Directorul Constantin Chiriac, un Om al Timpului: a fost distins cu Premiile pentru „Contribuţie la Patrimoniul Cultural Român” şi "Diplomaţie culturală"

Directorul Constantin Chiriac, un Om al Timpului: a fost distins cu Premiile pentru „Contribuţie la Patrimoniul Cultural Român” şi

Constantin Chiriac conduce dirn 2000 Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu

Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a primit premiul “Contribuţie la Patrimoniul Cultural Român”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premiile Aspen pentru Leadership, acordate în decembrie 2014, aduc recunoaştere unor personalităţi care au marcat societatea românească, au inovat şi au oferit un exemplu de conduită etică şi profesională, în domenii precum patrimoniu cultural, serviciu public, sport sau cercetare.

Premiul “Contribuţie la Patrimoniul Cultural Român” se acordă personalităţilor care au contribuit, prin activitatea lor profesională, la consolidarea patrimoniului cultural românesc şi la promovarea internaţională a imaginii României. Constantin Chiriac a fost desemnat să primească acest premiu pentru contribuţia unică adusă culturii româneşti, prin crearea şi organizarea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Premiul Oamenii Timpului, pentru Diplomaţie Culturală

Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a fost distins şi cu Premiul Oamenii Timpului, categoria Diplomaţie Culturală, pentru rezultatele profesionale excepţionale obţinute în cursul anului 2014 şi pentru implicarea remarcabilă în promovarea valorilor locale şi naţionale. În urma votului public şi a deciziei Juriului Naţional, Premiul a fost decernat în cadrul Ediţiei I a Galei OAMENII TIMPULUI, eveniment desfăşurat pe 13 decembrie la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

În virtutea misiunii sale şi a implicării comunitare pe care a dovedit-o şi în ultimul sfert de veac, revista de cultură contemporană TIMPUL patronează, începând cu anul 2014, Gala OAMENII TIMPULUI. Scopul evenimentului este cel de recunoaştere publică a acelor personalităţi şi/sau organizaţii, din plan local, naţional şi internaţional, care contribuie la dezvoltarea culturală şi instituţională a spaţiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăţi democratice.

Ediţia I a Galei OAMENII TIMPULUI a încheiay, pe 13 decembrie 2014, prin ceremonia de acordare a Premiilor OAMENII TIMPULUI, o campanie de promovare a valorilor Iaşului, gândită în termenii unei reverenţe pe care întreaga comunitate este datoare să o facă faţă de personalităţile care, prin rezultatele profesionale de excepţie obţinute în cursul acestui an, întăresc blazonul oraşului.

Premiile OAMENII TIMPULUI s-au acordat pentru 10 categorii, cărora li s-a adăugat trei premii speciale. Pentru fiecare dintre cele 10 categorii există câte cinci nominalizaţi, propunerile fiind înaintate Juriului Naţional al Galei de către redacţia revistei de cultură contemporană TIMPUL. În urma votului public, desfăşurat până la 1 decembrie 2014, şi a deciziei Juriului Naţional, au fost acordate premii pentru următoarele domenii: Literatură, Arte, Educaţie şi Cercetare, Societate Civilă, Diplomaţie culturală, Memorie şi Istorie, Jurnalism Cultural, Tinere valori, Sănătate şi Antreprenoriat.
 

A creat la Sibiu Festivalul Internaţional de Teatru, al treilea din lume

Constantin Chiriac, născut la Iaşi pe 3 octombrie 1957, îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994); preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm.

A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003).

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012).

A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc şi a primit Premiul de Excelenţă pentru Contribuţie la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani.

Constantin Chiriac a absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999).

Este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008).

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările