Criticul de artă George Banu, la moartea lui Ion Caramitru: „«Îmi lipseşte scândura scenei», mărturisea în timpul pandemiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru                                                             FOTO: Inquam Photos
Ion Caramitru                                                             FOTO: Inquam Photos

Despre Ion Caramitru, care a murit, la 79 de ani, duminică, la Spitalul Elias, criticul de artă George Banu spune că a fost Hamlet al generaţiei sale, "un ax central şi de neînlocuit al culturii noastre căreia i s-a dăruit intransigent".

"Ion Caramitru reprezinta un actor mai mult decât un actor. El avea nevoie de teatru, dincolo de orice: Îmi lipseşte scândura scenei, îmi mărturisea în timpul pandemiei. Dar el a depăşit scena animând lumea actorilor, participând la viaţa societăţii, dăruindu-i-se teatrelor în care a lucrat sau pe care le-a condus, Bulandra, Teatrul Naţional. Artist responsabil, paznic al poeziei româneşti, Hamlet al generaţiei mele, Ion Caramitru a fost un ax central şi de neînlocuit al culturii noastre căreia i s-a dăruit  intransigent şi fără reticente. Dispariţia lui brutală produce un vid al cărui vertij dureros îl resimţim", a declarat, pentru Adevărul, criticul de artă George Banu.

Oana Pellea: "Drum bun, Domnule Ion Caramitru"

La rândul ei, actriţa Oana Pellea a postat, duminică seară, la pagina personală de Facebook: "Întai Ivan şi acum… Este una dintre cele mai urâte zile ale vieţii mele. Drum bun, Domnule Ion Caramitru! Multumesc pentru tot ce aţi făcut pentru Teatrul Românesc! Condoleanţe familiei. Poate acum, mult prea târziu…o anumită parte din lumea teatrala din România o sa înţeleagă ce aţi reprezentat pentru Teatrul, Filmul şi Cultura din România… Târziu…Mult prea târziu! Vă multumesc, domnule Ion Caramitru ! Drum bun!".

Ion Caramitru a murit, duminică, la Spitalul Elias. A fost Hamlet, Prospero în "Furtuna" de Shakespeare, Luchian în filmul cu acelaşi nume de Nicolae Mărgineanu, Count Fontana în "Amen" de Costa Gavras, Radu Comşa în "Întunecare" de Alexandru Tatos, Gheorghidiu în filmul "Între oglinzi paralele" şi Socrate în "Declaraţie de dragoste". A fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România, ministru al Culturii între 1996 şi 2000, şi unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite