Copii artişti, despre părinţi artişti. Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache, distinşi cu stele, postmortem, de Ziua Teatrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilinca Manolache, alături de mama sa, Rodica Negrea, vorbind despre Dinu Manolache   FOTOGRAFII: Mihaela Petre şi Facebook
Ilinca Manolache, alături de mama sa, Rodica Negrea, vorbind despre Dinu Manolache   FOTOGRAFII: Mihaela Petre şi Facebook

Aproximativ o sută de oameni s-au adunat, duminică, în Piaţa Timpului din Bucureşti, unde actorii Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache au fost omagiaţi postum, de Ziua Mondială a Teatrului, de colegi şi urmaşi ai lor, primind stele pe Aleea Celebrităţilor.

Ceremonia a început în jurul orei 12.00 şi i-a avut ca invitaţi pe urmaşii celor patru actori -  Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu, dar şi pe academicianul Răzvan Theodorescu, actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele şi actriţele Stela Popescu şi Virginia Mirea.

Academicianul Răzvan Theodorescu a adus un laudatio actorului Dem Rădulescu, despre care a spus că a fost ”Bibanul” pentru întreaga naţiune.

”Avea o vervă, o distincţie, un umor natural prin care a bucurat o ţară întreagă, iar pe noi, pe prieteni, vă asigur că ne încânta. Îmi amintesc şi acum de acele seri îngheţate din Bucureşti, în care nimic nu circula şi era frig în apartamente, şi Bibanul venea şi ne încânta pe câţiva prieteni cu tot ce avea de spus. Era un om minunat, l-am văzut cu două zile înainte să plece dintre noi”, a spus Răzvan Theodorescu.

”Era plin de speranţă, avea un cuvânt de umor pentru tot ce se întâmpla în această ţară. O înţelegea, o iubea, ne iubea pe toţi”, a mai precizat academicianul.

george ivascu piata celebritatilor

Steaua lui Dem Rădulescu a fost dezvelită de fiica actorului, Irina Rădulescu, şi de soţia lui, Adriana Şchiopu, în timp ce piesa ”We are the Champions” a formaţiei Queen se auzea în difuzoare. Actriţele au primit, la rândul lor, o stea de aur cu numele actorului, în aplauzele publicului.

”Din anul 2000 tatăl meu are o stea pe cer şi mă bucur că acum are şi proiecţia ei pe Pământ”, a spus Irina Rădulescu.

Actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele a vorbit despre George Constantin, numindu-l cel mai mare actor.

”Bun şi rău şi înşelat şi sperjur şi ipocrit, violent şi candid şi lichea şi făţarnic şi demonic şi sfânt. De fiecare dată altfel, la fiecare spectacol altul, mereu constant în genialitatea lui. Îmi aduc aminte, în primăvara ambiţiilor mele, că ne-am certat atât de rău, că a trebuit să intervină întreg teatrul să ne despartă, ca să ne putem da seama că suntem inseparabili, legând o prietenie ce avea să dureze până la prematura lui dispariţie”, a recitat Horaţiu Mălăele, repede şi articulat, un discurs pe care l-a pregătit pentru ceremonie.

Fiul actorului, Mihai Constantin, a asistat la ceremonie alături de fiul său, ”ca să ştie şi el despre ce e vorba”.

După ce a fost dezvelită steaua lui George Constantin, a luat cuvântul şi actriţa Stela Popescu, care l-a omagiat pe unul dintre partenerii săi de scenă, Ştefan Bănică.

Actriţa şi-a stăpânit cu greu emoţiile. Printre lacrimi a spus că cea mai mare fericire a lui Ştefan Bănică a fost ”Ştefănel şi succesul lui”, care îi asigură actorului, ”acolo sus”, liniştea şi bucuria că a lăsat în urmă ”putere, valoare şi dragoste”.

”Era un camarad extraordinar, era un familist extraordinar. Şi, ca să nu fim trişti, pentru că toţi aţi crezut că partenerii mei mi-au fost şi soţi, nu e adevărat. Ştefan mi-a fost ca un frate.  Eu îl numeam câinele grădinarului. Ştiţi de ce? Câinele grădinarului nu lasă pe nimeni să se atingă de nimic, dar nici el nu o face”, a spus actriţa, spre amuzamentul publicului.

La rândul său, Ştefan Bănică Jr. a luat cuvântul şi, dincolo de mulţumiri, a spus: ”poate n-ar fi rău, din când în când, să îi preţuim (pe artişti, n.r.) în timpul vieţii”.

”Pentru mine, tatăl meu, chiar dacă primeşte o stea, a fost demult o stea şi rămâne o stea în viaţa mea şi asupra profesiei mele”, a mai spus Ştefan Bănică, îndemnându-i pe cei prezenţi să gândească întotdeauna liber. ”Să gândiţi întotdeauna liber, aici, şi mai ales aici”, a încheiat artistul discursul, indicând spre tâmple şi apoi spre inimă. El a dezvelit steaua tatălui său împreună cu fiul Radu Ştefan.


În timpul ceremoniei, clopotele bisericilor aflate în apropierea Pieţei Timpului s-au făcut auzite, lucru care nu a trecut neobservat de George Ivaşcu, care le-a dat o interpretare spirituală. ”Este un semn al faptului că ne aud de acolo de sus (cei patru actori omagiaţi postum, n.r.) şi preţuiesc faptul că astăzi ne întâlnim atât de mulţi pentru a le spune cât de mult i-am iubit”, a precizat el.

Virginia Mirea, actriţă a Teatrului de Comedie, l-a descris pe Dinu Manolache drept ”un înger îmbrăcat cu blugi şi un cojoc lung, alb, cu motive naţionale, un înger subţire şi înalt, vesel, jucăuş, cald, cu o imensă dragoste de viaţă”.

Pe de altă parte, fiica actorului, Ilinca Manolache, a recitat, suspinând, o poezie, intitulată ”Floare de micşunea”, pe care i-a scris-o tatăl ei în anul 1987.

”Vreau pentru fetiţa mea o floare de micşunea/ Ninsă toată doar de stele şi de gândurile mele/ Toate numai pentru ea, floarea mea de micşunea/ Vreau un soare să-ncălzească tot ce-i frig şi ce e iască/ Să fie cald şi lumină, floricele de sulfină/ Numai zile bune-aş vrea, tot pentru fetiţa mea/ Vreau pentru fetiţa mea flori o mie şi ceva/ Ca să ningă cu petale să i se aştearnă-n cale/ Cerurile fără nori, şi tot flori şi flori şi flori”, a recitat actriţa.
george ivascu piata celebritatilor

Între cei prezenţi la ceremonie s-au aflat directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivaşcu şi primarului general interimar al Bucureştiului, Ioan Răzvan Sava, organizatori ai evenimentului.

Directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivaşcu a urat mulţi ani publicului, actorilor şi ”tuturor celor care lucrează în teatrul românesc”, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

”Ei sunt cei care ne-au arătat, iar şi iar, că resursele din cultură şi talent ale acestui neam sunt pe cât de mari, pe atât de sensibil dăruite de Dumnezeu. Ne-am ţinut răsuflarea de admiraţie, am râs şi am plâns, ne-au făcut să fim solidari cu ei în actul cultural profund şi autentic, şi toate acestea prin starea de graţie pe care numai oamenii artişti de geniu pot să o inducă celorlalţi”, a declarat primarul general interimar al Bucureştiului, Ioan Răzvan Sava.

Dem Rădulescu s-a născut pe 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, şi a decedat pe 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Se considera “actor de inspiraţie”, iar atunci când juca spunea că intră într-o ”transă”. Din 1955, a devenit profesor de actorie la  Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a predat până la finalul vieţii şi a îndrumat şi format generaţii de actori. Împreună cu actriţa Adriana Şchiopu are o fiică, Irina Rădulescu, actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti.

George Constantin s-a născut pe 3 mai 1933, la Bucureşti, şi a decedat pe 30 aprilie 1994, în Capitală. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din ”promoţia de aur”, alături de Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu şi Eliza Plopeanu. Aşa cum spunea, a învăţat meserie “şlefuindu-se” pe lângă nume mari din teatrul românesc, precum Aura Buzescu, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie şi Liviu Ciulei. Printre cele mai importante roluri interpretate în teatru, actorul numea ”Prospero”, în regia lui Liviu Ciulei, ”Regele Lear”, în regia lui Radu Penciulescu, şi ”Timon din Atena”, în regia lui Dinu Cernescu. În ceea ce priveşte filmul, a jucat în peste 50 de pelicule. Fiul său, Mihai Constantin, este actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ştefan Bănică s-a născut pe 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat pe 26 mai 1995, la Bucureşti. După o imprimare la radio, actorul Radu Beligan l-a dus să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. A debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu şi Matei Alexandru. Din 1960, a revenit în Bucureşti, angajându-se la Teatrul ”Giuleşti”, apoi la Teatrul “Bulandra”. A evoluat atât în teatru, cât şi în film, colaborând cu regizori de renume. A fost căsătorit şi are doi fii. Unul dintre ei, Ştefan Bănică Jr., este actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dinu Manolache s-a născut pe 13 mai 1955, în comuna Rogova (judeţul Mehedinţi) şi a încetat din viaţă pe 3 septembrie 1998, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1980, la clasa lui Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul “Fata morgana”, în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o parteneră pe actriţa Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au o fiică, Ilinca Manolache, actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti.

Aleea Celebrităţilor este un proiect inaugurat în anul 2011, prin care cei mai cunoscuţi artişti români sunt omagiaţi, aceştia primind câte o stea pe bulevardul din Piaţa Timpului.

Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului mai găzduieşte stelele unor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ion Caramitru, Ştefan Iordache, Iurie Darie, Marin Moraru, Ion Luca Caragiale, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin, Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, Şerban Ionescu, Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu, Sergiu Nicolaescu, Valeria Seciu, Ion Besoiu şi Rodica Mandache.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite