Darul unor „Suflete de aur“ pentru un suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi artişti din sfera muzicală şi teatrală s-au reunit, sâmbătă-seară, pe scena Teatrului Naţional într-un spectacol-cocktail pentru ajutorarea unei fetiţe de şapte ani care suferă de cancer.

Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti este plină puţin peste jumătate. Oameni de toate vârstele au venit la spectacolul caritabil „Suflete de aur“, o desfăşurare de forţe artistice de mare clasă care şi-a propus să-i aducă o şansă în plus la viaţă micuţei Daniela Costache, un copil de şapte ani şi opt luni, diagnosticată cu cancer osos.  

Cel care deschide seara este un violoncelist de numai 15 ani, câştigător al Festivalului „George Georgescu“ din Tulcea. Momentul grav, profund, este destins apoi de apariţia lui Horaţiu Mălăele, venit să „recite“ câteva dintre glumele din spectacolul „Caramitru, Mălăele, câte-n lună şi în stele“. Râsete relaxate, urmate de aplauze prelungite s-au auzit după fiecare replică celebră de tipul: „Ştiu că munca n-a omorât pe nimeni, dar de ce să risc?“.   

Cocktail de nai şi ţambal

Actoria se îmbină cu muzica la TNB, aşa că Mălăele este urmat de un cocktail de nai, ţambal, percuţie şi clape, care furnică pielea la început, dar devine foarte tonic pe parcurs, animând sala. 

Aplauzele şi verva sălii se liniştesc, aşteptând următorul moment. Andreea Ibacka, prezentatoarea întregului spectacol, o invită pe scenă pe actriţa Medeea Marinescu, pregătită pentru „Ora de dictare“ a lui Jacques Prevert, dar şi pentru a ne încânta cu expresivitatea şi cu înţelepciunea poeziei „Ar trebui“ de Ana Blandiana. 

Benone Sinulescu se numără,de asemenea, printre artiştii care au răspuns apelului de a o ajuta pe Daniela Costache. Cu melodii cunoscute precum „Hai, nu mă lăsa (tinereţea mea)“ şi „Învârteşte, Doamne, roata“, cântăreţul i-a făcut pe spectatori să aplaude la unison pe versurile cântecelor. 

Nici actorii Rodica Mandache şi Marius Manole nu s-au lăsat mai prejos şi au emoţionat publicul. Eseul lor despre artă şi artişti, rostit pe roluri, este răsplătit cu aplauze răsunătoare până în fundul sălii. 

Folclor pe ritm de jazz

Momentul care încheie seara este susţinut de artiştii Irina Sârbu, Adrian Naidin şi Ciprian Parghel. Piese populare binecunoscute din tradiţia românească, precum „Mă dusei să trec la Olt“ şi „Unde e Târgoviştea?“, sunt îmbinate cu acorduri de jazz cadenţat şi melodios. Publicul este surprins şi încântat în acelaşi timp de „trilurile“ care acompaniază o serie de melodii atât de adânc întipărite în cultura populară. 

Ajutor pentru un suflet de 7 ani 

Povestea Danielei Costache a ajuns la urechile lui Ionuţ Pavel, unul dintre organizatorii evenimentului de sâmbătă-seara, printr-un mesaj postat în urmă cu o lună şi jumătate pe reţeaua socială Facebook, prin care Mariana Costache, mama fetiţei, cerea ajutor. Ionuţ Pavel a decis atunci să dea naştere proiectului „Suflete de aur“ care, spune el, se află abia la prima reprezentaţie şi va continua, deoarece incidenţa cancerului în rândul copiilor este foarte mare. „Proiectul acesta nu înseamnă numai bani; înseamnă şi implicare socială, implicare afectivă în cazul respectiv. Caritatea e altceva decât pomană“, punctează Ionuţ Pavel.  

În prezent, micuţa Daniela este internată la Clinica Meyer din Florenţa, Italia, unde se bucură de grija şi de încurajările medicilor. Suma de care are nevoie fetiţa este de 30.000 de euro, iar italienii deja o ajută în acest sens: au introdus-o în sistemul social italian. Din păcate, însă, nu pot s-o ajute până la capăt, pentru că nu este născută în Italia. Datorită spectacolului de sâmbătă-seara, Daniela este mai aproape de vindecare. Un cont de donaţii este, de asemenea, deschis în numele ei, prin intermediul căruia oricine o poate ajuta: R096RZBR0000060015244737, deschis la Raiffeisen Bank pe numele Costache Virgil, tatăl Danielei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite