat cariera unei singure scene, cea a Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov, unde a debutat în 1963. A fost distinsă cu premii Uniter pentru rolurile Martha („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“, de Edward Albee, regia Mircea Cornişteanu) şi Elena Sergheevna („Şantaj“, de Ludmila Razumovskaia, regia Claudiu Goga).

virginia itta marcu

Ada Condeescu, în rol de avocată

Spectacolul „Trei femei înalte“ are o regie lineară, scenografia fiind şi ea de o simplitate dezarmantă, cu un pat şi nişte scaune. Se simte pe alocuri stângăcia creatorilor − regizoarea Sânziana Stoican şi scenograful Valentin Vârlan − care mizează doar pe text şi pe prezenţa unei actriţe excepţionale.

O apariţie promiţătoare şi în teatru este cea a Adei Condeescu, în vârstă de 25 de ani, cunoscută pentru rolul Ana din filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“. În iulie 2011, actriţa a câştigat premiul „The Heart of Sarajevo“ („Inima oraşului Sarajevo“) pentru rolul Veli din filmul „Loverboy“. În rolul avocatei din piesa „Trei femei înalte“, Ada Condeescu întruchipează cu brio sarcasmul unei tinere femei de afaceri.

În partea a doua a spectacolului, suntem prinşi într-o buclă temporală: avocata şi menajera interpretată corect de Gabriela Butuc întruchipează personajul Virginiei Itta Marcu la 20 şi, respectiv, la 50 de ani. Întoarcerile în timp se petrec când doamna absolută se află în comă, iar bătăile inimii ei devin tic-tacuri hiperbolizate într-o cadenţă iminentă a morţii. La căpătâiul mamei s-a întors, după mulţi ani de absenţă, un fiu rătăcit, fără cuvinte.

Ce am visat să fim, ca femei tinere şi frumoase, şi ce am ajuns să fim? Sau, aşa cum spunea actriţa, „şi cauţi în nebunia, frumosul şi liniştea din jur, din viaţă, cauţi...“.

„Trei femei înalte“

Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov

Regia: Sânziana Stoican

Scenografia:
Valentin Vârlan

Cu: Virginiei Itta Marcu, Ada Condeescu, Gabriela Butuc şi Relu Siriţeanu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite