„Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?“, teatru inspirat din „Rashomon“, în premieră la clubul Macaz

„Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?“, teatru inspirat din „Rashomon“, în premieră la clubul Macaz

Imagine din spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”     Sursa: Facebook

Compania de teatru Giuvlipen prezintă spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?“, în regia lui Mihai Lukacs. Premiera va avea loc la Macaz Bar Teatru Coop., pe Calea Moşilor nr. 106, în zilele de 23 şi 24 februarie 2017, de la ora 19.30.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spectacolul urmăreşte povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. De ce acest gest de la o fată care, în ochii tuturor, părea fericită? Mai mult de atât, Szomna era foarte religioasă, gestul sau contrazicând credinţele care au ghidat-o, până în acest punct, pe parcursul vieţii. A lăsat un mesaj pe perete înainte să moară. Care este semnificaţia acestuia? Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate dar se contrazic între ele, rămânându-ne numai cuvintele primului martor: "nu pricep”. Toată lumea pledează "nevinovat", deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei.

Inspiraţi din povestirile lui Ryunosuke Akutagawa (În Crâng şi Rashomon) şi de informaţiile care au apărut în presă despre acest caz de sinucidere, Giuvlipen construieşte pas cu pas povestea celei care a fost Szomna Grancsa într-un spectacol care foloseşte ”efectul Rashomon” pentru a descrie circumstanţele în care acelaşi eveniment dă naştere unor intepretări contradictorii din partea celor care au cunoscut-o.

"Într-o perioada de protest politic am lucrat la un spectacol despre cea mai radicală formă a sa: sinuciderea-protest. Szomna Grancsa a lăsat un mesaj, a plănuit momentul, cauza ei a fost una colectivă şi a dat peste cap o lume întreagă prin tacticile pe care le avea la îndemână pentru un efect maxim. Protestul ei pentru accesul la educaţie al absolut tuturor, mai ales al celor mai săraci sau al celor respinşi pentru identitatea lor percepută social în termeni negativi, a fost un ultimatum: Szomna nu a fost dispusă să negocieze. Ea a plătit costurile pentru un bun public, de care pot beneficia doar ceilalţi. Sinuciderea ei a fost o limita supremă, ştiind că nu va obţine nici un beneficiu personal prin protestul ei. Această citire a gestului sau este doar o interpetare, o altă mărturie ca a celorlalte personaje din spectacol, o interpretare adevărată şi falsă, înflorată şi cu o agenda personală.” Mihai Lukacs, regizor

Giuvlipen (feminism în limba Romani ) este un grup de teatru format din actriţe rome profesioniste care şi-au propus să contribuie la consolidarea statutului femeilor rome în comunităţile în care acestea trăiesc.  Creează spectacole de teatru inspirate din vieţile femeilor rome în care arată dificultăţile cu care acestea se confruntă atunci când se împart între comunităţi tradiţionale patriarhale şi comunitatea românească dominantă.

Info

Distribuţie: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Ziţa Moldovan.

Scenografia: Elena Dobîndă.

Muzică live: Elena Albu

Premiera va avea loc la Macaz Bar Teatru Coop., pe Calea Moşilor nr.106, 23-24 Februarie 2017, ora 19.30

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările