Corina Şuteu savurează teatrul independent

Corina Şuteu savurează teatrul independent

Corina Şuteu         FOTO: David Muntean

Corina Şuteu, ministrul Culturii, va participa joi, de la ora 15.00, la Godot Cafe-Teatru din Bucureşti, la semnarea protocolului prin care ia fiinţă Asociaţia Teatrelor Independente din România, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

În aceeaşi zi, de la ora 16.00, va avea loc o masă rotundă la care vor lua parte ministrul Culturii şi semnatarii actelor de înfiinţare a asociaţiei, directorii teatrelor independente din Bucureşti şi din ţară. Discuţia se va axa pe situaţia teatrului independent românesc şi va pune bazele primelor iniţiative guvernamentale de susţinere a acestui sector.

Sâmbătă, de la ora 13.00, ministrul Culturii va participa la o nouă întâlnire cu tinerii actori români, la Unteatru. Printre problemele luate în considerare se regăseşte cea a criteriilor de valorizare şi de salarizare a tinerilor actori. La această discuţie sunt invitaţi atât artiştii independenţi, cât şi cei angajaţi în instituţiile de stat. Participanţii vor analiza efectele modificărilor adoptate de Guvernul României la legea instituţiilor publice de spectacol şi vor proiecta noi măsuri de îmbunătăţire a statutului actorului în România.

Absolvenţii UNATC, la debut

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent se desfăşoară între 3 şi 6 noiembrie, în mai multe spaţii din Bucureşti, unde vor putea fi văzute producţii a 14 teatre independente din ţară şi spectacole de debut ale tinerilor absolvenţi UNATC. Festivalul îşi propune să aducă în faţa publicului spectacole de calitate din zona independentă, subliniind necesitatea existenţei şi susţinerii acestui fenomen teatral în România.

Spectacolele vor putea fi urmărite la Godot Cafe - Teatru, Point, Teatrul Luni de la Green Hours, Unteatru, Teatrul de Artă Bucureşti, În Culise (Club La Scena), Teatrul Arte dell’ Anima, Centrul Cultural pentru U.N.E.S.C.O ”Nicolae Bălcescu”, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Coquette şi Librăria Cărtureşti Carusel.

Întrebările tinerilor actori pentru Corina Şuteu

Cum poate statul român să asigure, prin politici publice, legitimitate actorilor independenţi şi teatrelor care îi acompaniază?

Care este tipul de conţinut pe care sectorul teatral independent îl reprezintă şi îl dezvoltă?

Cum pot fi protejate drepturile celor care nu fac parte din sistemul „oficial” al teatrelor din România, dar care propun şi produc forme de creativitate relevante pentru publicul de azi?

Cum poţi oferi legitimitate şi susţinere fără să sugrumi libertatea de creaţie prin supraregulare?

Cinematografia şi teatrul sunt priorităţile mandatului meu.
Corina Şuteu, ministru al Culturii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările