Despărţirea de Marin Moraru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Moraru a fost condus pe ultimul drum de sute de admiratori        FOTO: Maria Ştefănescu
Marin Moraru a fost condus pe ultimul drum de sute de admiratori        FOTO: Maria Ştefănescu

Marin Moraru a fost ieri înmormântat, cu onoruri militare, la cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, fiind condus pe ultimul drum de câteva sute de admiratori.

O „distribuţie“ impresionantă s-a adunat, ieri, la căpătâiul marelui actor dispărut, iar colegii au ţinut să îşi ia rămas bun de la „Marinuş“, aşa cum îi spuneau cu toţii, cei care l-au însoţit în turnee, i-au fost parteneri de scenă, pe marele sau micul ecran. Într-o discreţie absolută, cerută de familia lui Marin Moraru, publicul care l-a apreciat a venit cu flori şi lumânări, aplaudându-l până ce maşina mortuară şi alaiul care o însoţea au părăsit aleea din faţa Teatrului Naţional.

Rând pe rând, în teatru au intrat Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Marcel Iureş, Mitică Popescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marian Râlea,, Ilinca Tomoroveanu, dar şi colegi din telenovelele în care artistul a apăut, printre aceştia numărându-se Elvira Deatcu şi Lucian Viziru.  Distrusă de durere, cea care i-a fost alături mai bine de 50 de ani, Lucia Popescu Moraru a stat împietrită, tot timpul, la căpătâiul omului pe care l-a iubit încă din vremea liceului. Cei doi s-au întâlnit în 1964, a fost o dragoste la prima vedere, iar după trei ani s-au căsătorit. “Data căsătoriei noastre este 29 februarie, special am ales-o, ca să serbăm din patru în patru ani şi să nu ne simţim prea longevivi”, povestea actorul, într-unul din interviurile sale.

Un moment trist al unui mare actor comic

„Asistăm în contemporan la un moment trist al unui mare actor comic. Comedia şi tragedia sunt cele două măşti ale teatrului. Pare pentru unii imposibil să treacă de la una la cealaltă, dar sunt genii ale artei noastre care ştiu să o facă, simt că pot să o facă, cu talent şi dăruire. Acesta a fost Marin Moraru“, a declarat Ion Caramitru (foto jos), directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. 

„Momentul lui tragic de geniu este tăcerea lui de acum. (…) Şi totuşi, parcă nu putem vorbi la trecut despre Marin Moraru. Un spirit nemulţumit, jucăuş, gata de glume, urmărind lumea cu o atenţie cu totul remarcabilă, făcând cele mai extraordinare imitaţii ale personajelor pe care le întâlnea în viaţă, avea un spirit de observaţie cu totul ieşit din comun. Să ne amintim de Marin Moraru aşa cum l-am văzut în imagini: un mare artist, o mare creaţie a naturii, până la urmă, un om care s-a format autodidact, prin observaţia vieţii. Marin, să îţi fie drumul uşor şi amintirea neştearsă!”, a mai adăugat în discursul său Ion Caramitru.
Priveghi Marin Moraru TNB FOTO Dorin Constanda

Ion Caramitru, la căpătâiul prietenului său, Marin Moraru, în foaierul TNB            FOTO: Dorin Constanda

Un mesaj a fost transmis cu acest prilej şi de preşedintele Klaus Iohannis: „A plecat dintre noi un om dedicat pe deplin vocaţiei sale de actor, o prezenţă inconfundabilă pe scenă şi pe marile ecrane”.

După slujba oficiată de un sobor de preoţi şi după un ultim rămas bun, sicriul cu trupul lui Marin Moraru a părăsit pentru totdeauna Teatrul Naţional, rămânând în urmă imaginea chipului său tragi-comic pe un ecran uriaş, dar şi minute în şir de aplauze din partea câtorva sute de admiratori care l-au petrecut cu privirea până ce cortegiul a dispărut în zare, spre Cimitirul Bellu, acolo unde familia a cerut doar unui cerc restrâns de apropiaţi să fie prezent.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite