Criticul Octavian Saiu,  în forumul cultural de la Wuzhen, un prestigios festival de teatru din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cele mai importante festivaluri de teatru din China, Festivalul de teatru de la Wuzhen a avut loc între  13 octombrie şi 22 octombrie, în China. Anul acesta a avut loc şi Summitul Cultural Internaţional, la care a participat şi Octavian Saiu, secretar adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT).

La Wuzhen are loc în fiecare an un festival de teatru unic. Este unic în contextul Chinei, pentru că este un eveniment independent, organizat în exclusivitate din fonduri locale şi fără să fie susţinut direct de către guvern. 

Este unic şi în peisajul lumii teatrale de pretutindeni, fiindcă are loc într-un oraş vechi de 1300 de ani. Wuzhen este un tărâm de basm, împrejmuit de ape, ridicat din piatră şi lemn, ca o veritabilă Veneţie a Orientului. Nimic – în afară de camerele de luat vederi ale turiştilor veniţi să îl descopere – nu trădează faptul că acest oraş aparţine secolului XXI, fiindcă totul pare un imens decor pentru un film istoric, un film despre o lume cum astăzi nu mai există. Acolo, în acest spaţiu mirific, s-a născut un festival internaţional de teatru care în doar câteva ediţii i-a reunit pe Eugenio Barba, Frank Castorff, Thomas Ostermeier, Jan Klatta şi mulţi alţi artişti de renume. 

Directorul fondator al festivalului este Stan Lai, cel care a fost declarat de catre BBC „cea mai importantă voce a a teatrului de limbă chinez“. În spaţii teatrale de mare diversitate – de la străzi de piatră la amfiteatre cu scene pe apă şi de la săli ultra-moderne la încăperi de lemn vechi de sute de ani – festivalul include o paletă remarcabilă de evenimente: spectacole în aer liber, teatru dramatic, animaţie, întâlniri, dezbateri, expoziţii, etc.

wuzhen

În cadrul ediţiei din 2016 a avut loc primul Summit Cultural Internaţional, cu un Forum dedicat raportului dintre „Tradiţie şi inovaţie, între Orient şi Occident”. Alături de patru reprezentaţi de frunte ai criticii şi spaţiului universitar chinez, au fost invitaţi patru critici străini: Margareta Sörenson (Suedia, Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – AICT), Michel Vais (Canada, Secretar General Adjunct AICT), Hans-Tiess Lehmann (Germania, Profesor şi teoretician de renume) şi Octavian Saiu (România, Secretar General Adjunct al AICT si Presedinte al Secţiei Române – Teatrologie a AICT).

În faţa unui public format din specialişti şi oameni de teatru de pe mai multe continente, vorbitorii au analizat în expunerile lor modul în care teatrul reflectă dinamica permanentă dintre valorile tradiţiei şi provocările inovaţiei în diferite contexte culturale şi geografice. Evenimentul s-a bucurat de ecouri extrem de favorabile, marcând începutul unei colaborări între cel mai nou şi mai dinamic festival al Chinei şi AICT, sub semnul schimbului de valori şi al dialogului liber despre teatru într-un loc de o frumuseţe uimitoare, declarat în întregime patrimoniu UNESCO: Wuzhen.

festival china
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite